ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Ντοματόπιτα

ΝΤΟΜΑΤΟΠΙΤΑ

Υλικά

Για το φύλλο

500 γρ. αλεύρι για πίτες

260 ml νερό χλιαρό

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γλ. αλάτι

1 σφηνάκι ξίδι

Για τη γέμιση

1½ κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες και στραγγισμένες από το ζουμί τους

1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 κ.γλ. ρίγανη

1 μικρό ματσάκι βασιλικό ή μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.γλ. ζάχαρη

200 γρ. φέτα σπασμένη

200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

αλεύρι & ελαιόλαδο για το φύλλο

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε τα υλικά για το φύλλο προσθέτοντας λίγο λίγο το νερό, μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη, πολύ απαλή, που να ζυμώνεται χωρίς καμία προσπάθεια, στο σημείο ακριβώς όπου ίσα ίσα δεν θα κολλάει στα χέρια μας.

Στην αρχή ζυμώνουμε στη λεκάνη, ενώ μετά μεταφέρουμε τη ζύμη για να τη δουλέψουμε στον πάγκο της κουζίνας. Την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση της πίτας.

Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε την πιπεριά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη και φέρνουμε δυο τρεις βόλτες σε δυνατή φωτιά, να απορροφηθούν τα πολλά υγρά. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε. Η όλη διαδικασία δεν πρέπει να κρατήσει πάνω από 3'-5'.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη φέτα, το κεφαλοτύρι, τη ρίγανη και τον βασιλικό και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει, διότι διαφορετικά θα μας καταστρέψει το φύλλο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Κόβουμε μπαλίτσες ζύμης (σαν πορτοκάλι) και τις ανοίγουμε σε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε. Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο και τη ζύμη όσο τη δουλεύουμε με λεπτό πλάστη. Θα κάνουμε συνολικά 4 φύλλα.

Σε μέτριο ταψί απλώνουμε πατσαβουριαστά το πρώτο φύλλο, το λαδώνουμε, και πάνω του, επίσης πατσαβουριαστά, απλώνουμε το δεύτερο. Το λαδώνουμε και αυτό και μετά μοιράζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση. Τελειώνουμε με άλλα δύο φύλλα, που τα στρώνουμε με τον ίδιο τρόπο.

Χαράζουμε την πίτα, τη ραντίζουμε με νερό και την ψήνουμε για 1 ώρα.

Tip

Είναι πιο εύκολο να φτιάξεις σπιτικό φύλλο αν το κάνεις αρχικά για μικρό ταψί. Δοκιμάστε το! Αν βάλετε έτοιμο, προτιμήστε το χωριάτικο.

Επίσης...

Πλιγούρι με Μανιτάρια

Η συνταγή για πλιγούρι με μανιτάρια.

Μπρόκολο με Σάλτσα Τυριού στο Φούρνο

Μία νόστιμη συνταγή για μπρόκολο με σάλτσα τυριού στο φούρνο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Πατάτες με Μπρόκολο

Η συνταγή για τις πιο νόστιμες πατάτες με μπρόκολο.

Κουνουπίδι Κοκκινιστό με Πιπεριές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξετε κουνουπίδι κοκκινιστό με πιπεριές και ρύζι.

Κουνουπίδι Σοφιγαδούρα

Η συνταγή για κουνουπίδι σοφιγαδούρα.

Αγκινάρες Τηγανητές

Πώς θα φτιάξετε τις νοστιμότερες τηγανητές αγκινάρες.

Κολοκυθοκεφτέδες με Κίτρινη Κολοκύθα

Η συνταγή για κολοκυθοκεφτέδες με κίτρινη κολοκύθα.

Κεφτεδάκια Λαχανικών

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα κεφτεδάκια λαχανικών.

Μπουγιουρντί στο Τηγάνι

Η συνταγή για μπουγιουρντί στο τηγάνι.

Πίτα με Μπρόκολο και Φέτα

Η συνταγή για πίτα με μπρόκολο και φέτα.

Mυτβέρι Πολίτικο

Η συνταγή για μυτβέρι πολίτικο.

Κρεμμυδοκεφτέδες με Φρέσκα Κρεμμυδάκια και φέτα

Πώς θα φτιάξετε κρεμμυδοκεφτέδες με φρέσκα κρεμμυδάκια και φέτα.