ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Παστίτσιο με Μανιτάρια

Τα μανιτάρια του χειμώνα είναι ένας ιδανικός τρόπος να αντικαταστήσεις το κρέας τόσο στη γεύση όσο και στη θρεπτική αξία. Και κάνουν ένα πεντανόστιμο παστίτ

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Υλικά

¾ του πακέτου χοντρό μακαρόνι

750 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο χοντροκομμένα

200 γρ. λευκά μανιτάρια χοντροκομμένα

4-5 άγρια αποξηραμένα μανιτάρια ψιλοκομμένα

1 σφηνάκι κονιάκ ή σαμιώτικο κρασί

500 ml κρέμα γάλακτος

1 κλωναράκι δεντρολίβανο

4-5 κλωναράκια θυμάρι

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

3 αυγά

150 γρ. παρμεζάνα ή οποιοδήποτε πικάντικο κίτρινο τυρί τριμμένο

επιπλέον τυρί τριμμένο για την κρούστα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε 1 φλιτζ. χλιαρό νερό μουλιάζουμε για 15' τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα ψιλοκόβουμε. Κρατάμε το ζουμί τους.

Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια πολύ προσεκτικά: μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν, τα στραγγίζουμε, για να μη μας λασπώσουν στον φούρνο. Τα ανακατεύουμε με τη 1 κ.σ. βούτυρο και λίγο από το τριμμένο τυρί.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει καλά ρίχνουμε τα μανιτάρια (η επιλογή τους εδώ είναι δική μου, αλλά εσείς βάλτε σε ίση ποσότητα όποια προτιμάτε, ακόμα και ένα μόνο είδος), το κρεμμύδι, το θυμάρι και το δεντρολίβανο.

Τα ανακατεύουμε για 1', αλατίζουμε, σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε τον ζωμό των μανιταριών και το σκόρδο. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 5' και να απορροφήσει τα υγρά του.

Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφαιρούμε το δεντρολίβανο και το θυμάρι.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε την κρέμα και το τριμμένο τυρί μαζί με μπόλικο πιπεράκι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σε ένα μέτριο ταψί στρώνουμε τα μισά μακαρόνια. Πάνω τους απλώνουμε τα μισά μανιτάρια. Συνεχίζουμε με άλλη μία στρώση μακαρόνια και μία μανιτάρια.

Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε για 30'-40', μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.

Tip

Τα άγρια αποξηραμένα ελληνικά μανιτάρια λειτουργούν σαν ζωμός νοστιμιάς. Βάζουμε λίγα κάθε φορά στο φαγητό, κρατάμε το χλιαρό νεράκι όπου μούσκεψαν, γιατί έχει τεράστια νοστιμιά, και το προσθέτουμε κι αυτό στο φαγητό.

Επίσης...

Μακαρονάδα με Μελιτζάνες

Η συνταγή για την πιο νόστιμη μακαρονάδα με μελιτζάνες.

Ζυμαρικά με Μελιτζάνα και Ελιές

Πώς θα φτιάξετε νόστιμα ζυμαρικά με μελιτζάνα και ελιές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μακαρονάδα με Σκόρδο και Μανιτάρια

Η συνταγή για μακαρονάδα με σκόρδο και μανιτάρια.

Μακαρονάδα με Φέτα και Ντομάτα

Πώς θα φτιάξετε μία μακαρονάδα με φέτα και ντομάτα.

Μακαρονάκι Φούρνου με Μελιτζάνες

Πώς θα φτιάξετε μακαρονάκι φούρνου με μελιτζάνες.

Λαζάνια με Πράσα και Λουκάνικο

Η συνταγή για λαζάνια με πράσα και λουκάνικο.

Μακαρόνια στο Φούρνο με Μπόλικο Τυρί

Πώς θα φτιάξετε μακαρόνια στο φούρνο με μπόλικο τυρί.

Κριθαράκι με Λαχανικά

Η συνταγή για νόστιμο κριθαράκι με λαχανικά.

Μακαρόνια με Αγκινάρες

Η συνταγή για μακαρόνια με αγκινάρες.

Ζυμαρικά με Ελιές, Ντομάτα και Κάπαρη

Η συνταγή για ζυμαρικά με ελιές, ντομάτα και κάπαρη.

Μακαρόνια με Λαχανικά και Σουσάμι

Πώς θα φτιάξετε μακαρόνια με λαχανικά και σουσάμι.

Μακαρονάδα με Ψητές Ντομάτες

Πώς θα φτιάξετε μία αλάδωτη μακαρονάδα με ψητές ντομάτες.