ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Αντιναχτές Πατατούλες Κύπρου

Από τις πιο διάσημες συνταγές του νησιού, οι αντιναχτές πατάτες παίρνουν το όνομά τους από τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κουνήσεις την κατσαρόλα.

ΑΝΤΙΝΑΧΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΥΠΡΟΥ

Υλικά

1 κιλό μπέιμπι πατατούλες

250 ml κόκκινο κρασί

1 κ.σ. ξερό κόλιανδρο σπασμένο στο γουδί

ελαιόλαδο για το τηγάνι

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τις πατάτες καλά, τις ξύνουμε με βούρτσα και τις αφήνουμε με τη φλούδα τους.

Με το γουδοχέρι ή με σφυρί σπάζουμε τις πατάτες, ώστε να δημιουργηθούν ρωγμές στην επιφάνειά τους. Αυτό θα τις κάνει ακόμα πιο νόστιμες στο τηγάνι.

Γεμίζουμε με ελαιόλαδο ένα κατσαρόλι ή μια πλατιά και χαμηλή κατσαρόλα (το ελαιόλαδο πρέπει να καλύπτει τις πατάτες), το αφήνουμε να κάψει και τηγανίζουμε τις πατάτες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 15'.

Τις βγάζουμε από το τηγάνι και κρατάμε το λάδι σε βαζάκι για άλλο τηγάνισμα.

Αφήνουμε το λίγο λάδι που έμεινε στον πάτο της κατσαρόλας και ξαναβάζουμε τις πατάτες.

Προσθέτουμε το κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύουμε για 1'-2'. Σβήνουμε με το κρασί, σκεπάζουμε το σκεύος με καπάκι και, κρατώντας γερά τις πατάτες καπακωμένες, κουνάμε έντονα την κατσαρόλα, να ανακατευτούν καλά.

Τις αφήνουμε στην κατσαρόλα μέχρι να απορροφήσουν όλο το κρασί και να μείνουν με το ελάχιστο λάδι τους (για πιο γλυκό αποτέλεσμα, βάζουμε Μαυροδάφνη αντί για ξηρό κόκκινο κρασί).

Tip

Οι μπέιμπι πατάτες του σουπερμάρκετ δεν έχουν και τόση νοστιμιά. Διαλέξτε τις πιο μικρές από άλλες, νόστιμες ποικιλίες (Κύπρου, Τρίπολης, Νευροκοπίου).

Επίσης...

Αγκινάρες α λα Πολίτα

Η συνταγή με όλα τα αρώματα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας που μπορεί να έχει "ιταλικό" όνομα, αλλά αποτελεί μια από τις πιο κλασικές εκδοχές της γαστρονομικής μας παράδοσης.

Αφράτη Πίτα Πατάτας με Κρέμα

Η συνταγή για αφράτη πίτα πατάτας με κρέμα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Πίτσα με Λαδένια Ζύμη, Ζαμπόν και Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις πίτσα με λαδένια ζύμη, ζαμπόν και μανιτάρια.

Πράσα με Καπνιστό Τυρί Ογκρατέν

Τα λαχανικά ταιριάζουν ιδανικά με τα ογκρατέν καθώς και με αλλαντικά αλλά και με καπνιστά τυριά, πλούσια σε γεύση.

Φωλιές από Φύλλο Κρούστας με Πουρέ Αγκινάρας α λα Πολίτα

Να πώς μπορείς να μεταμορφώσεις ένα κλασικό λαδερό φαγητό σε κάτι διαφορετικό, χωρίς να του αλλάξεις τον χαρακτήρα. Μόνο να το κάνεις πιο ορεκτικό, δίνοντάς του και μια τραγανή υφή.

Τυρόπιτα με Πιπεριές

Η πιπεριά και τα μυρωδικά δίνουν ένα άρωμα πίτσας σε αυτή την υπέροχη τυρόπιτα, που για να γίνει τραγανή και στα καλύτερά της πρέπει να βγει λεπτή, γι' αυτό να την τηγανίσετε σε μικρές δόσεις.

Μουσακάς με Φέτα

Στις χώρες της Ανατολής ο μουσακάς μαγειρεύεται χωρίς κρέας, γίνεται όμως πεντανόστιμος και πιο ελαφρύς. Αν σας αρέσουν τα μπαχαρικά, κάντε τον όπως στην Αίγυπτο: προσθέστε λίγο τριμμένο μπαχάρι, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγη κανέλα.

Κιμαδόπιτα Ρολό με Μελιτζάνες

Ο συνδυασμός κιμά και μελιτζάνας, όταν δροσίζει με την ευωδιά του μαϊντανού, φτιάχνει μια πολύ φινετσάτη πίτα.

Σνίτσελ από Φιλέτο Κοτόπουλου με Ανάμεικτα Ψητά Λαχανικά

Πώς θα φτιάξετε ζουμερό σνίτσελ από φιλέτο κοτόπουλου με ανάμεικτα ψητά λαχανικά.

Τάρτα Κρεμμυδιού με Ξινομυζήθρα

Η συνταγή για τάρτα κρεμμυδιού με ξινομυζήθρα.

Παστίτσιο με Κρέμα από Κόκκινη Κολοκύθα

Η κολοκύθα γίνεται πίτα, τάρτα, κέικ, γλυκό, ψητή στον φούρνο, αλλά ταιριάζει υπέροχα και με τα ζυμαρικά, κάτι που ξέρουν εδώ και αιώνες οι γείτονές μας οι Ιταλοί.

Αβοκάντο, Ψητές Γαρίδες και Βινεγκρέτ Lime

Η συνταγή για μία νόστιμη σαλάτα με γαρίδες και αβοκάντο.