ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Πλακόπιτες

Όπως οι κρητικές νερόπιτες, που τρώγονται και με μέλι, οι πλακόπιτες είναι λεπτές πίτες γεμιστές με κίτρινο τυρί, που θα ξετρελάνουν τους πάντες.

ΠΛΑΚΟΠΙΤΕΣ

Υλικά

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γλ. αλάτι

1 κ.σ. ξίδι ή χυμό λεμονιού

4 κ.σ. ελαιόλαδο

περίπου 1½ φλιτζ. χλιαρό νερό

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση

300 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ξερό ή φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο

πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα τηγανάκι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο μαραίνουμε το κρεμμύδι.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κρεμμύδι με την κεφαλογραβιέρα, τον δυόσμο και το πιπέρι. Αν σκοπεύουμε να σερβίρουμε τις μισές με μέλι, θα παραλείψουμε το κρεμμύδι.

Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξίδι ή το λεμόνι και 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας με το χέρι μας, μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο νερό.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15'.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 16 μπαλάκια. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας. Πιέζουμε με την παλάμη μας κάθε μπαλάκι και βάζουμε στο κέντρο του 1 κουταλιά κοφτή από τη γέμιση.

Σκεπάζουμε με άλλο ένα πιεσμένο μπαλάκι. Με τον πλάστη και με απαλές κινήσεις ανοίγουμε το σύνολο σε ένα ενιαίο στρογγυλό πιτάκι, λεπτό, στο μέγεθος μιας πίτας για σουβλάκι.

Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε τις πλακόπιτες και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας, για να παραμείνουν αλάδωτες και τραγανές.

Tip

Όλα τα κίτρινα ελληνικά τυριά ταιριάζουν. Ευκαιρία να καθαρίσουμε το ψυγείο από τυριά που ξεραίνονται. Γίνονται και με φέτα ή οποιοδήποτε λευκό φρέσκο τυρί.

Επίσης...

Τάρτα Σφολιάτα με 4 Τυριά

Η σφολιάτα με τα τυριά κάνουν την πιο καλή παρέα και όλοι λατρεύουμε τη γεύση του λιωμένου τυριού πάνω σε μια αφράτη, τραγανή σφολιάτα.

Σουφλέ με Γιαούρτι και Τυριά

Ή αλλιώς "το σουφλέ στο άψε σβήσε". Ένας νοστιμότατος τρόπος για να εκμεταλλευτείς το μπαγιάτικο ψωμί.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Σφολιάτα Σουφλέ με Ζαμπόν, Κέτσαπ και Τυριά

Ανάμεσα σε σουφλέ και πίτσα, ένα πλούσιο, δυνατό σε γεύση και χορταστικό πιάτο.

Σουφλέ με Σπανάκι, Ντομάτα και Φέτα

Ένα από τα νοστιμότερα σουφλέ, γλυκό και πικάντικο χάρη στη φέτα, ελληνικό και κοσμοπολίτικο μαζί.

Πίτσα χωρίς Ενοχές

Αν δοκιμάσετε τη νοστιμιά τους, μπορεί και να απαρνηθείτε για πάντα την κανονική πίτσα.

Οι Τυρομπουκιές

Τρώγονται όλες τις ώρες μετά μανίας.

Το Απόλυτο Τυροπιτάκι χωρίς Φύλλο

Το τυροπιτάκι-λουκουμάς που κάνει το μαγικό "κρακ" πριν σε προσγειώσει στην πικάντικη νοστιμιά της φέτας και στη βελούδινη υφή από το γιαούρτι.

Το Σφουγγάτο της Κύθνου

Από τα νοστιμότερα τυροκροκετάκια της παράδοσης, χρυσαφένια σαν ήλιος, τραγανά και αφράτα συνάμα.

Πιτάκια Πανεύκολα με Χαλούμι και Δυόσμο

Το ψωμί του τοστ μπορεί πολύ τραγανά και νόστιμα να αντικαταστήσει το φύλλο σε ένα πιτάκι.

Μεσογειακό Ντιπ

Η συνταγή για ένα θαυμάσιο μεσογειακό ντιπ.

Πιτσάκι με Μυζήθρα και Pesto στο Πι και Φι

Πιτσάκια του μεζέ, μερακλίδικα, που δεν χρειάζονται ζύμη, αφού γίνονται με πίτες για σουβλάκι.

Η Τυροκαυτερή

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη τυροκαυτερή.