ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Παστίτσιο με Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι ένας ιδανικός τρόπος να αντικαταστήσεις το κρέας τόσο στη γεύση όσο και στη θρεπτική αξία. Και κάνουν ένα πεντανόστιμο παστίτ

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Υλικά

¾ του πακέτου χοντρό μακαρόνι

750 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο χοντροκομμένα

200 γρ. λευκά μανιτάρια χοντροκομμένα

4-5 άγρια αποξηραμένα μανιτάρια ψιλοκομμένα

1 σφηνάκι κονιάκ ή σαμιώτικο κρασί

500 ml κρέμα γάλακτος

1 κλωναράκι δεντρολίβανο

4-5 κλωναράκια θυμάρι

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

3 αυγά

150 γρ. παρμεζάνα ή οποιοδήποτε πικάντικο κίτρινο τυρί τριμμένο

επιπλέον τυρί τριμμένο για την κρούστα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε 1 φλιτζ. χλιαρό νερό μουλιάζουμε για 15' τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα ψιλοκόβουμε. Κρατάμε το ζουμί τους.

Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια πολύ προσεκτικά: μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν, τα στραγγίζουμε, για να μη μας λασπώσουν στον φούρνο. Τα ανακατεύουμε με τη 1 κ.σ. βούτυρο και λίγο από το τριμμένο τυρί.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει καλά ρίχνουμε τα μανιτάρια (η επιλογή τους εδώ είναι δική μου, αλλά εσείς βάλτε σε ίση ποσότητα όποια προτιμάτε, ακόμα και ένα μόνο είδος), το κρεμμύδι, το θυμάρι και το δεντρολίβανο.

Τα ανακατεύουμε για 1', αλατίζουμε, σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε τον ζωμό των μανιταριών και το σκόρδο. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 5' και να απορροφήσει τα υγρά του.

Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφαιρούμε το δεντρολίβανο και το θυμάρι.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε την κρέμα και το τριμμένο τυρί μαζί με μπόλικο πιπεράκι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σε ένα μέτριο ταψί στρώνουμε τα μισά μακαρόνια. Πάνω τους απλώνουμε τα μισά μανιτάρια. Συνεχίζουμε με άλλη μία στρώση μακαρόνια και μία μανιτάρια.

Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε για 30'-40', μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.

Tip

Τα άγρια αποξηραμένα ελληνικά μανιτάρια λειτουργούν σαν ζωμός νοστιμιάς. Βάζουμε λίγα κάθε φορά στο φαγητό, κρατάμε το χλιαρό νεράκι όπου μούσκεψαν, γιατί έχει τεράστια νοστιμιά, και το προσθέτουμε κι αυτό στο φαγητό.

Επίσης...

Μακαρόνια με Κιμά

Η πιο νόστιμη και εύκολη συνταγή για τα κλασικά μακαρόνια με κιμά.

Λιγκουίνι με Μελάνι Σουπιάς και Θαλασσινά

Πώς θα φτιάξεις τα πιο νόστιμα λιγκουίνι με μελάνι σουπιάς και θαλασσινά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Ελαφρύ Παστίτσιο

Πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο και ελαφρύ παστίτσιο.

Γαριδομακαρονάδα

Η συνταγή για την πιο εύκολη καλοκαιρινή γαριδομακαρονάδα.

Μακαρόνια στο Φούρνο με Μπόλικο Τυρί

Πώς θα φτιάξετε μακαρόνια στο φούρνο με μπόλικο τυρί.

Λαζάνια με Γιαούρτι και Μελιτζάνες

Η συνταγή για τα πιο νόστιμα λαζάνια με γιαούρτι και μελιτζάνες.

Ζυμαρικά με Μελιτζάνα και Ελιές

Πώς θα φτιάξετε νόστιμα ζυμαρικά με μελιτζάνα και ελιές.

Λιγκουίνι με Παρμεζάνα

Η συνταγή για τα πιο νόστιμα λιγκουίνι με παρμεζάνα.

Μακαρονάδα με Κοτόπουλο και Ντοματένια Κρέμα

Από τις πιο νόστιμες μακαρονάδες: Συνδυάζει το κοτόπουλο και το μπέικον με την πιο βελούδινη κρεμώδη σάλτσα, με γεύση από ντομάτα και σπανάκι.

Παστίτσιο με Κοτόπουλο και Πιπεριές

Πώς θα φτιάξετε παστίτσιο με κοτόπουλο και πιπεριές.

Νιόκι με Ρικότα και Ντομάτα

Νοστιμότατη και πολύ πιο απλή από όσο φαντάζεσαι καλοκαιρινή pasta.

Μακαρόνια Χοντρά της Γιαγιάς

Η συνταγή για τα πιο νόστιμα χοντρά μακαρόνια της γιαγιάς.