ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Το Παραδοσιακό Ελιόψωμο

Η συνταγή για το πιο νόστιμο παραδοσιακό ελιόψωμο.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΛΙΟΨΩΜΟ

Υλικά

1 κιλό κρεμμύδια κομμένα όπως στη χωριάτικη

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κιλό αλεύρι (½ για όλες τις χρήσεις, ½ ολικής άλεσης)

1 φακελάκι ξηρή ή νωπή μαγιά

1 κ.γλ. αλάτι

1 φλιτζ. λάδι

περίπου ½ λίτρο χλιαρό νερό

ελιές θρούμπες κομμένες στη μέση, χωρίς το κουκούτσι

1 κ.σ. ρίγανη

1 κλαδάκι δεντρολίβανο

Εκτέλεση

Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια.

Αλατίζουμε.

Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις ελιές και τη ρίγανη και ανακατεύουμε (η θρούμπα είναι η ελιά που ταιριάζει περισσότερο, καμία σχέση με τις Καλαμών ή τις πράσινες, ταιριάζουν όμως όλα τα αρωματικά: θυμάρι, θρούμπι, μαντζουράνα, ξερός βασιλικός, ακόμα και οποιοδήποτε μίγμα μπαχαρικών ή λίγη καυτερή πάπρικα).

Σε μια πλαστική λεκάνη διαλύουμε με τα χέρια μας τη μαγιά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μισό ελαιόλαδο και 1 κ.γλ. αλάτι και σιγά σιγά ρίχνουμε το νερό.

Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή, που να κολλάει ελαφρά στα δάχτυλά μας.

Την πλάθουμε σε μπαλίτσα, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει.

Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο, την ξαναπλάθουμε και την ανοίγουμε με το χέρι μας.

Ρίχνουμε το μίγμα από ελιές και κρεμμύδι και την ξαναπλάθουμε.

Λαδώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε τη ζύμη σε μια λεπτή στρώση, με ύψος περίπου 3 εκατοστά. Iδανικό γι' αυτή τη δόση, αλλά και αυτό που ψήνει καλύτερα, είναι το αλουμινένιο ταψάκι, όπως αυτά του ζαχαροπλαστείου με τα σιροπιαστά γλυκά.

Χαράζουμε το ψωμί μπακλαβαδωτά, το λαδώνουμε με το υπόλοιπο λάδι, το πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και το σκεπάζουμε.

Το αφήνουμε να φουσκώσει ξανά και το ψήνουμε για 45' περίπου στους 160°C, σε ζεστό φούρνο.

Tip

Μπορούμε να γεμίσουμε το ψωμί μας με σπανάκι, ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και άνηθο. Προσθέτουμε τα χόρτα στη δεύτερη φάση, αφού πρώτα τα τρίψουμε με τα χέρια μας σε ένα σουρωτήρι, με αλάτι, μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους.

Επίσης...

Εύκολη Πίτσα με Φύλλο Σφολιάτας

Η συνταγή για εύκολη πίτσα με φύλλο σφολιάτας.

Τάρτα στη Φόρμα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη τάρτα στη φόρμα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Στρόμπολι

Μία εύκολη και γρήγορη συνταγή για αυτή την ιδιαίτερη πίτσα.

Φοκάτσια Γεμιστή με Μορταδέλα

Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη λεπτή, τραγανή ζύμη της φοκάτσιας όταν βγαίνει ζεστή από τον φούρνο.

Ψωμάκια-Πιτσάκια

Δεν χρειάζεται να έχεις το ταλέντο του pizzaiolo για να δώσεις το ιδανικό σχήμα σε αυτά τα εύκολα ατομικά καλτσόνε.

Αφράτα Ψωμάκια Γεμιστά με Σοκολάτα

Η συνταγή για τα πιο νόστιμα αφράτα ψωμάκια γεμιστά με σοκολάτα.

Ψωμί Γεμιστό με Παστουρμά

Κάτι ανάμεσα σε ψωμί και πίτα, το παστουρμαδόψωμο γίνεται ένα νοστιμότατο φαγητό αν το συνοδεύσεις με λίγη φέτα, ελιές και μια ντοματοσαλάτα.

Σκορδοψωμάκια Γεμιστά με Τυριά

Μαγικά, αφράτα ψωμάκια, που τα κόβεις στη μέση και τα γεμίζεις με οποιοδήποτε αλλαντικό ή επιπλέον τυρί. Το μυστικό τους είναι στο σκορδοβούτυρο και τα μυρωδικά.

Σταφιδόψωμο με Καρύδια

Με την ελαφριά γλύκα της σταφίδας, το σταφιδόψωμο είναι θύμηση από παιδική ηλικία, αλλά και ένα ψωμάκι θρεπτικό και υγιεινό.

Ψωμί Γεμιστό με Αμύγδαλα και Σαφράν

Οι ξηροί καρποί ταιριάζουν μαγικά με τα ψωμιά. Το σαφράν προσθέτει χρυσό χρώμα σε αυτό το ψωμί, που συνοδεύει ιδανικά όλα τα κίτρινα τυριά.

Ψωμάκια με Γραβιέρα και Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο σε συνδυασμό με τη γραβιέρα δίνει ένα μαγικό άρωμα στο ψωμί.

Σουφλέ με Ψωμί του Τοστ, Ζαμπόν, Τυρί και Ντομάτα

Το μαμαδίστικο σουφλέ με ψωμί του τοστ είναι μια συνταγή που σου λύνει τα χέρια, γιατί χωράει ό,τι περισσεύει στο ψυγείο, γίνεται γρήγορα και εύκολα και αγαπιέται με πάθος.