ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Μελιτζάνες Γεμιστές με Χούμους στο Φούρνο

Πρωτότυπη κι εξαιρετικά νόστιμη συνταγή, που συνδυάζει την πλούσια γεύση του χούμους από ρεβίθι με μια δροσερή σαλάτα.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΧΟΥΜΟΥΣ

Υλικά

6 χοντρές αργίτικες μελιτζάνες κομμένες στη μέση

αλάτι

ελαιόλαδο

λίγο θυμάρι

Για το χούμους

200 γρ. ρεβίθια

χυμό από 1-2 λεμόνια

ξύσμα από 1 λεμόνι

100 γρ. ταχίνι

1 κοφτό κ.γλ. κύμινο

1 σκελίδα σκόρδο χοντροκομμένο

1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά

150 γρ. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Για τη σαλάτα

100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

200 γρ. ντοματίνια ψιλοκομμένα

χυμό από ½ λεμόνι

3 κ.σ. ελαιόλαδο

4-5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι

Εκτέλεση

Αποβραδίς μουλιάζουμε τα ρεβίθια.

Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου και ψήνουμε για ½ ώρα στους 200°C τις μελιτζάνες, αφού τις αλατίσουμε, τις αλείψουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίσουμε με λίγο θυμάρι.

Για το χούμους, βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα λιώνουμε στο μούλτι μαζί με τον χυμό και το ξύσμα των λεμονιών, το ταχίνι, το κύμινο, το σκόρδο, την πάπρικα, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Αν δυσκολεύεται το μούλτι στο χτύπημα, προσθέτουμε λίγο από το νερό όπου έβρασαν τα ρεβίθια. Θέλουμε έναν βελούδινο, σφιχτό πουρέ.

Απλώνουμε τις μελιτζάνες σε ταψάκι που να τις χωράει ίσα ίσα και τις γεμίζουμε με το χούμους. Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και ξαναβάζουμε το φαγητό στο φούρνο για 20'.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σαλάτα: Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε τα ντοματίνια, προσθέτουμε τα καρύδια και τον μαϊντανό, αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά με το λεμόνι και το ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε τις μελιτζάνες με τη σαλάτα, που στην ουσία τις συνοδεύει σαν ντιπ.

Τρώγονται νοστιμότερες χλιαρές, σε θερμοκρασία δωματίου.

Tip

Για τέλεια νοστιμιά, σερβίρουμε το φαγητό με ψημένες αραβικές πιτούλες ή πίτες για σουβλάκι, που τις ζεσταίνουμε, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θυμάρι.

Επίσης...

Αφράτη Πίτα Πατάτας με Κρέμα

Η συνταγή για αφράτη πίτα πατάτας με κρέμα.

Πίτσα με Λαδένια Ζύμη, Ζαμπόν και Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις πίτσα με λαδένια ζύμη, ζαμπόν και μανιτάρια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Πράσα με Καπνιστό Τυρί Ογκρατέν

Τα λαχανικά ταιριάζουν ιδανικά με τα ογκρατέν καθώς και με αλλαντικά αλλά και με καπνιστά τυριά, πλούσια σε γεύση.

Φωλιές από Φύλλο Κρούστας με Πουρέ Αγκινάρας α λα Πολίτα

Να πώς μπορείς να μεταμορφώσεις ένα κλασικό λαδερό φαγητό σε κάτι διαφορετικό, χωρίς να του αλλάξεις τον χαρακτήρα. Μόνο να το κάνεις πιο ορεκτικό, δίνοντάς του και μια τραγανή υφή.

Τυρόπιτα με Πιπεριές

Η πιπεριά και τα μυρωδικά δίνουν ένα άρωμα πίτσας σε αυτή την υπέροχη τυρόπιτα, που για να γίνει τραγανή και στα καλύτερά της πρέπει να βγει λεπτή, γι' αυτό να την τηγανίσετε σε μικρές δόσεις.

Μουσακάς με Φέτα

Στις χώρες της Ανατολής ο μουσακάς μαγειρεύεται χωρίς κρέας, γίνεται όμως πεντανόστιμος και πιο ελαφρύς. Αν σας αρέσουν τα μπαχαρικά, κάντε τον όπως στην Αίγυπτο: προσθέστε λίγο τριμμένο μπαχάρι, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγη κανέλα.

Κιμαδόπιτα Ρολό με Μελιτζάνες

Ο συνδυασμός κιμά και μελιτζάνας, όταν δροσίζει με την ευωδιά του μαϊντανού, φτιάχνει μια πολύ φινετσάτη πίτα.

Σνίτσελ από Φιλέτο Κοτόπουλου με Ανάμεικτα Ψητά Λαχανικά

Πώς θα φτιάξετε ζουμερό σνίτσελ από φιλέτο κοτόπουλου με ανάμεικτα ψητά λαχανικά.

Τάρτα Κρεμμυδιού με Ξινομυζήθρα

Η συνταγή για τάρτα κρεμμυδιού με ξινομυζήθρα.

Παστίτσιο με Κρέμα από Κόκκινη Κολοκύθα

Η κολοκύθα γίνεται πίτα, τάρτα, κέικ, γλυκό, ψητή στον φούρνο, αλλά ταιριάζει υπέροχα και με τα ζυμαρικά, κάτι που ξέρουν εδώ και αιώνες οι γείτονές μας οι Ιταλοί.

Αβοκάντο, Ψητές Γαρίδες και Βινεγκρέτ Lime

Η συνταγή για μία νόστιμη σαλάτα με γαρίδες και αβοκάντο.

Το Ramen του Momofuku

Η περίφημη συνταγή του David Chang για ράμεν, που όπως και να το κάνουμε γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα.