ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Μελιτζάνες Γεμιστές με Χούμους στο Φούρνο

Πρωτότυπη κι εξαιρετικά νόστιμη συνταγή, που συνδυάζει την πλούσια γεύση του χούμους από ρεβίθι με μια δροσερή σαλάτα.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΧΟΥΜΟΥΣ

Υλικά

6 χοντρές αργίτικες μελιτζάνες κομμένες στη μέση

αλάτι

ελαιόλαδο

λίγο θυμάρι

Για το χούμους

200 γρ. ρεβίθια

χυμό από 1-2 λεμόνια

ξύσμα από 1 λεμόνι

100 γρ. ταχίνι

1 κοφτό κ.γλ. κύμινο

1 σκελίδα σκόρδο χοντροκομμένο

1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά

150 γρ. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Για τη σαλάτα

100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

200 γρ. ντοματίνια ψιλοκομμένα

χυμό από ½ λεμόνι

3 κ.σ. ελαιόλαδο

4-5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι

Εκτέλεση

Αποβραδίς μουλιάζουμε τα ρεβίθια.

Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου και ψήνουμε για ½ ώρα στους 200°C τις μελιτζάνες, αφού τις αλατίσουμε, τις αλείψουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίσουμε με λίγο θυμάρι.

Για το χούμους, βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα λιώνουμε στο μούλτι μαζί με τον χυμό και το ξύσμα των λεμονιών, το ταχίνι, το κύμινο, το σκόρδο, την πάπρικα, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Αν δυσκολεύεται το μούλτι στο χτύπημα, προσθέτουμε λίγο από το νερό όπου έβρασαν τα ρεβίθια. Θέλουμε έναν βελούδινο, σφιχτό πουρέ.

Απλώνουμε τις μελιτζάνες σε ταψάκι που να τις χωράει ίσα ίσα και τις γεμίζουμε με το χούμους. Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και ξαναβάζουμε το φαγητό στο φούρνο για 20'.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σαλάτα: Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε τα ντοματίνια, προσθέτουμε τα καρύδια και τον μαϊντανό, αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά με το λεμόνι και το ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε τις μελιτζάνες με τη σαλάτα, που στην ουσία τις συνοδεύει σαν ντιπ.

Τρώγονται νοστιμότερες χλιαρές, σε θερμοκρασία δωματίου.

Tip

Για τέλεια νοστιμιά, σερβίρουμε το φαγητό με ψημένες αραβικές πιτούλες ή πίτες για σουβλάκι, που τις ζεσταίνουμε, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θυμάρι.

Επίσης...

Η Ντοματόπιτα

Γίνεται πανεύκολα και μπορεί να αντικαταστήσει α λα ελληνικά τη γεύση της πίτσας στο τραπέζι.

Η Μελιτζανόπιτα

Από όλες τις πίτες, ξεχωρίζει για την απίστευτη νοστιμιά της μελιτζάνας όταν μπλέκεται με τα κίτρινα τυριά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Σπανακόπιτα

Μια σπανακόπιτα μπορεί να γίνει πανεύκολα και χωρίς φύλλο, κρατώντας όλη τη γεύση της παραδοσιακής πίτας.

Η Ελιόπιτα

Κάτι ανάμεσα σε ελιόψωμο και πίτα, αυτή η ελιόπιτα είναι μία από τις νοστιμότερες ανοιχτές πίτες, χάρη στο κρεμμύδι, που δίνει γλύκα, μετριάζοντας την αψάδα της ελιάς.

Πίτα με Βλίτα και Κιμά

Την επόμενη φορά που θα βράσετε βλίτα για σαλάτα, βάλτε περισσότερα, για να φτιάξετε αυτή την πεντανόστιμη πίτα.

Μπομπότα με Κολοκυθάκια

Μπομπότες λέμε τις πίτες όταν αντικαθιστούμε το αλεύρι με ψημένο καλαμποκάλευρο, που τους δίνει το άρωμα και τη σπυρωτή, μεστή υφή του.

Γαλατόπιτα με Κρεμμύδια

Η γαλατόπιτα δεν είναι μόνο γλυκιά. Σε μια αλμυρή εκδοχή, κρατάει τη βελούδινη, αφράτη υφή, μαζί με τη γλυκοπικάντικη γεύση των κρεμμυδιών.

Χορτόπιτα χωρίς Φύλλο

Εκμεταλλευόμαστε τα πιο μυρωδάτα μυρώνια, τις καυκαλήθρες, τον μάραθο και τα άγρια χόρτα και φτιάχνουμε την πιο εύκολη πίτα.

Κολοκυθόπιτα σαν Πίτσα

Η πίτα που σου έρχεται πρώτη στο μυαλό, αφού ωραία κολοκυθάκια βρίσκεις όλο τον χρόνο και η ήπια γεύση τους ταιριάζει σε όλους.

Πολύχρωμη Πιπερόπιτα

Περισσότερο από κάθε άλλη πίτα συνδυάζει το γλυκό με το πικάντικο, σε έναν ήπιο συνδυασμό, που ταιριάζει σε όλα τα γούστα.

Η Πρασόπιτα με το Έξυπνο Κόλπο

Αν δε θέλεις να ανοίξεις σπιτικό φύλλο, υπάρχει το μυστικό για να κάνεις το φύλλο του εμπορίου να μοιάζει πιο σπιτικό και από της γιαγιάς στο χωριό: ο μαγικός χυλός.

Η Σπανακόπιτα με Διαφορετικό Φύλλο

Το φύλλο με αβγό και γάλα βγαίνει τραγανό και συνάμα πιο γλυκό και πιο αφράτο, κάτι που ταιριάζει πολύ σε μια αρωματική σπανακόπιτα.