ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

H Κότα της Καρδίτσας

Η ΚΟΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Υλικά

1 κοτόπουλο γύρω στα 2 κιλά

1 φέτα ψωμί

αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση

250 γρ. ψιλοκομμένα συκωτάκια πουλιών

250 γρ. κιμά χοιρινό & μοσχαρίσιο

5 σύκα ξερά ψιλοκομμένα

8 κάστανα χοντροκομμένα

100 γρ. σταφίδες ξανθές

2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

4 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

5 σύκα ξερά ψιλοκομμένα

8 κάστανα χοντροκομμένα

100 γρ. σταφίδες ξανθές

1 φλιτζ. χυμό ντομάτας

2 φύλλα δάφνης

10 κόκκους μπαχάρι

1 ξύλο κανέλας

αλάτι, πιπέρι

1 φλιτζ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τη γέμιση, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε σε πολύ δυνατή φωτιά τα συκωτάκια και τον κιμά.

Αλατοπιπερώνουμε και μόλις σοταριστούν καλά ρίχνουμε τα κάστανα, τα σύκα και τις σταφίδες.

Για τη σάλτσα, σε άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε πολύ δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα σύκα και τα κάστανα. Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε την ντομάτα, το μπαχάρι, τη δάφνη, την κανέλα και το αλατοπίπερο και μόλις πάρουν μια βράση κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά μέσα έξω το κοτόπουλο, γεμίζουμε την κοιλιά του με τη γέμιση, φράζουμε το άνοιγμα με τη φέτα του ψωμιού και το βάζουμε σε γάστρα ή σε ταψάκι.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα και βάζουμε γύρω από το κοτόπουλο τη γέμιση που περίσσεψε.

Ψήνουμε σκεπασμένο με το καπάκι ή με αλουμινόχαρτο στους 180°C για 2½ ώρες. Μετά ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και να κάνει ωραία κρούστα στην επιφάνεια.

Tip

Αν είστε πολλοί, προτιμήστε έναν κόκορα. Είναι πεντανόστιμος και ψήνεται σχεδόν στον ίδιο χρόνο με το κοτόπουλο, αλλά ταϊζει πιο πολύ κόσμο, αφού έχει πολύ ψαχνό.


Δείτε περισσότερες συνταγές στο pirouni.gr

Επίσης...

Κοτόπουλο Κοκκινιστό με Μπαχάρι

Η συνταγή για το πιο νόστιμο κοκκινιστό κοτόπουλο με μπαχάρι.

Αφράτα, Νόστιμα Μπιφτέκια Κοτόπουλου

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα και αφράτα μπιφτέκια κοτόπουλου.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Το Ramen του Momofuku

Η περίφημη συνταγή του David Chang για ράμεν, που όπως και να το κάνουμε γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα.

Φιλέτο Κοτόπουλου με Σάλτσα Γκασπάτσο

Μία νόστιμη συνταγή για κοτόπουλο με σάλτσα γκασπάτσο.

Κοτόπουλο με Γιαούρτι και Σαφράν

Πώς θα φτιάξετε ένα άψογο κοτόπουλο με γιαούρτι και σαφράν.

Σουβλάκια Κοτόπουλου με Μέλι και Μπαχαρικά

Έτσι όπως τα σερβίρουν σε πολλά tapas bar στη Βαρκελώνη.

Σουφλέ με Μπρόκολο, Πιπεριά και Καπνιστή Γαλοπούλα

Ένα σουφλέ στο οποίο χωράνε τα πάντα: Αλλαντικά, τυριά, λαχανικά, ακόμα και φαγητό που έχει περισσέψει.

Κοτόπουλο Tηγανιά

Η κλασική τηγανιά με χοιρινό θέλει πολύ μαγείρεμα. Με κοτόπουλο όμως γίνεται στο άψε σβήσε και μάλιστα πολύ πιο ελαφριά και υγιεινή.

Πικάτα Κοτόπουλου με Ντοματίνια και Ελιές

Μία έξοχη συνταγή για την ιταλική εκδοχή του αυστριακού σνίτσελ με ντοματίνα και ελιές.

Κεφτεδάκια Κοτόπουλου με Λιαστές Ντομάτες

Πώς θα φτιάξετε νόστιμα κεφτεδάκια κοτόπουλο με λιαστές ντομάτες.

Κοτόπουλο "Λουκούμι"

Πώς θα φτιάξετε μία υπέροχη συνταγή με κοτόπουλο.

Ψητό Κοτόπουλο με Δενδρολίβανο

Πώς θα φτιάξετε ψητό κοτόπουλο με δενδρολίβανο.