ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Παραδοσιακή Κρεατόπιτα με Μελιτζάνα και Γραβιέρα

Η συνταγή για παραδοσιακή κρεατόπιτα με μελιτζάνα και γραβιέρα.

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

Υλικά

Για τα φύλλα:

700 γρ. αλεύρι για φύλλο

350 γρ. νερό χλιαρό

200 γρ. λιωμένη φυτίνη

3 κ.σ. λάδι

1 κ.σ. ξίδι

λίγο αλάτι

νισεστέ

1 φλιτζάνι λάδι

Για τη γέμιση:

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2-3 σκελίδες σκόρδο κομμένες φετάκια

1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα (η δύο μικρές)κομμένη σε κύβους σαν μεγάλα ζάρια

3/4 του φλιτζανιού ντοματοχυμό ή ντομάτες ψιλοκομμένες

αλάτι

πιπέρι

μαϊντανό ψιλοκομμένο

λίγη πάπρικα

200 γρ. γραβιέρα κομμένη σε κύβους

Για επάνω:

1 κρόκο αυγού χτυπημένο

σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ανοίγουμε λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το νερό το λάδι, το ξίδι και το αλάτι.

Παίρνουμε αλεύρι λίγο-λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια στρωτή ζύμη, όχι σφιχτή για να κάνουμε φύλλα.

Το δουλεύουμε καλά το ζυμάρι μέχρι να κάνει μέσα φουσκάλες.

Χωρίζουμε τη ζύμη στα 6.

Το κάθε κομμάτι από αυτά το χωρίζουμε στα 5.

Ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια που τα αλείφουμε με λιωμένη φυτίνη και τα βάζουμε το ένα επάνω στο άλλο 5-5,και το τελευταίο(το 5ο δηλαδή)το φέρνουμε καπάκι.

Τα πατάμε να γίνουν μικρά πιτάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο με λαδόκολλα ανάμεσα και τα σκεπάζουμε με μια νάιλον σακούλα να μην ξεραθούν.

Τα αφήνουμε μέσα στο ψυγείο 2 ώρες τουλάχιστον, αλλά και 24 ώρες να τα αφήσουμε θα γίνουν ακόμη καλλίτερα.

Βάζουμε αλάτι στα κυβάκια της μελιτζάνας και τα τρίβουμε ελαφρά.

Τα αφήνουμε 1 ώρα και μετά τα ξεπλένουμε με νερό, τα στύβουμε ελαφρά και τα τηγανίζουμε στο μισό λάδι.

Τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το λάδι.

Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι σε τηγάνι και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, στη συνέχεια τον κιμά, και το γυρίζουμε πολύ καλά αρκετές φορές να αλλάξει χρώμα.

Συνεχίζουμε ρίχνοντας μέσα το αλάτι, το πιπέρι, τη ντομάτα την πάπρικα και 1 ποτήρι ζεστό νερό.

Αφήνουμε να βράσει, μέχρι να τελειώσει το ζουμί.

Ρίχνουμε προς το τέλος και το μαϊντανό. Το κρυώνουμε και το ανακατεύουμε με τις μελιτζάνες.

Λαδώνουμε ένα ταψί 32 νούμερο και ανοίγουμε τα δύο πρώτα φύλλα με νισεστέ.

Τα κόβουμε ακτινωτά και τα κρεμάμε γύρω-γύρω στο ταψί φροντίζοντας να κρέμονται 4-5 πόντους έξω από το ταψί.

Τα λαδώνουμε. Ανοίγουμε κανονικά και στρώνουμε τα άλλα 2 φύλλα και τα αλείφουμε λάδι.

Στο δεύτερο στρώνουμε καλά τη γέμιση να πάει στο ίδιο πάχος παντού και σκορπάμε επάνω τα κομμάτια της γραβιέρας.

Βάζουμε το 5ο φύλλο, το αλείφουμε με λάδι.

Γυρίζουμε τα κομμάτια των φύλλων, που κρέμονται από το ταψί,προς τα μέσα.

Κλείνουμε έτσι τη γέμιση και θα σχηματιστεί κόρα σε όλη την πίτα γύρω-γύρω.

Βάζουμε και το τελευταίο φύλλο και το αλείφουμε με λάδι.

Σπρώχνουμε προς τα κάτω την άκρη του φύλλου με το πινέλο γύρω-γύρω στο ταψί.

Αλείφουμε με τον χτυπημένο κρόκο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ραντίζουμε ελάχιστα με νερό.

Ψήνουμε την πίτα μας στους 180 βαθμούς περίπου 45 λεπτά.

Επίσης...

Χοιρινές Μπουκιές στο Τηγάνι με Σάλτσα Μπίρας

Απλά και νόστιμα κομματάκια χοιρινού με τη βοήθεια του ζύθου.

Τα Κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ

Πώς θα φτιάξετε τα αυθεντικά κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Στήθος Πάπιας με Sesame Tofu​​​​​​​ του Σπύρου Μαυροειδή

Μία ιαπωνοπερουβιανή συνταγή με μακρινή καταγωγή από την Γαλλία από τον executive chef του Nikkei.

Φωλιές με Μπιφτέκι και Κοφτό Μακαρονάκι

Πώς θα φτιάξετε φωλιές με μπιφτέκι και κοφτό μακαρονάκι.

Ρολά Πιπεριάς με Λουκάνικο

Η συνταγή για ρολά πιπεριάς με λουκάνικο.

Φωλιά Πατάτας με Κιμά

Η συνταγή για φωλιά πατάτας με κιμά.

Γιουβέτσι με Κιμά στην Κατσαρόλα

Η συνταγή για γιουβέτσι με κιμά στην κατσαρόλα.

Αφράτα Μπιφτέκια με Ψητές Ντομάτες

Πώς θα φτιάξετε αφράτα μπιφτέκια με ψητές ντομάτες.

Μπριάμ Λαχανικών με Κιμά στην Κατσαρόλα

Πώς θα φτιάξετε μπριάμ λαχανικών με κιμά στην κατσαρόλα.

Φιλέτο Wellington

Η συνταγή για το πιο νόστιμο Beef Wellington.

Σάντουιτς Fried Bologna

Η συνταγή για ένα φανταστικό σάντουιτς με τηγανητή μορταδέλα Bologna.

Μεξικάνικη Πίτσα

Πώς θα φτιάξεις μία πραγματικά ξεχωριστή πίτσα, made in Mexico.