ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Πρασόπιτα Ανοιχτή με Κιμά και Σουσάμι

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη ανοιχτή πρασόπιτα με κιμά και σουσάμι.

ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

Υλικά

Για τη ζύμη:

500 γρ. αλεύρι

4 αυγά

150 γρ. βούτυρο

αλάτι

πιπέρι

Για τη γέμιση:

1 1/2 κιλό πράσα (μόνο το λευκό μέρος)

5 αυγά

3 φλιτζ. τσαγιού τυρί τύπου ρεγκάτο (τριμμένο)

150 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 κουτί γάλα φρέσκο

μαϊντανός

πιπέρι

σουσάμι

βούτυρο ή μαργαρίνη

Εκτέλεση

Φτιάχνετε πρώτα τη ζύμη. Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Ανοίγετε μια λακκούβα στη μέση και αδειάζετε μέσα το βούτυρο, ελαφρώς λιωμένο, τ’ αυγά χτυπημένα, το αλάτι και το πιπέρι.

Ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά στο αλεύρι και να πετύχετε μια ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα.

Ζυμώνετε με ελαφριές αλλά γρήγορες κινήσεις μέχρι να ενοποιηθεί η ζύμη. Αν είναι πολύ στεγνή προσθέτετε λίγο νερό.

Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε για 1/2 περίπου ώρα στο ψυγείο.

Στη συνέχεια βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρείτε την πλαστική μεμβράνη. Την τοποθετείτε σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια πλάστη, την ανοίγετε σε λεπτό φύλλο.

Απλώνετε τη ζύμη, με τα χέρια, σε βουτυρωμένο ταψί, ή σε 2 φόρμες τάρτας διαμέτρου 26-28 εκ., με ψηλά τοιχώματα, φροντίζοντας να καλύπτονται και τα πλαϊνά τοιχώματα. Τρυπάτε την επιφάνειά της με πιρούνι και σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.

Ρίχνετε ξερά φασόλια για να μην φουσκώσει η ζύμη και χάσει το σχήμα της.

Ψήνετε σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο τους 200 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά. Τη βγάζετε από το φούρνο, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και την αφήνετε να κρυώσει καλά πριν τη γεμίσετε.

Ετοιμάζετε τη γέμιση. Καθαρίζετε τα πράσα και τα κόβετε σε κομμάτια των 4-5 εκατοστών.

Τα ζεματίζετε σε καυτό νερό και τα αφήνετε να στραγγίσουν καλά. Κατόπιν τα βάζετε σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε το γάλα, το τυρί, τ’ αυγά χτυπημένα, το πιπέρι, το μαϊντανό και τον κιμά.

Βάζετε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν μερικά λεπτά, μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα της γέμισης να κρυώσει ελαφρώς.

Ρίχνετε τη γέμιση, χλιαρή, στην μισοψημένη ζύμη, βάζετε 2 κομματάκια βούτυρο ή μαργαρίνη, γαρνίρετε με σουσάμι και ψήνετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 περίπου ώρα.

Επίσης...

Κολοκυθοζύμωμα

Η συνταγή για ένα πολύ ιδιαίτερο ψωμί.

Ταλιατέλες σε Φόρμα, με Μανιτάρια

Στο σχήμα του κέικ, με τα μανιτάρια να γεμίζουν το εσωτερικό της τρύπας, τίποτα πιο εντυπωσιακό όταν σερβίρεται στο τραπέζι.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Κριθαράκι με Αρακά και Χωριάτικο Λουκάνικο

Μία θαυμάσια συνταγή, που φτιάχνεται σε ελάχιστο χρόνο.

Φαρφάλες με Μπρόκολο, Σπανάκι και Σταφίδες

Αν προσθέσετε και ξηρούς καρπούς, ακόμα καλύτερα! Και κάπως έτσι ένα ταπεινό λαχανικό αποκτά μια νέα, γκουρμέ διάθεση.

Βίδες στο Κόκκινο του Πάθους, με Παντζάρι

Ακόμα και όσοι δε συμπαθούν το παντζάρι λατρεύουν αυτή την καταπληκτική μακαρονάδα με το εντυπωσιακό, κατακκόκινο χρώμα και τη γήινη, γλυκιά νοστιμιά.

Πένες με Λάχανο και Μπέικον

Με δυο τρία απλά και φτηνά υλικά, που συνήθως πάντα έχουμε στο σπίτι, μπορείς να φτιάξεις μια υπέροχη, βελούδινη μακαρονάδα.

Σελινόριζα με Κοτόπουλο

Η συνταγή για σελινόριζα με κοτόπουλο.

Κοτο-Πρασόρυζο

Η συνταγή για υπέροχο πρασόρυζο με κοτόπουλο.

Πατάτες, Κοτόπουλο και Πράσα

Πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο κοτόπουλο με πατάτες και πράσα.

Φασολάκια με Κοτόπουλο

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα φασολάκια με κοτόπουλο.

Αρωματική Ουζάτη Σούπα Λαχανικών

Η συνταγή για μία αρωματική ουζάτη σούπα λαχανικών.

Γιουβαρλάκια Σούπα με Σπανάκι και Ανθότυρο

Πώς θα φτιάξετε νόστιμα γιουβαρλάκια σούπα με σπανάκι και ανθότυρο.