ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Μπακαλιάρος με Πορτοκαλένια Παντζάρια και Σκορδαλιά με Σαφράν

Ένας εύκολος τρόπος να δεις λίγο αλλιώς έναν κλασικό μπακαλιάρο σκορδαλιά. Η φινετσάτη, αρωματική και πολύ ελαφριά σκορδαλιά είναι εμπνευσμένη από τη γαλλική σάλτσα αγιολί.

ΜΠΑΚΑΛΑΡΙΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΑΦΡΑΝ

Υλικά

1 κιλό μπακαλιάρο σε φέτες

1 κιλό βρασμένα παντζάρια κομμένα σε χοντρές ροδέλες

χυμό από 1 πορτοκάλι

1 κ.γλ. φρέσκο τριμμένο τζίντζερ

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο

αλάτι

Για τη σκορδαλιά

2 μέτριες ψητές ή βραστές πατάτες, ζεστές

2 κρόκους αβγών

2 σκελίδες σκόρδο

½ κ.γλ. ίνες σαφράν διαλυμένες σε ½ ποτήρι ζεστό νερό

4 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη σκορδαλιά: Σε ένα μπολ λιώνουμε την πατάτα με το πιρούνι, προσθέτουμε λίγο λίγο το σαφράν με το νερό του, το σκόρδο, τους κρόκους, αλάτι και πιπέρι.

Ρίχνουμε λίγο λίγο το λάδι, όπως στη μαγιονέζα, και ταυτόχρονα ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη, μέχρι να πάρουμε μια σάλτσα με την υφή της μαγιονέζας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο παραπάνω νερό ή ελαιόλαδο.

Ετοιμάζουμε και τα παντζάρια: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα παντζάρια και από τις δύο πλευρές σε δυνατή φωτιά για 1' περίπου.

Προσθέτουμε το τζίντζερ, σβήνουμε με το πορτοκάλι, αλατίζουμε και ρίχνουμε το βούτυρο.

Μόλις η σάλτσα δέσει, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Φτιάχνουμε τέλος το ψάρι: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αφού κάψει βάζουμε τον μπακαλιάρο με την πέτσα προς τα κάτω.

Κατεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο και τον σοτάρουμε από όλες τις πλευρές.

Για να γίνει ζουμερός και τρυφερός, πρέπει να προσέξουμε να μην τον παραψήσουμε.

Μόλις ασπρίσει, σημαίνει πως έχει ψηθεί.

Στο πιάτο σερβίρουμε τη σκορδαλιά, το ψάρι και πλάι τα παντζάρια και περιχύνουμε με τη σάλτσα των παντζαριών.

Tip

Ο μπακαλιάρος εδώ μπορεί να είναι ξαλμυρισμένο φιλέτο ή φρέσκος ή κατεψυγμένο φιλέτο. Η ίδια συνταγή όμως γίνεται και με οποιοδήποτε ψάρι σε φέτα.

Επίσης...

Η Καραβιδομακαρονάδα

Η καραβίδα δε χρειάζεται να είναι σε μέγεθος τζάμπο για να δώσει τζάμπο νοστιμιά.

Σουφλέ με Μπακαλιάρο Παστό

Στην Πορτογαλία, που είναι το εθνικό τους ψάρι, αλλά και στη Γαλλία ο μπακαλιάρος φτιάχνει μερικά από τα νοστιμότερα σουφλέ, σε πολλούς συνδυασμούς. Δοκιμάστε το.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Γαύρος Λεμονάτος στη Στιγμή

Μια συνταγή που σε γλιτώνει από τη διπλή διαδικασία "βράζω το ψάρι, φτιάχνω το λαδολέμονο".

Σαρδέλες σε Αμπελόφυλλα

Μια απλή και νόστιμη συνταγή.

Φασολάκια με Καλαμαράκια

Κάνουν παρέα στην ίδια κατσαρόλα.

Τα Τονοπιτάκια

Για τις νηστίσιμες ημέρες, για όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε ένα γεύμα με ψάρι ή όταν αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά.

Γαύρος Πλακί με Ντομάτα, Μαϊντανό και Ούζο

Ο φρέσκος γαύρος είναι γεμάτος ωφέλιμα Ω3 λιπαρά και μαγειρεύεται σε ελάχιστο χρόνο.

Κοχυλάκια με Τόνο και Κολοκυθάκια

Ένα θαλασσινό παστίτσιο που γίνεται με απλά υλικά και μπορεί να αναδείξει σε γκουρμέ πιάτο έναν τόνο κονσέρβας.

Γαύρος Σουβλάκι με Πιπεριές

Μια ασυνήθιστη, νοστιμότατη συνταγή για γαύρο, που γίνεται πολύ γρήγορα.

Ψητές Σαρδέλες με Λεμονάτη Σάλτσα Μελιού

Ένας διαφορετικός τρόπος να μαγειρέψεις τις σαρδέλες σε μια χορταστική σαλάτα.

Χταποδάκι Τουρσί

Φρέσκο ή κατεψυγμένο, ένα χταποδάκι στο βάζο με όλα τα αρωματικά του στο ψυγείο είναι ένας πειρασμός-λουκούμι.

Λευκή Γαριδομακαρονάδα με Σπανάκι

Η συνταγή για λευκή γαριδομακαρονάδα με σπανάκι.