Follow us

Pasta με Καπνιστό Χέλι του Βασίλη Ακρίβου

Ο σεφ υπογράφει τρεις καταξιωμένες θαλασσοφαγίες: Ψάριστον, Αιόλου 68 και Salty Bone στη Σαντορίνη, όπως επίσης και μία ψαγμένη κρεατοφαγία το Γίδι.

ΛΙΓΚΟΥΙΝΙ ΜΕ ΧΕΛΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΚΡΙΒΟΣ
Ο Βασίλης Ακρίβος, που υπογράφει τη συνταγή, γεννήθηκε στον Δομοκό Φθιώτιδας, 80+ χλμ. απόσταση από την πλησιέστερη θάλασσα: 105 λεπτά με το αυτοκίνητο ως τον Αλμυρό Βόλου, τις παραλίες και τους θαλασσινούς μεζέδες του. Μετά το σχολείο ασχολήθηκε με τη δουλειά του πατέρα του: συντήρηση παλαιών επίπλων. Δεν κόλλησε όμως. Άνοιξε ένα μπαρ και το έκλεισε. Με τον αδελφό του βρήκαν ένα ταβερνάκι στο Αγκίστρι, όπου κουτσά στραβά, σερβίροντας καφέδες και μπίρες στους ντόπιους ψαράδες, άρχισε να μαθαίνει την τέχνη των θαλασσινών μεζέδων. Έχοντας καρβουνιάσει κιλά από καλαμαράκια, ακούγοντας όμως από τους ψαράδες και διαβάζοντας, άρχισε να αποκτά σιγά σιγά εμπειρία. Η μεγάλη ευκαιρία παρουσιάστηκε όταν απέκτησε ένα επιπλοποιείο με το οποίο συνεργαζόταν ο πατέρας του στο Νέο Ηράκλειο. Το ονόμασε Ψάριστον και αποφάσισε να σερβίρει θαλασσινούς μεζέδες. Ακούγοντας τις συμβουλές ενός θείου του, έμπειρου γνώστη των θαλασσινών, και δουλεύοντας από το πρωί μέχρι την προχωρημένη νύχτα, άρχισε να αποκτά γνώση των κορυφαίων πρώτων υλών στη χώρα μας και του τρόπου που πρέπει να αξιοποιούνται μαγειρικά. Επίσης, έμαθε να βρίσκει αξιόπιστους προμηθευτές. Bingo! Το Ψάριστον έγινε σημείο αναφοράς για όλη την Αθήνα. Η κουζίνα του είναι καθαρόαιμα ελληνική και ο ίδιος ένας μινιμαλιστής που δε θέλει να "ταλαιπωρεί" το γνήσιο συμιακό γαριδάκι με "γιούζου" και "μίσο", αλλά που δε διστάζει να πειραματιστεί. Έχοντας διδαχτεί κυριολεκτικά στου κασίδη το κεφάλι, σήμερα υπογράφει τρεις καταξιωμένες θαλασσοφαγίες (Ψάριστον, Αιόλου 68 και Salty Bone στη Σαντορίνη) και μία ψαγμένη κρεατοφαγία το Γίδι (Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση), ζώο σίγουρα πιο προσφιλές στο Δομοκό. Η συνταγή δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Esquire.

Υλικά

Υλικά για 2 μερίδες

100 γρ. καπνιστό χέλι φιλέτο

200 γρ. pasta, ιδανικά λιγκουίνι

1 κ.σ. λιαστή ντομάτα

1 κ.γ. πέστο βασιλικού

1 σφηνάκι σόγια

τριμμένη παρμεζάνα

ηλιέλαιο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε την pasta να βράσει σε μπόλικο αλατισμένο νερό.

Λεπτοκόβουμε το χέλι και το σοτάρουμε σε ηλιέλαιο με τη λιαστή ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.

Σβήνουμε με τη σόγια και προσθέτουμε το πέστο και την παρμεζάνα.

Ρίχνουμε την πάστα κατευθείαν από το σκεύος που βράζει και με το νερό της ανακατεύουμε συνεχώς, ώστε να λιώσει η παρμεζάνα και να βγει μια χυλωμένη σάλτσα.

Αρταίνουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Επίσης...

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.

Ελαφρύ Σουφλέ με Πένες και Γαλοπούλα

Υπάρχει όμως τρόπος να μαγειρέψουμε ένα σουφλέ ζυμαρικών πολύ πιο ελαφρά, με λιγότερες θερμίδες αλλά όλη τη γεύση.

Εύκολο Μακαρονάκι Ογκρατέν

Κιμάς, λαχανικά και τυριά σε ένα υπέροχο γκρατέν, που έχει όλα όσα αγαπάμε.

Μακαρονάδα με Θαλασσινά στα Γρήγορα

Πώς θα φτιάξεις μία μακαρονάδα με θαλασσινά στα γρήγορα.

Κους Κους Κοκκινιστό

Πώς θα φτιάξεις κοκκινιστό κους κους.