ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Τα Κιλίκια της Λήμνου

Παράξενη, πρωτόγνωρη γεύση, κάτι ανάμεσα σε μπισκότο και λαδόψωμο, γλυκιά, απαλή και βελούδινη, χωρίς πικάντικες εντάσεις.

ΚΙΛΙΚΙΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

Παλιά, όταν οι νοικοκυρές στα χωριά της Λήμνου ζύμωναν το ψωμί της εβδομάδας, κρατούσαν λίγο από το ζυμάρι τους, το ζύμωναν με λαδάκι και καλαθάκι Λήμνου και έφτιαχναν αυτά τα ωραία κιλίκια (στην τοπική διάλεκτο) για τα παιδάκια του σπιτιού και της γειτονιάς, που περίμεναν πώς και πώς τη λιχουδιά, κρεμασμένα γύρω από τον ξυλόφουρνο. Παράξενη, πρωτόγνωρη γεύση, κάτι ανάμεσα σε μπισκότο και λαδόψωμο, γλυκιά, απαλή και βελούδινη, χωρίς πικάντικες εντάσεις.

Υλικά

500 γρ. αλεύρι σταρένιο για όλες τις χρήσεις

200 γρ. καλαμποκάλευρο

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 φακελάκι ξερή μαγιά

400 γρ. φέτα ή, ακόμα καλύτερα, καλαθάκι Λήμνου

αλάτι

σουσάμι και ελαιόλαδο για το πασπάλισμα και το ταψί

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη βάζουμε τα δύο αλεύρια, λίγο αλάτι, τη μαγιά και το ελαιόλαδο.

Προσθέτοντας χλιαρό νερό (όσο πάρει), ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά και ελαστική ζύμη, που ίσα ίσα δεν θα κολλάει στα χέρια μας.

Τη χωρίζουμε σε 6-7 μπαλάκια, τα βάζουμε σε μια λαδωμένη λεκανίτσα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν από 40' μέχρι 1 ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι με τον πλάστη σε στρογγυλό πιτάκι, περίπου λίγο μεγαλύτερο από την παλάμη μας, σκορπίζουμε πάνω του μπόλικη φέτα, σαν βουναλάκι, το κλείνουμε προσεκτικά και το ζυμώνουμε ξανά. Σχηματίζουμε ένα μπαστουνάκι και το γυρίζουμε σε στρογγυλό στριφτάρι, όπως με όλες τις στριφτόπιτες.

Βάζουμε τα κιλίκια στο ρηχό ταψί του φούρνου, που θα στρώσουμε με χαρτί ψησίματος.

Με ένα πινέλο τα λαδώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο καβουρδισμένο σουσάμι.

Τα ψήνουμε για 30' περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.

Tip

Αποφεύγουμε το σουσάμι αν δεν μας αρέσει ή πασπαλίζουμε τα κιλίκια με γλυκάνισο ή μαυροσούσαμο.

Επίσης...

Ψωμάκια με Άρωμα της Μεσογείου

Πώς θα φτιάξετε νόστιμα ψωμάκια με άρωμα της Μεσογείου.

Μπροκολόπιτα

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη μπροκολόπιτα (ή αλλιώς ψωμί με μπρόκολο).

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Καρυδόψωμο με Μέλι

Η συνταγή για το πιο νόστιμο καρυδόψωμο με μέλι.

Ψωμί σε Μπαλίτσες Γεμιστές με Τυρί

Η συνταγή για τις πιο νόστιμες μπαλίτσες ψωμιού γεμιστές με τυρί.

Μυρωδάτο Τηγανόψωμο με Τυρί

Η πιο εύκολη συνταγή για μυρωδάτο τηγανόψωμο με τυρί.

Ζυμαρόπιτα

Η συνταγή για την παραδοσιακή ζυμαρόπιτα.

Λαχανόψωμο

Πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο λαχανόψωμο.

Σοκολατόψωμο Γεμιστό

Πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο γεμιστό σοκολατόψωμο.

Πίτσα με Ροδάκινο και Προσούτο

Η απόλυτη συνταγή για πίτσα με ροδάκινο και προσούτο.

Ψωμάκια με Σπανάκι και Τυρί

Η συνταγή για πεντανόστιμα ψωμάκια με σπανάκι και τυρί.

Απλή Γεμιστή Τάρτα

Η συνταγή για μία πεντανόστιμη, εύκολη και απλή γεμιστή τάρτα.

Η πιο Απλή Πίτσα

Πώς θα φτιάξετε την πιο απλή σπιτική πίτσα.