ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Πλακόπιτες

Όπως οι κρητικές νερόπιτες, που τρώγονται και με μέλι, οι πλακόπιτες είναι λεπτές πίτες γεμιστές με κίτρινο τυρί, που θα ξετρελάνουν τους πάντες.

ΠΛΑΚΟΠΙΤΕΣ

Υλικά

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γλ. αλάτι

1 κ.σ. ξίδι ή χυμό λεμονιού

4 κ.σ. ελαιόλαδο

περίπου 1½ φλιτζ. χλιαρό νερό

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση

300 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ξερό ή φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο

πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα τηγανάκι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο μαραίνουμε το κρεμμύδι.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κρεμμύδι με την κεφαλογραβιέρα, τον δυόσμο και το πιπέρι. Αν σκοπεύουμε να σερβίρουμε τις μισές με μέλι, θα παραλείψουμε το κρεμμύδι.

Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξίδι ή το λεμόνι και 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας με το χέρι μας, μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο νερό.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15'.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 16 μπαλάκια. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας. Πιέζουμε με την παλάμη μας κάθε μπαλάκι και βάζουμε στο κέντρο του 1 κουταλιά κοφτή από τη γέμιση.

Σκεπάζουμε με άλλο ένα πιεσμένο μπαλάκι. Με τον πλάστη και με απαλές κινήσεις ανοίγουμε το σύνολο σε ένα ενιαίο στρογγυλό πιτάκι, λεπτό, στο μέγεθος μιας πίτας για σουβλάκι.

Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε τις πλακόπιτες και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας, για να παραμείνουν αλάδωτες και τραγανές.

Tip

Όλα τα κίτρινα ελληνικά τυριά ταιριάζουν. Ευκαιρία να καθαρίσουμε το ψυγείο από τυριά που ξεραίνονται. Γίνονται και με φέτα ή οποιοδήποτε λευκό φρέσκο τυρί.

Επίσης...

Πίτα – Στραπατσάδα

Ένας ωραίος τρόπος για να μεταμορφώσουμε με ένα φρέσκο μαγείρεμα μια στραπατσάδα που περίσσεψε, αλλά και ένας ακόμα πιο νόστιμος τρόπος για να μεταφέρουμε με ασφάλεια και χωρίς σκεύη μια στραπατσάδα στην παραλία, στην εκδρομή ή στο γραφείο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Πηλιορείτικες Ριγανάτες Κροκέτες

Με βάση την πατάτα, που χάρη στο άμυλό της φτιάχνει την πιο τραγανή κροκέτα, οι ριγανοκροκέτες είναι ο κεφτές του Πηλίου. Γίνεται πάντα με φρέσκια ρίγανη, που δίνει ένα διακριτικό, ολόφρεσκο ριγανάτο άρωμα όταν συνδυάζεται με τη νοστιμιά του ελαιόλαδου στο τηγάνι.

Γεμιστά Ψωμάκια με Αυγό, Γραβιέρα και Ζαμπόν

Πώς θα φτιάξετε νόστιμα γεμιστά ψωμάκια με αυγό, γραβιέρα και ζαμπόν.

Πίτα με Μπρόκολο και Φέτα

Η συνταγή για πίτα με μπρόκολο και φέτα.

Οι Διαφορετικές Πατάτες Ογκρατέν

Η ιδανική συνταγή ογκρατέν με την οποία μπορείτε να αντικαταστήσετε τις κλασικές πατάτες φούρνου και να απολαύσετε είτε σαν ορεκτικό είτε σαν συνοδευτικό σε κρεατικά, ψάρια και πουλερικά.

Cheesecake με Σοκολάτα και Γιαούρτι

Εδώ η σοκολάτα γίνεται ανάλαφρη σαν πούπουλο, με μία ξινούτσικη τσαχπινιά από γιαούρτι.

Αλμυρά Κουλουράκια

Πώς θα φτιάξετε αλμυρά κουλουράκια.

Μακαρόνια στο Φούρνο με Μπόλικο Τυρί

Πώς θα φτιάξετε μακαρόνια στο φούρνο με μπόλικο τυρί.

Εύκολα Κριτσίνια με Τυρί

Η συνταγή για εύκολα και νόστιμα κριτσίνια με τυρί.

Εύκολο Τυρόψωμο

Πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο και εύκολο τυρόψωμο.

Τυρόπιτα με Φέτα και Ανθότυρο

Η συνταγή για τυρόπιτα με φέτα και ανθότυρο.