ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Το Ογκρατέν του Κουνουπιδιού

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

Υλικά

1 μέτριο κουνουπίδι σε μέτρια προς μικρά μπουκετάκια

200 γρ. μπέικον σε μικρά καρέ

5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

40 γρ. βούτυρο αγελάδος

4 αυγά

200 γρ. κρέμα γάλακτος

μοσχοκάρυδο τριμμένο, στη μύτη του κουταλιού

1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα

150 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί (γκούντα, έμενταλ ή κασέρι)

αλάτι

Εκτέλεση

Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε το κουνουπίδι. Βάζουμε και το κοτσάνι κομμένο σε καρεδάκια και φροντίζουμε να μη μας παραβράσει. Δεν θέλουμε να διαλύεται και να λιώνει. Το στραγγίζουμε.

Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να τραγανίσει. Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει. Ρίχνουμε το κουνουπίδι και το φέρνουμε δυο βόλτες, να πάρει τα αρώματα του μπέικον και του βουτύρου.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα, τον μαϊντανό, τα αβγά, την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο και το τυρί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Σε ένα μέτριο ταψί στρώνουμε το κουνουπίδι με το μπέικον και από πάνω απλώνουμε την κρέμα. Πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον τυρί και ψήνουμε για 25' περίπου.

Προσοχή! Όλο το μυστικό της νοστιμιάς είναι στην κρούστα! Δεν την αφήνουμε να μας παραψηθεί. Το ογκρατέν είναι έτοιμο την ώρα που έχουν λιώσει τα τυριά και έχει πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα.

Tip

Μπορούμε να παραλείψουμε το μπέικον και την πάπρικα και να προσθέσουμε 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νεράκι ή να φτιάξουμε την ίδια συνταγή με μπρόκολο ή κίτρινη κολοκύθα.


Δείτε περισσότερες συνταγές στο pirouni.gr

Επίσης...

Αγκινάρες α λα Πολίτα

Η συνταγή με όλα τα αρώματα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας που μπορεί να έχει "ιταλικό" όνομα, αλλά αποτελεί μια από τις πιο κλασικές εκδοχές της γαστρονομικής μας παράδοσης.

Αφράτη Πίτα Πατάτας με Κρέμα

Η συνταγή για αφράτη πίτα πατάτας με κρέμα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Πίτσα με Λαδένια Ζύμη, Ζαμπόν και Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις πίτσα με λαδένια ζύμη, ζαμπόν και μανιτάρια.

Πράσα με Καπνιστό Τυρί Ογκρατέν

Τα λαχανικά ταιριάζουν ιδανικά με τα ογκρατέν καθώς και με αλλαντικά αλλά και με καπνιστά τυριά, πλούσια σε γεύση.

Φωλιές από Φύλλο Κρούστας με Πουρέ Αγκινάρας α λα Πολίτα

Να πώς μπορείς να μεταμορφώσεις ένα κλασικό λαδερό φαγητό σε κάτι διαφορετικό, χωρίς να του αλλάξεις τον χαρακτήρα. Μόνο να το κάνεις πιο ορεκτικό, δίνοντάς του και μια τραγανή υφή.

Τυρόπιτα με Πιπεριές

Η πιπεριά και τα μυρωδικά δίνουν ένα άρωμα πίτσας σε αυτή την υπέροχη τυρόπιτα, που για να γίνει τραγανή και στα καλύτερά της πρέπει να βγει λεπτή, γι' αυτό να την τηγανίσετε σε μικρές δόσεις.

Μουσακάς με Φέτα

Στις χώρες της Ανατολής ο μουσακάς μαγειρεύεται χωρίς κρέας, γίνεται όμως πεντανόστιμος και πιο ελαφρύς. Αν σας αρέσουν τα μπαχαρικά, κάντε τον όπως στην Αίγυπτο: προσθέστε λίγο τριμμένο μπαχάρι, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγη κανέλα.

Κιμαδόπιτα Ρολό με Μελιτζάνες

Ο συνδυασμός κιμά και μελιτζάνας, όταν δροσίζει με την ευωδιά του μαϊντανού, φτιάχνει μια πολύ φινετσάτη πίτα.

Σνίτσελ από Φιλέτο Κοτόπουλου με Ανάμεικτα Ψητά Λαχανικά

Πώς θα φτιάξετε ζουμερό σνίτσελ από φιλέτο κοτόπουλου με ανάμεικτα ψητά λαχανικά.

Τάρτα Κρεμμυδιού με Ξινομυζήθρα

Η συνταγή για τάρτα κρεμμυδιού με ξινομυζήθρα.

Παστίτσιο με Κρέμα από Κόκκινη Κολοκύθα

Η κολοκύθα γίνεται πίτα, τάρτα, κέικ, γλυκό, ψητή στον φούρνο, αλλά ταιριάζει υπέροχα και με τα ζυμαρικά, κάτι που ξέρουν εδώ και αιώνες οι γείτονές μας οι Ιταλοί.

Αβοκάντο, Ψητές Γαρίδες και Βινεγκρέτ Lime

Η συνταγή για μία νόστιμη σαλάτα με γαρίδες και αβοκάντο.