ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Παστίτσιο με Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι ένας ιδανικός τρόπος να αντικαταστήσεις το κρέας τόσο στη γεύση όσο και στη θρεπτική αξία. Και κάνουν ένα πεντανόστιμο παστίτ

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Υλικά

¾ του πακέτου χοντρό μακαρόνι

750 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο χοντροκομμένα

200 γρ. λευκά μανιτάρια χοντροκομμένα

4-5 άγρια αποξηραμένα μανιτάρια ψιλοκομμένα

1 σφηνάκι κονιάκ ή σαμιώτικο κρασί

500 ml κρέμα γάλακτος

1 κλωναράκι δεντρολίβανο

4-5 κλωναράκια θυμάρι

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

3 αυγά

150 γρ. παρμεζάνα ή οποιοδήποτε πικάντικο κίτρινο τυρί τριμμένο

επιπλέον τυρί τριμμένο για την κρούστα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε 1 φλιτζ. χλιαρό νερό μουλιάζουμε για 15' τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα ψιλοκόβουμε. Κρατάμε το ζουμί τους.

Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια πολύ προσεκτικά: μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν, τα στραγγίζουμε, για να μη μας λασπώσουν στον φούρνο. Τα ανακατεύουμε με τη 1 κ.σ. βούτυρο και λίγο από το τριμμένο τυρί.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει καλά ρίχνουμε τα μανιτάρια (η επιλογή τους εδώ είναι δική μου, αλλά εσείς βάλτε σε ίση ποσότητα όποια προτιμάτε, ακόμα και ένα μόνο είδος), το κρεμμύδι, το θυμάρι και το δεντρολίβανο.

Τα ανακατεύουμε για 1', αλατίζουμε, σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε τον ζωμό των μανιταριών και το σκόρδο. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 5' και να απορροφήσει τα υγρά του.

Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφαιρούμε το δεντρολίβανο και το θυμάρι.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε την κρέμα και το τριμμένο τυρί μαζί με μπόλικο πιπεράκι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σε ένα μέτριο ταψί στρώνουμε τα μισά μακαρόνια. Πάνω τους απλώνουμε τα μισά μανιτάρια. Συνεχίζουμε με άλλη μία στρώση μακαρόνια και μία μανιτάρια.

Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε για 30'-40', μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.

Tip

Τα άγρια αποξηραμένα ελληνικά μανιτάρια λειτουργούν σαν ζωμός νοστιμιάς. Βάζουμε λίγα κάθε φορά στο φαγητό, κρατάμε το χλιαρό νεράκι όπου μούσκεψαν, γιατί έχει τεράστια νοστιμιά, και το προσθέτουμε κι αυτό στο φαγητό.

Επίσης...

Αραμπιάτα α λα Ελληνικά

Αραμπιάτα σημαίνει "θυμωμένη". Μια κλασική νοτιοϊταλιάνα μακαρονάδα, που χρωστά τον "θυμό" της στο κόκκινο της ντομάτας και στο καυτερό του πεπεροντσίνο.

Χυλοπίτες με Κοτόπουλο, Ντομάτα και Βλίτα

Μια αγνή ελληνική πάστα, που έχει το προτέρημα να βράζει σε ελάχιστο χρόνο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Καραβιδομακαρονάδα

Η καραβίδα δε χρειάζεται να είναι σε μέγεθος τζάμπο για να δώσει τζάμπο νοστιμιά.

Μακαρονάδα με Γεύση από Γεμιστά

Μια μακαρονάδα με τα υλικά των γεμιστών μαγειρεύει την αγαπημένη μας γεύση στο άψε σβήσε.

Βίδες με Κολοκυθάκια και Κρέμα από Ταχίνι

Μια μακαρονάδα που γίνεται στη στιγμή, μοσχοβολάει και έχει μεστή νοστιμιά.

Η Μακαρονάδα-Ομελέτα

Βράσαμε παραπάνω μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο σε πάστα και μας περίσσεψαν; Δεν τα πετάμε. Την επομένη θα τα κάνουμε ένα καινούριο φαγητό στο άψε σβήσε.

Κριθαράκι με Ντομάτα και Μελιτζάνα Αλλιώς

Μια θεσπέσια συνταγή, που γίνεται στα γρήγορα, με όλα της τα υλικά στο ίδιο σκεύος.

Βίδες με Σπανάκι

Από τις νοστιμότερες και πιο κλασικές συνταγές για μακαρόνια στον φούρνο.

Pasta με Λουκάνικο, στο Χαρτί

Μια υπέροχη μακαρονάδα, με τα πιο απλά υλικά, που μπορείς να την ετοιμάσεις από πριν, καθώς μέσα στο χαρτί διατηρείται ζουμερή έως και τρεις ώρες.

Ένα Διαφορετικό Παστίτσιο, σε Φόρμα

Εντυπωσιακό στην εμφάνιση και ιδανικό για ένα κάλεσμα, ένα διαφορετικό παστίτσιο τυλιγμένο σε μπέικον.

Aγαπημένη Μακαρονόπιτα

Σε ποιο παιδί ή ενήλικα θα αναφέρεις μακαρονόπιτα και δεν θα ενθουσιαστεί;

Κοχυλάκια με Τόνο και Κολοκυθάκια

Ένα θαλασσινό παστίτσιο που γίνεται με απλά υλικά και μπορεί να αναδείξει σε γκουρμέ πιάτο έναν τόνο κονσέρβας.