ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Παστίτσιο με Κρέμα από Κόκκινη Κολοκύθα

Η κολοκύθα γίνεται πίτα, τάρτα, κέικ, γλυκό, ψητή στον φούρνο, αλλά ταιριάζει υπέροχα και με τα ζυμαρικά, κάτι που ξέρουν εδώ και αιώνες οι γείτονές μας οι Ιταλοί.

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ

Υλικά

¾ του πακέτου χοντρό μακαρόνι ή σπαγγέτι Νο6

1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος

1.200 γρ. ψίχα κολοκύθας

1 ξύλο κανέλας

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 πράσο σε ροδέλες

3-4 φυλλαράκια φασκόμηλο, φρέσκο ή ξερό

½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

1 φλιτζ. φέτα χοντροσπασμένη

2 αυγά

2 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

3 κ.σ. αλεύρι

3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

½ λίτρο φρέσκο γάλα χλιαρό

½ φλιτζ. κρέμα γάλακτος

2 αυγά

μοσχοκάρυδο στη μύτη του κουταλιού

1 φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη (ή οποιοδήποτε πικάντικο κίτρινο τυρί) και λίγη επιπλέον για την κρούστα

Εκτέλεση

Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τα μακαρόνια για 3' λιγότερο απ' ό,τι γράφει το πακέτο. Τα στραγγίζουμε.

Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ταψάκι, βάζουμε την κολοκύθα χοντροκομμένη, την αλατίζουμε, προσθέτουμε το ξύλο κανέλας και την ψήνουμε για 30' περίπου στους 180°C μέχρι να μαλακώσει.

Τη βάζουμε στο σουρωτήρι του ρυζιού και την πιέζουμε να βγάλει όλα τα υγρά της.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μαραίνουμε το πράσο με το κρεμμύδι.

Ρίχνουμε την κολοκύθα, το φασκόμηλο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά της κολοκύθας.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον δυόσμο και τη φέτα και αφαιρούμε τα φυλλαράκια του φασκόμηλου. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα και τα προσθέτουμε στο μείγμα της κολοκύθας.

Για την μπεσαμέλ, σε αντικολλητικό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά διαλύουμε με το σύρμα το αλεύρι με το βούτυρο.

Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και στη συνέχεια την κρέμα ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το αυγό και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Στρώνουμε σε ένα μέτριο ταψί 3 κ.σ. από την μπεσαμέλ και απλώνουμε το ⅓ των μακαρονιών. Από πάνω απλώνουμε τη μισή κολοκύθα. Συνεχίζουμε με μία στρώση μακαρόνια και μία κολοκύθα.

Τελειώνουμε με την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και ψήνουμε για 45' περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Tip

Συνήθως βράζουμε ή μαγειρεύουμε την κολοκύθα, ψητή όμως είναι απείρως πιο νόστιμη. Μπορούμε να βάλουμε δυόσμο αντί για μαϊντανό.

Επίσης...

Αραμπιάτα α λα Ελληνικά

Αραμπιάτα σημαίνει "θυμωμένη". Μια κλασική νοτιοϊταλιάνα μακαρονάδα, που χρωστά τον "θυμό" της στο κόκκινο της ντομάτας και στο καυτερό του πεπεροντσίνο.

Χυλοπίτες με Κοτόπουλο, Ντομάτα και Βλίτα

Μια αγνή ελληνική πάστα, που έχει το προτέρημα να βράζει σε ελάχιστο χρόνο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Καραβιδομακαρονάδα

Η καραβίδα δε χρειάζεται να είναι σε μέγεθος τζάμπο για να δώσει τζάμπο νοστιμιά.

Μακαρονάδα με Γεύση από Γεμιστά

Μια μακαρονάδα με τα υλικά των γεμιστών μαγειρεύει την αγαπημένη μας γεύση στο άψε σβήσε.

Βίδες με Κολοκυθάκια και Κρέμα από Ταχίνι

Μια μακαρονάδα που γίνεται στη στιγμή, μοσχοβολάει και έχει μεστή νοστιμιά.

Η Μακαρονάδα-Ομελέτα

Βράσαμε παραπάνω μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο σε πάστα και μας περίσσεψαν; Δεν τα πετάμε. Την επομένη θα τα κάνουμε ένα καινούριο φαγητό στο άψε σβήσε.

Κριθαράκι με Ντομάτα και Μελιτζάνα Αλλιώς

Μια θεσπέσια συνταγή, που γίνεται στα γρήγορα, με όλα της τα υλικά στο ίδιο σκεύος.

Βίδες με Σπανάκι

Από τις νοστιμότερες και πιο κλασικές συνταγές για μακαρόνια στον φούρνο.

Pasta με Λουκάνικο, στο Χαρτί

Μια υπέροχη μακαρονάδα, με τα πιο απλά υλικά, που μπορείς να την ετοιμάσεις από πριν, καθώς μέσα στο χαρτί διατηρείται ζουμερή έως και τρεις ώρες.

Ένα Διαφορετικό Παστίτσιο, σε Φόρμα

Εντυπωσιακό στην εμφάνιση και ιδανικό για ένα κάλεσμα, ένα διαφορετικό παστίτσιο τυλιγμένο σε μπέικον.

Aγαπημένη Μακαρονόπιτα

Σε ποιο παιδί ή ενήλικα θα αναφέρεις μακαρονόπιτα και δεν θα ενθουσιαστεί;

Κοχυλάκια με Τόνο και Κολοκυθάκια

Ένα θαλασσινό παστίτσιο που γίνεται με απλά υλικά και μπορεί να αναδείξει σε γκουρμέ πιάτο έναν τόνο κονσέρβας.