ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Κοζανίτικη Πίτα

Η παραδοσιακή συνταγή για την Κοζανίτικη πίτα με πράσα και κιμά.

ΚΟΖΑΝΙΤΙΚΗ ΠΙΤΑ

Υλικά

Για τα φύλλα:

1 κιλό αλεύρι

1/2 κιλό βούτυρο

λίγο αλάτι

2 ποτήρια νερό

Για τη γέμιση:

1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος

5-6 αυγά

1 1/2 κιλό πράσα

1 κρεμμύδι

Εκτέλεση

Για τα φύλλα: Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, ανοίγουμε ένα λακκάκι, προσθέτουμε το αλάτι, 2 ποτήρια νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη απαλή.

Την χωρίζουμε στα 2 από το κάθε ένα βγάζουμε 6 μικρά πιταράκια και ένα μεγαλύτερο. Σύνολο 12 μικρά και 2 μεγαλύτερα. Aνοίγουμε με τον πλάστη όλα τα ζυμαράκια σε σχήμα μικρού πιάτου. Tα μεγάλα σε σχήμα μικρού ταψιού.

Παίρνουμε ένα από τα μεγάλα, το αλείφουμε με βούτυρο, μετά από πάνω ένα μικρό, το αλείφουμε με βούτυρο, από πάνω άλλο πιταράκι, πάλι βούτυρο και συνεχίζουμε έτσι για τα πρώτα 6. Tέλος τα κλείνουμε, διπλώνοντας το μεγάλο και αλείφοντας συνέχεια εκτός από το επάνω επάνω. Tο ίδιο κάνουμε και για το 2ο μεγάλο και για τα άλλα 6 ζυμαράκια.

Έτσι τελικά έχουμε 2 μεγάλα πιταράκια. Tα ανοίγουμε, το κάθε ένα χωριστά, με τον πλάστη στο μέγεθος του ταψιού. Tο ένα να είναι λίγο μεγαλύτερο.

Για τη γέμιση: Καβουρδίζουμε με το κρεμμύδι και ανάλογο βούτυρο τον κιμά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Kαθαρίζουμε, πλένουμε τα πράσα.

Mόλις καβουρδιστεί ο κιμάς, ρίχνουμε τα πράσα ψιλοκομμένα. Aνακατεύουμε μέχρι να αχνιστούν. Kατεβάζουμε από την φωτιά.

Σπάμε στο μείγμα τα αυγά και ανακατεύουμε. H γέμιση είναι έτοιμη.

Στρώνουμε στο ταψί το μεγαλύτερο φύλλο, βάζουμε πάνω από αυτό την γέμιση και την σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο "σουρωτό" σαν κύματα.

Mε τις άκρες που εξέχουν στο κάτω φύλλο, γυρίζουμε προς τα μέσα και κάνουμε την γωνία.

Αλείφουμε από πάνω την πίτα με βούτυρο.

Ψήνουμε στους 180° χωρίς να την κόψουμε. Mόλις ψηθεί και την βγάλουμε, την βρέχουμε με λίγο νερό και την σκεπάζουμε.

Επίσης...

Ρολό Κιμά με Αυγά

Πώς θα φτιάξετε ρολό κιμά με αυγά.

Χοιρινή Τηγανιά με Σάλτσα Τυριού και Μουστάρδα

Πώς θα φτιάξετε χοιρινή τηγανιά με σάλτσα τυριού και μουστάρδα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Πατάτες Hot Dog, Γεμιστές με Λουκάνικα και Μουστάρδα

Hot Dog χωρίς ψωμάκι, με την πατάτα να παίζει αυτόν το ρόλο.

Cubano Σάντουιτς

Η απόλυτη συνταγή για το Cubano.

Πανσέτα Χοιρινή Ρολό

Η συνταγή για πανσέτα χοιρινή ρολό.

Ελαφρύ Στιφάδο στο Φούρνο

Η συνταγή για ένα ελαφρύ στιφάδο στο φούρνο.

Κεμπάπ με Αρνί

Η συνταγή για το πιο νόστιμο κεμπάπ με αρνί.

Πικάντικοι Κεφτέδες με Σάλτσα Δυόσμου

Πώς θα φτιάξετε τους πιο νόστιμους πικάντικους κεφτέδες με σάλτσα δυόσμου.

Μοσχαρίσιες Μπριζόλες με Μανιτάρια στο Χαρτί

Μία άψογη συνταγή για μοσχαρίσιες μπριζόλες με μανιτάρια.

Μπάμιες με Χοιρινό και Μελιτζάνες

Η συνταγή για μπάμιες με χοιρινό και μελιτζάνες.

Χοιρινές Μπριζόλες με Φρέσκο Δεντρολίβανο

Πώς θα φτιάξετε χοιρινές μπριζόλες με φρέσκο δεντρολίβανο.

Μοσχάρι με Μελιτζάνες και Κόκκινη Σάλτσα

Η συνταγή για μοσχάρι με μελιτζάνες και κόκκινη σάλτσα, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά καλοκαιρινά φαγητά της Μεσογειακής κουζίνας.