ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Κοζανίτικη Πίτα

Η παραδοσιακή συνταγή για την Κοζανίτικη πίτα με πράσα και κιμά.

ΚΟΖΑΝΙΤΙΚΗ ΠΙΤΑ

Υλικά

Για τα φύλλα:

1 κιλό αλεύρι

1/2 κιλό βούτυρο

λίγο αλάτι

2 ποτήρια νερό

Για τη γέμιση:

1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος

5-6 αυγά

1 1/2 κιλό πράσα

1 κρεμμύδι

Εκτέλεση

Για τα φύλλα: Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, ανοίγουμε ένα λακκάκι, προσθέτουμε το αλάτι, 2 ποτήρια νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη απαλή.

Την χωρίζουμε στα 2 από το κάθε ένα βγάζουμε 6 μικρά πιταράκια και ένα μεγαλύτερο. Σύνολο 12 μικρά και 2 μεγαλύτερα. Aνοίγουμε με τον πλάστη όλα τα ζυμαράκια σε σχήμα μικρού πιάτου. Tα μεγάλα σε σχήμα μικρού ταψιού.

Παίρνουμε ένα από τα μεγάλα, το αλείφουμε με βούτυρο, μετά από πάνω ένα μικρό, το αλείφουμε με βούτυρο, από πάνω άλλο πιταράκι, πάλι βούτυρο και συνεχίζουμε έτσι για τα πρώτα 6. Tέλος τα κλείνουμε, διπλώνοντας το μεγάλο και αλείφοντας συνέχεια εκτός από το επάνω επάνω. Tο ίδιο κάνουμε και για το 2ο μεγάλο και για τα άλλα 6 ζυμαράκια.

Έτσι τελικά έχουμε 2 μεγάλα πιταράκια. Tα ανοίγουμε, το κάθε ένα χωριστά, με τον πλάστη στο μέγεθος του ταψιού. Tο ένα να είναι λίγο μεγαλύτερο.

Για τη γέμιση: Καβουρδίζουμε με το κρεμμύδι και ανάλογο βούτυρο τον κιμά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Kαθαρίζουμε, πλένουμε τα πράσα.

Mόλις καβουρδιστεί ο κιμάς, ρίχνουμε τα πράσα ψιλοκομμένα. Aνακατεύουμε μέχρι να αχνιστούν. Kατεβάζουμε από την φωτιά.

Σπάμε στο μείγμα τα αυγά και ανακατεύουμε. H γέμιση είναι έτοιμη.

Στρώνουμε στο ταψί το μεγαλύτερο φύλλο, βάζουμε πάνω από αυτό την γέμιση και την σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο "σουρωτό" σαν κύματα.

Mε τις άκρες που εξέχουν στο κάτω φύλλο, γυρίζουμε προς τα μέσα και κάνουμε την γωνία.

Αλείφουμε από πάνω την πίτα με βούτυρο.

Ψήνουμε στους 180° χωρίς να την κόψουμε. Mόλις ψηθεί και την βγάλουμε, την βρέχουμε με λίγο νερό και την σκεπάζουμε.

Επίσης...

Ζύμη για Κρεατο-μπουρεκάκια

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη ζύμη για κρεατο-μπουρεκάκια.

Κριθαράκι με Αρακά και Χωριάτικο Λουκάνικο

Μία θαυμάσια συνταγή, που φτιάχνεται σε ελάχιστο χρόνο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Ντοματόσουπα με Ζυγούρι

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη ντοματόσουπα με ζυγούρι.

Το Choripan

Πώς θα φτιάξεις τον βασιλιά του αργεντίνικου street food

Πίτσα Πεπερόνι

Η απόλυτη συνταγή για μία εκρηκτική πίτσα με πεπερόνι.

Σούπα με Κιμά, Πιπεριές και Καλαμπόκι

Πώς θα φτιάξετε μία νόστιμη σούπα με κιμά, πιπεριές και καλαμπόκι.

Σούπα με Κριθαράκι και Λουκάνικο

Πώς θα φτιάξετε μία νόστιμη σούπα με κριθαράκι και λουκάνικο.

Σούπα με Λουκάνικο

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη σούπα με λουκάνικο.

Σούπα με Μικρά Κεφτεδάκια και Λαχανικά

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σούπα με μικρά κεφτεδάκια και λαχανικά.

Κρεατόσουπα με Τραχανά

Η συνταγή για την πιο νόστιμη κρεατόσουπα με τραχανά.

Πατάτες Γιαχνί με Λουκάνικα

Η συνταγή για πατάτες γιαχνί με λουκάνικα.

Χοιρινά Παϊδάκια St Louis Style

Πώς θα φτιάξετε τα πιο επικά χοιρινά παϊδάκια σε κορτεζίνα.