ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Σεσκουλοντολμάδες με Θαλασσινά

Οι θαλασσινοί ντολμάδες είναι οι πιο φινετσάτοι. Ανάλαφροι και αρωματικοί, ταιριάζουν ως κυρίως πιάτο σε ένα κάλεσμα, ενώ στη νηστίσιμη εκδοχή τους γίνονται ακόμα πιο νόστιμοι.

ΣΕΣΚΟΥΛΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

Υλικά

40 φύλλα από σέσκουλα

250 γρ. καλαμαράκια πάρα πολύ ψιλοκομμένα

250 γρ. κατεψυγμένες γαριδούλες πολύ ψιλοκομμένες

1 φλιτζ. ελαιόλαδο

300 γρ. ρύζι καρολίνα

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

6 φρέσκα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα, μαζί με το πράσινο μέρος

1 κ.γλ. κόλιαντρο σκόνη

1 κ.γλ. μπαχάρι τριμμένο

1 φλιτζ. κονκασέ περασμένο από το μούλτι

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματάμε τα σέσκουλα για 4'.

Προσέχουμε να μη διαλυθούν, γιατί θα δυσκολευτούμε να τυλίξουμε τους ντολμάδες. Τα στραγγίζουμε και τα ανοίγουμε πάνω στον πάγκο μας να κρυώσουν.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.

Προσθέτουμε τα θαλασσινά, το ρύζι, την ντομάτα, το κόλιαντρο και το μπαχάρι και συνεχίζουμε για 1' το σοτάρισμα. Αλατοπιπερώνουμε, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά.

Μοιράζουμε τη γέμιση στα φύλλα και τυλίγουμε τους ντολμάδες.

Παίρνουμε μια μικρή κατσαρόλα, τη στρώνουμε με τα χοντρά κομμάτια του σέσκουλου και τα φύλλα που περίσσεψαν και πάνω τοποθετούμε τους ντολμάδες, πολύ σφιχτά τον έναν κοντά στον άλλον.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό του λεμονιού.

Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και μαγειρεύουμε τους ντολμάδες για 45' σε μέτρια φωτιά. (Στο τέλος, αν θέλουμε τη σάλτσα δεμένη, θα προσθέσουμε στο φαγητό 1 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε 3 κ.σ. κρύο νερό και λίγο από το ζουμάκι της κατσαρόλας. Θα το ρίξουμε στην κατσαρόλα, θα την κουνήσουμε καλά και θα την αφήσουμε για 1' ακόμα στη φωτιά.)

Σερβίρουμε με επιπλέον χυμό και ξύσμα λεμονιού.

Tip

Γίνονται και με φύλλα μαρουλιού ή συνδυάζουμε στην ίδια κατσαρόλα σεσκουλοντολμάδες και μαρουλοντολμάδες. Αντί για ρύζι, μπορούμε να τους γεμίσουμε με πλιγούρι ή ξινόχοντρο τραχανά.

Επίσης...

Καλαμαράκια Σαγανάκι με Κρητική Γραβιέρα

Το παραδοσιακό σαγανάκι παντρεύεται με τα θαλασσινά, σε μία λευκή συνταγή.

Ταραμοσαλάτα

Η συνταγή για την πιο εύκολη και γρήγορη ταραμοσαλάτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Tηγανητός Γαλέος με Kουρκούτι

Η συνταγή για τον πιο εύκολο και νόστιμο τηγανητό γαλέο με κουρκούτι.

Γαριδομακαρονάδα

Η συνταγή για την πιο εύκολη καλοκαιρινή γαριδομακαρονάδα.

Γιουβέτσι στην Κατσαρόλα με Σουπιές

Η συνταγή για σουπιές γιουβέτσι στην κατσαρόλα.

Ψαρόσουπα Κόκκινη Γιαχνί

Η συνταγή για την πιο νόστιμη ψαρόσουπα γιαχνί.

Πέρκα με Φασολάκια

Η συνταγή για την πιο νόστιμη πέρκα με φασολάκια.

Σουπιές Γιαχνί με Χόρτα

Η συνταγή για τις πιο νόστιμες σουπιές γιαχνί με χόρτα.

Σουπιές με Αρακά

Η συνταγή για τις πιο νόστιμες σουπιές με αρακά.

Θράψαλα Γιουβέτσι με Σπανάκι

Η συνταγή για το πιο νόστιμο γιουβέτσι καλαμαριού με σπανάκι.

Μπακαλιάρος με Μπάμιες στο Φούρνο

Η συνταγή ταιριάζει με όλα τα ψάρια: συναγρίδα σε φέτες, μπακαλιάρο παστό, αλλά και με μικρότερα ψαράκια, όπως οι γόπες. Ταυτόχρονα δίνει μια άλλη γευστική ένταση στα κατεψυγμένα ψάρια του ωκεανού, που δεν έχουν και πολλή νοστιμιά.

Σπιτικό Σεβίτσε με Λαβράκι

Η συνταγή για μία από τις κλασικότερες και πιο νόστιμες ιδέες της περουβιανής κουζίνας έχει υιοθετηθεί από πολλά εστιατόρια της χώρας μας και πλέον τη συναντά κάποιος σε εκατοντάδες μενού.