ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Κοζανίτικη Πίτα

Η παραδοσιακή συνταγή για την Κοζανίτικη πίτα με πράσα και κιμά.

ΚΟΖΑΝΙΤΙΚΗ ΠΙΤΑ

Υλικά

Για τα φύλλα:

1 κιλό αλεύρι

1/2 κιλό βούτυρο

λίγο αλάτι

2 ποτήρια νερό

Για τη γέμιση:

1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος

5-6 αυγά

1 1/2 κιλό πράσα

1 κρεμμύδι

Εκτέλεση

Για τα φύλλα: Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, ανοίγουμε ένα λακκάκι, προσθέτουμε το αλάτι, 2 ποτήρια νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη απαλή.

Την χωρίζουμε στα 2 από το κάθε ένα βγάζουμε 6 μικρά πιταράκια και ένα μεγαλύτερο. Σύνολο 12 μικρά και 2 μεγαλύτερα. Aνοίγουμε με τον πλάστη όλα τα ζυμαράκια σε σχήμα μικρού πιάτου. Tα μεγάλα σε σχήμα μικρού ταψιού.

Παίρνουμε ένα από τα μεγάλα, το αλείφουμε με βούτυρο, μετά από πάνω ένα μικρό, το αλείφουμε με βούτυρο, από πάνω άλλο πιταράκι, πάλι βούτυρο και συνεχίζουμε έτσι για τα πρώτα 6. Tέλος τα κλείνουμε, διπλώνοντας το μεγάλο και αλείφοντας συνέχεια εκτός από το επάνω επάνω. Tο ίδιο κάνουμε και για το 2ο μεγάλο και για τα άλλα 6 ζυμαράκια.

Έτσι τελικά έχουμε 2 μεγάλα πιταράκια. Tα ανοίγουμε, το κάθε ένα χωριστά, με τον πλάστη στο μέγεθος του ταψιού. Tο ένα να είναι λίγο μεγαλύτερο.

Για τη γέμιση: Καβουρδίζουμε με το κρεμμύδι και ανάλογο βούτυρο τον κιμά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Kαθαρίζουμε, πλένουμε τα πράσα.

Mόλις καβουρδιστεί ο κιμάς, ρίχνουμε τα πράσα ψιλοκομμένα. Aνακατεύουμε μέχρι να αχνιστούν. Kατεβάζουμε από την φωτιά.

Σπάμε στο μείγμα τα αυγά και ανακατεύουμε. H γέμιση είναι έτοιμη.

Στρώνουμε στο ταψί το μεγαλύτερο φύλλο, βάζουμε πάνω από αυτό την γέμιση και την σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο "σουρωτό" σαν κύματα.

Mε τις άκρες που εξέχουν στο κάτω φύλλο, γυρίζουμε προς τα μέσα και κάνουμε την γωνία.

Αλείφουμε από πάνω την πίτα με βούτυρο.

Ψήνουμε στους 180° χωρίς να την κόψουμε. Mόλις ψηθεί και την βγάλουμε, την βρέχουμε με λίγο νερό και την σκεπάζουμε.

Επίσης...

Μαγειρίτσα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη μαγειρίτσα.

Μοσχάρι Φέτες

Πώς θα φτιάξετε πεντανόστιμο μοσχάρι σε φέτες.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Κέικ Πατάτας με Σαλάμι

Η συνταγή για αλμυρό κέικ πατάτας με σαλάμι.

Χοιρινές Μπουκιές στο Τηγάνι με Σάλτσα Μπίρας

Απλά και νόστιμα κομματάκια χοιρινού με τη βοήθεια του ζύθου.

Τα Κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ

Πώς θα φτιάξετε τα αυθεντικά κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ.

Στήθος Πάπιας με Sesame Tofu​​​​​​​ του Σπύρου Μαυροειδή

Μία ιαπωνοπερουβιανή συνταγή με μακρινή καταγωγή από την Γαλλία από τον executive chef του Nikkei.

Φωλιές με Μπιφτέκι και Κοφτό Μακαρονάκι

Πώς θα φτιάξετε φωλιές με μπιφτέκι και κοφτό μακαρονάκι.

Ρολά Πιπεριάς με Λουκάνικο

Η συνταγή για ρολά πιπεριάς με λουκάνικο.

Φωλιά Πατάτας με Κιμά

Η συνταγή για φωλιά πατάτας με κιμά.

Γιουβέτσι με Κιμά στην Κατσαρόλα

Η συνταγή για γιουβέτσι με κιμά στην κατσαρόλα.

Αφράτα Μπιφτέκια με Ψητές Ντομάτες

Πώς θα φτιάξετε αφράτα μπιφτέκια με ψητές ντομάτες.

Μπριάμ Λαχανικών με Κιμά στην Κατσαρόλα

Πώς θα φτιάξετε μπριάμ λαχανικών με κιμά στην κατσαρόλα.