ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Πρασόπιτα Ανοιχτή με Κιμά και Σουσάμι

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη ανοιχτή πρασόπιτα με κιμά και σουσάμι.

ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

Υλικά

Για τη ζύμη:

500 γρ. αλεύρι

4 αυγά

150 γρ. βούτυρο

αλάτι

πιπέρι

Για τη γέμιση:

1 1/2 κιλό πράσα (μόνο το λευκό μέρος)

5 αυγά

3 φλιτζ. τσαγιού τυρί τύπου ρεγκάτο (τριμμένο)

150 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 κουτί γάλα φρέσκο

μαϊντανός

πιπέρι

σουσάμι

βούτυρο ή μαργαρίνη

Εκτέλεση

Φτιάχνετε πρώτα τη ζύμη. Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Ανοίγετε μια λακκούβα στη μέση και αδειάζετε μέσα το βούτυρο, ελαφρώς λιωμένο, τ’ αυγά χτυπημένα, το αλάτι και το πιπέρι.

Ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά στο αλεύρι και να πετύχετε μια ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα.

Ζυμώνετε με ελαφριές αλλά γρήγορες κινήσεις μέχρι να ενοποιηθεί η ζύμη. Αν είναι πολύ στεγνή προσθέτετε λίγο νερό.

Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε για 1/2 περίπου ώρα στο ψυγείο.

Στη συνέχεια βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρείτε την πλαστική μεμβράνη. Την τοποθετείτε σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια πλάστη, την ανοίγετε σε λεπτό φύλλο.

Απλώνετε τη ζύμη, με τα χέρια, σε βουτυρωμένο ταψί, ή σε 2 φόρμες τάρτας διαμέτρου 26-28 εκ., με ψηλά τοιχώματα, φροντίζοντας να καλύπτονται και τα πλαϊνά τοιχώματα. Τρυπάτε την επιφάνειά της με πιρούνι και σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.

Ρίχνετε ξερά φασόλια για να μην φουσκώσει η ζύμη και χάσει το σχήμα της.

Ψήνετε σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο τους 200 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά. Τη βγάζετε από το φούρνο, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και την αφήνετε να κρυώσει καλά πριν τη γεμίσετε.

Ετοιμάζετε τη γέμιση. Καθαρίζετε τα πράσα και τα κόβετε σε κομμάτια των 4-5 εκατοστών.

Τα ζεματίζετε σε καυτό νερό και τα αφήνετε να στραγγίσουν καλά. Κατόπιν τα βάζετε σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε το γάλα, το τυρί, τ’ αυγά χτυπημένα, το πιπέρι, το μαϊντανό και τον κιμά.

Βάζετε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν μερικά λεπτά, μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα της γέμισης να κρυώσει ελαφρώς.

Ρίχνετε τη γέμιση, χλιαρή, στην μισοψημένη ζύμη, βάζετε 2 κομματάκια βούτυρο ή μαργαρίνη, γαρνίρετε με σουσάμι και ψήνετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 περίπου ώρα.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.

Πράσα Ογκρατέν

Η συνταγή για πράσα ογκρατέν.

Κρεµµυδοπιτάκια Νηστίσιµα

Πώς θα φτιάξεις νηστίσιμα κρεµµυδοπιτάκια.

Κολοκυθάκια µε Ρίγανη

Πώς θα φτιάξεις κολοκυθάκια με ρίγανη.

Φανταστική Κρεµµυδόπιτα

Η συνταγή για μία έξοχη κρεμμυδόπιτα.

Πίτα µε Λιαστή Ντοµάτα και Ελιές

Πώς θα φτιάξεις μία πίτα με λιαστή ντομάτα και ελιές.

Ελιόπιτα µε Πορτοκάλι

Η συνταγή για ελιόπιτα με πορτοκάλι.