ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Ντοματόπιτα

ΝΤΟΜΑΤΟΠΙΤΑ

Υλικά

Για το φύλλο

500 γρ. αλεύρι για πίτες

260 ml νερό χλιαρό

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γλ. αλάτι

1 σφηνάκι ξίδι

Για τη γέμιση

1½ κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες και στραγγισμένες από το ζουμί τους

1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 κ.γλ. ρίγανη

1 μικρό ματσάκι βασιλικό ή μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.γλ. ζάχαρη

200 γρ. φέτα σπασμένη

200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

αλεύρι & ελαιόλαδο για το φύλλο

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε τα υλικά για το φύλλο προσθέτοντας λίγο λίγο το νερό, μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη, πολύ απαλή, που να ζυμώνεται χωρίς καμία προσπάθεια, στο σημείο ακριβώς όπου ίσα ίσα δεν θα κολλάει στα χέρια μας.

Στην αρχή ζυμώνουμε στη λεκάνη, ενώ μετά μεταφέρουμε τη ζύμη για να τη δουλέψουμε στον πάγκο της κουζίνας. Την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση της πίτας.

Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε την πιπεριά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη και φέρνουμε δυο τρεις βόλτες σε δυνατή φωτιά, να απορροφηθούν τα πολλά υγρά. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε. Η όλη διαδικασία δεν πρέπει να κρατήσει πάνω από 3'-5'.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη φέτα, το κεφαλοτύρι, τη ρίγανη και τον βασιλικό και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει, διότι διαφορετικά θα μας καταστρέψει το φύλλο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Κόβουμε μπαλίτσες ζύμης (σαν πορτοκάλι) και τις ανοίγουμε σε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε. Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο και τη ζύμη όσο τη δουλεύουμε με λεπτό πλάστη. Θα κάνουμε συνολικά 4 φύλλα.

Σε μέτριο ταψί απλώνουμε πατσαβουριαστά το πρώτο φύλλο, το λαδώνουμε, και πάνω του, επίσης πατσαβουριαστά, απλώνουμε το δεύτερο. Το λαδώνουμε και αυτό και μετά μοιράζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση. Τελειώνουμε με άλλα δύο φύλλα, που τα στρώνουμε με τον ίδιο τρόπο.

Χαράζουμε την πίτα, τη ραντίζουμε με νερό και την ψήνουμε για 1 ώρα.

Tip

Είναι πιο εύκολο να φτιάξεις σπιτικό φύλλο αν το κάνεις αρχικά για μικρό ταψί. Δοκιμάστε το! Αν βάλετε έτοιμο, προτιμήστε το χωριάτικο.

Επίσης...

Αφράτη Πίτα Πατάτας με Κρέμα

Η συνταγή για αφράτη πίτα πατάτας με κρέμα.

Πίτσα με Λαδένια Ζύμη, Ζαμπόν και Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις πίτσα με λαδένια ζύμη, ζαμπόν και μανιτάρια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Πράσα με Καπνιστό Τυρί Ογκρατέν

Τα λαχανικά ταιριάζουν ιδανικά με τα ογκρατέν καθώς και με αλλαντικά αλλά και με καπνιστά τυριά, πλούσια σε γεύση.

Φωλιές από Φύλλο Κρούστας με Πουρέ Αγκινάρας α λα Πολίτα

Να πώς μπορείς να μεταμορφώσεις ένα κλασικό λαδερό φαγητό σε κάτι διαφορετικό, χωρίς να του αλλάξεις τον χαρακτήρα. Μόνο να το κάνεις πιο ορεκτικό, δίνοντάς του και μια τραγανή υφή.

Τυρόπιτα με Πιπεριές

Η πιπεριά και τα μυρωδικά δίνουν ένα άρωμα πίτσας σε αυτή την υπέροχη τυρόπιτα, που για να γίνει τραγανή και στα καλύτερά της πρέπει να βγει λεπτή, γι' αυτό να την τηγανίσετε σε μικρές δόσεις.

Μουσακάς με Φέτα

Στις χώρες της Ανατολής ο μουσακάς μαγειρεύεται χωρίς κρέας, γίνεται όμως πεντανόστιμος και πιο ελαφρύς. Αν σας αρέσουν τα μπαχαρικά, κάντε τον όπως στην Αίγυπτο: προσθέστε λίγο τριμμένο μπαχάρι, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγη κανέλα.

Κιμαδόπιτα Ρολό με Μελιτζάνες

Ο συνδυασμός κιμά και μελιτζάνας, όταν δροσίζει με την ευωδιά του μαϊντανού, φτιάχνει μια πολύ φινετσάτη πίτα.

Σνίτσελ από Φιλέτο Κοτόπουλου με Ανάμεικτα Ψητά Λαχανικά

Πώς θα φτιάξετε ζουμερό σνίτσελ από φιλέτο κοτόπουλου με ανάμεικτα ψητά λαχανικά.

Τάρτα Κρεμμυδιού με Ξινομυζήθρα

Η συνταγή για τάρτα κρεμμυδιού με ξινομυζήθρα.

Παστίτσιο με Κρέμα από Κόκκινη Κολοκύθα

Η κολοκύθα γίνεται πίτα, τάρτα, κέικ, γλυκό, ψητή στον φούρνο, αλλά ταιριάζει υπέροχα και με τα ζυμαρικά, κάτι που ξέρουν εδώ και αιώνες οι γείτονές μας οι Ιταλοί.

Αβοκάντο, Ψητές Γαρίδες και Βινεγκρέτ Lime

Η συνταγή για μία νόστιμη σαλάτα με γαρίδες και αβοκάντο.

Το Ramen του Momofuku

Η περίφημη συνταγή του David Chang για ράμεν, που όπως και να το κάνουμε γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα.