ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Το Παραδοσιακό Ελιόψωμο

Η συνταγή για το πιο νόστιμο παραδοσιακό ελιόψωμο.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΛΙΟΨΩΜΟ

Υλικά

1 κιλό κρεμμύδια κομμένα όπως στη χωριάτικη

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κιλό αλεύρι (½ για όλες τις χρήσεις, ½ ολικής άλεσης)

1 φακελάκι ξηρή ή νωπή μαγιά

1 κ.γλ. αλάτι

1 φλιτζ. λάδι

περίπου ½ λίτρο χλιαρό νερό

ελιές θρούμπες κομμένες στη μέση, χωρίς το κουκούτσι

1 κ.σ. ρίγανη

1 κλαδάκι δεντρολίβανο

Εκτέλεση

Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια.

Αλατίζουμε.

Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις ελιές και τη ρίγανη και ανακατεύουμε (η θρούμπα είναι η ελιά που ταιριάζει περισσότερο, καμία σχέση με τις Καλαμών ή τις πράσινες, ταιριάζουν όμως όλα τα αρωματικά: θυμάρι, θρούμπι, μαντζουράνα, ξερός βασιλικός, ακόμα και οποιοδήποτε μίγμα μπαχαρικών ή λίγη καυτερή πάπρικα).

Σε μια πλαστική λεκάνη διαλύουμε με τα χέρια μας τη μαγιά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μισό ελαιόλαδο και 1 κ.γλ. αλάτι και σιγά σιγά ρίχνουμε το νερό.

Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή, που να κολλάει ελαφρά στα δάχτυλά μας.

Την πλάθουμε σε μπαλίτσα, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει.

Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο, την ξαναπλάθουμε και την ανοίγουμε με το χέρι μας.

Ρίχνουμε το μίγμα από ελιές και κρεμμύδι και την ξαναπλάθουμε.

Λαδώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε τη ζύμη σε μια λεπτή στρώση, με ύψος περίπου 3 εκατοστά. Iδανικό γι' αυτή τη δόση, αλλά και αυτό που ψήνει καλύτερα, είναι το αλουμινένιο ταψάκι, όπως αυτά του ζαχαροπλαστείου με τα σιροπιαστά γλυκά.

Χαράζουμε το ψωμί μπακλαβαδωτά, το λαδώνουμε με το υπόλοιπο λάδι, το πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και το σκεπάζουμε.

Το αφήνουμε να φουσκώσει ξανά και το ψήνουμε για 45' περίπου στους 160°C, σε ζεστό φούρνο.

Tip

Μπορούμε να γεμίσουμε το ψωμί μας με σπανάκι, ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και άνηθο. Προσθέτουμε τα χόρτα στη δεύτερη φάση, αφού πρώτα τα τρίψουμε με τα χέρια μας σε ένα σουρωτήρι, με αλάτι, μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους.

Επίσης...

Εύκολα Κριτσίνια με Τυρί

Η συνταγή για εύκολα και νόστιμα κριτσίνια με τυρί.

Εύκολο Τυρόψωμο

Πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο και εύκολο τυρόψωμο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Παραδοσιακή Λαγάνα

Η συνταγή για παραδοσιακή λαγάνα.

Πίτσα Πεπερόνι

Η απόλυτη συνταγή για μία εκρηκτική πίτσα με πεπερόνι.

Ψωμί, Αυγά και Τυρί στο Ίδιο Τηγάνι

Ένα φαγητό σκέτη ηδονή, με γεύση που θυμίζει και αυγό τηγανητό και τοστ και σαγανάκι, αλλά και τυρόπιτα. Αρκεί να το φτιάξεις μία φορά για να το υιοθετήσεις για πάντα.

Μπαστουνάκια με Ελιές και Λαχανικά

Πώς θα φτιάξετε νόστιμα μπαστουνάκια με ελιές και λαχανικά.

Καρυδόψωμο Αρωματικό και Σουσαμένιο με Μέλι

Η συνταγή για καρυδόψωμο αρωματικό και σουσαμένιο με μέλι.

Μπουκιές Πικάντικου Μπισκότου

Η συνταγή για τις πιο νόστιμες μπουκιές πικάντικου μπισκότου.

Τηγανοψωμάκια

Πώς θα φτιάξετε τηγανοψωμάκια.

Φέτες Ψωμιού Ριγανάτες

Πώς θα φτιάξετε τις πιο νόστιμες ριγανάτες φέτες ψωμιού.

Γαλατοσταφιδόψωμα

Πώς θα φτιάξετε γαλατοσταφιδόψωμα.

Λουκουμάδες με Ανθότυρο

Πώς θα φτιάξετε λουκουμάδες με ανθότυρο.