ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Ντοματόπιτα

ΝΤΟΜΑΤΟΠΙΤΑ

Υλικά

Για το φύλλο

500 γρ. αλεύρι για πίτες

260 ml νερό χλιαρό

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γλ. αλάτι

1 σφηνάκι ξίδι

Για τη γέμιση

1½ κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες και στραγγισμένες από το ζουμί τους

1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 κ.γλ. ρίγανη

1 μικρό ματσάκι βασιλικό ή μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.γλ. ζάχαρη

200 γρ. φέτα σπασμένη

200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

αλεύρι & ελαιόλαδο για το φύλλο

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε τα υλικά για το φύλλο προσθέτοντας λίγο λίγο το νερό, μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη, πολύ απαλή, που να ζυμώνεται χωρίς καμία προσπάθεια, στο σημείο ακριβώς όπου ίσα ίσα δεν θα κολλάει στα χέρια μας.

Στην αρχή ζυμώνουμε στη λεκάνη, ενώ μετά μεταφέρουμε τη ζύμη για να τη δουλέψουμε στον πάγκο της κουζίνας. Την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση της πίτας.

Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε την πιπεριά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη και φέρνουμε δυο τρεις βόλτες σε δυνατή φωτιά, να απορροφηθούν τα πολλά υγρά. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε. Η όλη διαδικασία δεν πρέπει να κρατήσει πάνω από 3'-5'.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη φέτα, το κεφαλοτύρι, τη ρίγανη και τον βασιλικό και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει, διότι διαφορετικά θα μας καταστρέψει το φύλλο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Κόβουμε μπαλίτσες ζύμης (σαν πορτοκάλι) και τις ανοίγουμε σε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε. Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο και τη ζύμη όσο τη δουλεύουμε με λεπτό πλάστη. Θα κάνουμε συνολικά 4 φύλλα.

Σε μέτριο ταψί απλώνουμε πατσαβουριαστά το πρώτο φύλλο, το λαδώνουμε, και πάνω του, επίσης πατσαβουριαστά, απλώνουμε το δεύτερο. Το λαδώνουμε και αυτό και μετά μοιράζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση. Τελειώνουμε με άλλα δύο φύλλα, που τα στρώνουμε με τον ίδιο τρόπο.

Χαράζουμε την πίτα, τη ραντίζουμε με νερό και την ψήνουμε για 1 ώρα.

Tip

Είναι πιο εύκολο να φτιάξεις σπιτικό φύλλο αν το κάνεις αρχικά για μικρό ταψί. Δοκιμάστε το! Αν βάλετε έτοιμο, προτιμήστε το χωριάτικο.

Επίσης...

Η Πρασόπιτα με το Έξυπνο Κόλπο

Αν δε θέλεις να ανοίξεις σπιτικό φύλλο, υπάρχει το μυστικό για να κάνεις το φύλλο του εμπορίου να μοιάζει πιο σπιτικό και από της γιαγιάς στο χωριό: ο μαγικός χυλός.

Η Σπανακόπιτα με Διαφορετικό Φύλλο

Το φύλλο με αβγό και γάλα βγαίνει τραγανό και συνάμα πιο γλυκό και πιο αφράτο, κάτι που ταιριάζει πολύ σε μια αρωματική σπανακόπιτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Καταπληκτική Μανιταρόπιτα

Μία από τις νοστιμότερες και πιο φινετσάτες πίτες της νεότερης παράδοσης και από τις λίγες που αγαπούν τόσο πολύ τη σφολιάτα.

Κρύα Τάρτα με Παντζάρια και Φέτα

Και μια κρύα τάρτα, ανάλαφρη και δροσερή, για τότε που δεν έχουμε όρεξη να ανάψουμε φούρνο.

Τάρτα με Κυδώνι, Μπέικον και Καραμελωμένα Κρεμμύδια

Μια τάρτα πρωτότυπη, που ταιριάζει σε ένα ξεχωριστό τραπέζι.

Τάρτα Μελιτζάνα με Καπνιστό Τυρί

Τα μικρά όψιμα μελιτζανάκια με την έντονη γεύση ή οποιαδήποτε μελιτζάνα βρείτε στην αγορά γίνεται καταπληκτική τάρτα.

Τάρτα Κολοκύθι με Δυόσμο και Γιαούρτι

Η τάρτα κολοκύθι είναι μία από τις αγαπημένες μου και τις πιο κλασικές. Και αυτό γιατί ωραίο κολοκυθάκι βρίσκεις εύκολα όλες τις εποχές του χρόνου.

Τάρτα με Σπιτική Ζύμη, Κολοκύθα και Λουκάνικο

Η κολοκύθα ταιριάζει μαγικά στις τάρτες, είτε σκέτη με φρέσκο δυόσμο είτε μαζί με τυριά, λευκά και απαλά ή πικάντικα και καπνιστά.

Τάρτα Μπριάμ

Τα όψιμα δε συγκρίνονται σε νοστιμιά. Τώρα γίνονται τα νοστιμότερα μπριάμ και ιμάμ, αλλά και οι καλύτεροι μουσακάδες.

Τάρτα με Ντοματίνια, Πιπεριές και Φέτα

Μια τάρτα με γεύση και άρωμα από ελληνικό καλοκαίρι, αλλά και μια άκρως ελληνική, σπιτική, υπέροχη ζύμη.

Μακαρονάδα με Τόνο

Γίνεται γρήγορα, με απλά υλικά που πάντα μας βρίσκονται στο ντουλάπι ή στο ψυγείο, τρώγεται ζεστή με ένα παγωμένο λευκό κρασί, αλλά και κρύα αν περισσέψει.

Κοχυλάκι με Λαχανικά στο Φούρνο

Τα ζυμαρικά στον φούρνο είναι μια πολύ καλή ιδέα για μακαρονάδα όταν έχεις καλεσμένους.