ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Πλακόπιτες

Όπως οι κρητικές νερόπιτες, που τρώγονται και με μέλι, οι πλακόπιτες είναι λεπτές πίτες γεμιστές με κίτρινο τυρί, που θα ξετρελάνουν τους πάντες.

ΠΛΑΚΟΠΙΤΕΣ

Υλικά

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γλ. αλάτι

1 κ.σ. ξίδι ή χυμό λεμονιού

4 κ.σ. ελαιόλαδο

περίπου 1½ φλιτζ. χλιαρό νερό

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση

300 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ξερό ή φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο

πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα τηγανάκι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο μαραίνουμε το κρεμμύδι.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κρεμμύδι με την κεφαλογραβιέρα, τον δυόσμο και το πιπέρι. Αν σκοπεύουμε να σερβίρουμε τις μισές με μέλι, θα παραλείψουμε το κρεμμύδι.

Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξίδι ή το λεμόνι και 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας με το χέρι μας, μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο νερό.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15'.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 16 μπαλάκια. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας. Πιέζουμε με την παλάμη μας κάθε μπαλάκι και βάζουμε στο κέντρο του 1 κουταλιά κοφτή από τη γέμιση.

Σκεπάζουμε με άλλο ένα πιεσμένο μπαλάκι. Με τον πλάστη και με απαλές κινήσεις ανοίγουμε το σύνολο σε ένα ενιαίο στρογγυλό πιτάκι, λεπτό, στο μέγεθος μιας πίτας για σουβλάκι.

Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε τις πλακόπιτες και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας, για να παραμείνουν αλάδωτες και τραγανές.

Tip

Όλα τα κίτρινα ελληνικά τυριά ταιριάζουν. Ευκαιρία να καθαρίσουμε το ψυγείο από τυριά που ξεραίνονται. Γίνονται και με φέτα ή οποιοδήποτε λευκό φρέσκο τυρί.

Επίσης...

Τυρόπιτα με Πιπεριές

Η πιπεριά και τα μυρωδικά δίνουν ένα άρωμα πίτσας σε αυτή την υπέροχη τυρόπιτα, που για να γίνει τραγανή και στα καλύτερά της πρέπει να βγει λεπτή, γι' αυτό να την τηγανίσετε σε μικρές δόσεις.

Μουσακάς με Φέτα

Στις χώρες της Ανατολής ο μουσακάς μαγειρεύεται χωρίς κρέας, γίνεται όμως πεντανόστιμος και πιο ελαφρύς. Αν σας αρέσουν τα μπαχαρικά, κάντε τον όπως στην Αίγυπτο: προσθέστε λίγο τριμμένο μπαχάρι, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγη κανέλα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Τάρτα Κρεμμυδιού με Ξινομυζήθρα

Η συνταγή για τάρτα κρεμμυδιού με ξινομυζήθρα.

Τάρτα με Πιπεριές και Φέτα

Η συνταγή για μία νόστιμη τάρτα με πιπεριές και φέτα.

Πίτα στο Τηγάνι με Βλίτα και Φέτα

Είναι η χορτόπιτα του καλοκαιριού. Μια μερίδα βλίτα που περίσσεψαν από την προηγούμενη, ειδικά αν τα έχετε βράσει μαζί με κολοκυθάκια, μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια τραγανή και λαχταριστή πίτα του τηγανιού.

Λαχανικά και Τυριά σε Τάρτα

Πώς θα φτιάξετε μία τάρτα με λαχανικά και τυριά.

Μακαρόνια στο Φούρνο με Μπόλικο Τυρί

Πώς θα φτιάξετε μακαρόνια στο φούρνο με μπόλικο τυρί.

Πίτσα με Pesto

Η μόνη συνταγή για σπιτική πίτσα που θα χρειαστείς ποτέ.

Λιγκουίνι με Παρμεζάνα

Η συνταγή για τα πιο νόστιμα λιγκουίνι με παρμεζάνα.

Κροκέτες Τυριών με Πατάτα

Η συνταγή για κροκέτες τυριών με πατάτα.

Κολοκυθάκια Φούρνου με Τυριά

Πώς θα φτιάξετε κολοκυθάκια φούρνου με τυριά.

Πίτα – Στραπατσάδα

Ένας ωραίος τρόπος για να μεταμορφώσουμε με ένα φρέσκο μαγείρεμα μια στραπατσάδα που περίσσεψε, αλλά και ένας ακόμα πιο νόστιμος τρόπος για να μεταφέρουμε με ασφάλεια και χωρίς σκεύη μια στραπατσάδα στην παραλία, στην εκδρομή ή στο γραφείο.