ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Χταποδόπιτα

ΧΤΑΠΟΔΟΠΙΤΑ

Υλικά

Υλικά για 6 άτομα

4 σπιτικά φύλλα

1 χταπόδι, περίπου 1 κιλό

ελαιόλαδο

1 ποτήρι κρασί

μερκούς κόκκους πιπέρι

1 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

3 ώριμες ντομάτες τριμμένες

2 φλιτζ. ρύζι καρολίνα

4 φλιτζ. νερό

1 κ.γλ. ρίγανη

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι με το κρασί και τους κόκκους του πιπεριού, σκεπάζουμε και αφήνουμε το χταπόδι να μαγειρευτεί στο ζουμί του, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει εντελώς. Το ψιλοκόβουμε.

Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ψιλοκομμένο χταπόδι.

Ρίχνουμε το ρύζι και φέρνουμε δυο βόλτες. Προσθέτουμε την ντομάτα και το νερό, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό.

Ρίχνουμε τον μαϊντανό και τη ρίγανη και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Σε ένα λαδωμένο αλουμινένιο ταψί στρώνουμε λαδωμένα και πατσαβουριαστά τα δύο φύλλα. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα άλλα δύο φύλλα, τσαλακωμένα και καλά λαδωμένα.

Χαράζουμε την πίτα, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα.

Tip

Αντί για χταπόδι, μπορούμε να βάλουμε κατεψυγμένα καλαμαράκια σε ροδέλες, φιλέτο σουπιάς ψιλοκομμένο ή γαρίδες μαγειρεμένες μόνο για 3'. Από έτοιμο φύλλο, προτιμήστε το χωριάτικο.

Επίσης...

Vitello Tonnato

Η πιο νόστιμη συνταγή για vitello tonnato.

Μπακαλιάρος με Σάλτσα Μουστάρδας

Πώς θα φτιάξετε τον πιο νόστιμο μπακαλιάρο με σάλτσα μουστάρδας.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Κεφτεδάκια Ψαριού

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα κεφτεδάκια ψαριού.

Χταποδοκεφτέδες

Πώς θα φτιάξετε τους πιο νόστιμους χταποδοκεφτέδες.

Σολομός με Μπρόκολο

Πώς θα φτιάξεις τον πιο νόστιμο και υγιεινό σολομό με μπρόκολο.

Nigiri Μυδοπίλαφο του Δημήτρη Δημητριάδη

Μία ιδιαίτερη συνταγή από τον σεφ του Artisanal.

Ψητό Ψάρι Misoyaki

Η συνταγή για το πιο νόστιμο ψάρι misoyaki.

Spring Rolls με Γαρίδες

Η πιο εύκολη συνταγή για τα αυθεντικά βιετναμέζικα spring rolls με γαρίδες.

Λιγκουίνι με Μελάνι Σουπιάς και Θαλασσινά

Πώς θα φτιάξεις τα πιο νόστιμα λιγκουίνι με μελάνι σουπιάς και θαλασσινά.

Μπαρμπούνια με Λεμονόφυλλα

Η συνταγή για τα πιο νόστιμα μπαρμπούνια με λεμονόφυλλα.

Γαρίδες σε Κρούστα με Λευκό Ταραμά του Βασίλη Τζίμα

Μία συνταγή από τον γνωστό σεφ που φέρνει το καλοκαίρι στο πιάτο σου.

Καλαμαράκια Σαγανάκι με Κρητική Γραβιέρα

Το παραδοσιακό σαγανάκι παντρεύεται με τα θαλασσινά, σε μία λευκή συνταγή.