ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Πιλάφι με Σουπιές και Πορτοκάλι

Το ίσως νοστιμότερο πιλάφι, αφού η σουπιά με το μελάνι της και το πορτοκάλι ταιριάζουν αφάνταστα.

ΠΙΛΑΦΙ ΣΟΥΠΙΑΣ

Υλικά

2 μεγάλες σουπιές με το μελάνι τους

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

¾ φλιτζ. ελαιόλαδο

¾ φλιτζ. λευκό κρασί

½ φλιτζ. ξίδι

2 φλιτζ. ρύζι καρολίνα

1 φλιτζ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι

φλούδα από ½ πορτοκάλι

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις σουπιές και μέσα από την κοιλιά τους βγάζουμε προσεκτικά τη μαύρη σακουλίτσα με το μελάνι (ζητήστε από τον ψαρά να σας καθαρίσει τις σουπιές και να σας φυλάξει το μελάνι τους αν είστε άπειροι στο καθάρισμα: μπορεί άθελά σας να σπάσετε τις φούσκες ή να μην τις δείτε!).

Κρατάμε τα μελάνια σε ένα φλιτζάνι του καφέ και κόβουμε τις σουπιές σε μεγάλα κομμάτια.

Σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα ή στο γουόκ ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί και να μελώσει.

Προσθέτουμε τις σουπιές μαζί με τη φλούδα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Φέρνουμε δυο τρεις βόλτες, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι. Τα αφήνουμε να εξατμιστούν.

Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε τις σουπιές να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε λίγο νερό στο φλιτζάνι με το μελάνι, σπάμε τις φούσκες και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ρύζι, τον χυμό πορτοκαλιού, το μελάνι και 1 φλιτζ. ζεστό νερό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το ρύζι να μαγειρευτεί.

Προσέχουμε να μην το παραβράσουμε και "σκάσει" ο κόκκος. Αν είναι έτοιμο αλλά έχει μπόλικο ζουμάκι ακόμα, ανεβάζουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί.

Αφαιρούμε τη φλούδα του πορτοκαλιού, προσθέτουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Tip

Στο τέλος προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε χυμό από ½ λεμόνι. Του ταιριάζει πολύ.

Επίσης...

Γαύρος στο Φούρνο

Η απόλυτη συνταγή για γαύρο στο φούρνο.

Τα Μύδια του Ναυτικού

Η συνταγή για την πιο νόστιμη και εύκολη εκδοχή των μυδιών.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Surf and Turf με Χοιρινό και Γαρίδες

Η συνταγή για ένα φανταστικό χοιρινό φιλέτο με γαρίδες και σάλτσα πάπρικας - σκόρδου.

Γαρίδες Ψητές

Πώς θα φτιάξετε τις πιο νόστιμες ψητές γαρίδες.

Χταπόδι Κρασάτο με Φάβα

Πώς θα φτιάξεις το πιο νόστιμο χταπόδι με φάβα.

Burger Ψαριού με Πικάντικη Μαγιονέζα

Η συνταγή για ένα φανταστικό μπέργκερ ψαριού με chili mayo.

Γιουβέτσι με Καλαμαράκια

Πώς θα φτιάξεις ένα έξοχο γιουβέτσι θαλασσινών με καλαμαράκια.

Γιουβέτσι με Θαλασσινά και Ούζο

Ένα ξεχωριστό γουβέτσι, που μυρίζει Ελλάδα. Ο συνδυασμός θαλασσινών εδώ είναι ενδεικτικός. Μπορείτε να προσθέσετε, π.χ., και καραβίδες ή να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα είδος θαλασσινών.

Χταπόδι με Ούζο και Ελιές

Πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο χταπόδι με ούζο και ελιές.

Μπακαλιαρόπιτα

Μπορεί να ακούγεται ασυνήθιστο, ωστόσο η μπακαλιαρόπιτα είναι μια πεντανόστιμη εκδοχή με ψάρι αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τις κλασικές εκδοχές παρασκευών με μπακαλιάρο.

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

Όσες συνταγές μπακαλιάρου και να εξερευνήσουμε, το σίγουρο είναι πως από το γιορτινό τραπέζι της 25ης Μαρτίου (αλλά όχι μόνο τότε) δεν θα λείψει η κλασική αξία του μπακαλιάρου σκορδαλιά.

Ο Μπακαλιάρος του Λευτέρη Λαζάρου

Ο άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν τη θαλασσινή κουζίνα, μοιράζεται τα μυστικά του.