ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

H Κότα της Καρδίτσας

Η ΚΟΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Υλικά

1 κοτόπουλο γύρω στα 2 κιλά

1 φέτα ψωμί

αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση

250 γρ. ψιλοκομμένα συκωτάκια πουλιών

250 γρ. κιμά χοιρινό & μοσχαρίσιο

5 σύκα ξερά ψιλοκομμένα

8 κάστανα χοντροκομμένα

100 γρ. σταφίδες ξανθές

2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

4 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

5 σύκα ξερά ψιλοκομμένα

8 κάστανα χοντροκομμένα

100 γρ. σταφίδες ξανθές

1 φλιτζ. χυμό ντομάτας

2 φύλλα δάφνης

10 κόκκους μπαχάρι

1 ξύλο κανέλας

αλάτι, πιπέρι

1 φλιτζ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τη γέμιση, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε σε πολύ δυνατή φωτιά τα συκωτάκια και τον κιμά.

Αλατοπιπερώνουμε και μόλις σοταριστούν καλά ρίχνουμε τα κάστανα, τα σύκα και τις σταφίδες.

Για τη σάλτσα, σε άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε πολύ δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα σύκα και τα κάστανα. Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε την ντομάτα, το μπαχάρι, τη δάφνη, την κανέλα και το αλατοπίπερο και μόλις πάρουν μια βράση κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά μέσα έξω το κοτόπουλο, γεμίζουμε την κοιλιά του με τη γέμιση, φράζουμε το άνοιγμα με τη φέτα του ψωμιού και το βάζουμε σε γάστρα ή σε ταψάκι.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα και βάζουμε γύρω από το κοτόπουλο τη γέμιση που περίσσεψε.

Ψήνουμε σκεπασμένο με το καπάκι ή με αλουμινόχαρτο στους 180°C για 2½ ώρες. Μετά ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και να κάνει ωραία κρούστα στην επιφάνεια.

Tip

Αν είστε πολλοί, προτιμήστε έναν κόκορα. Είναι πεντανόστιμος και ψήνεται σχεδόν στον ίδιο χρόνο με το κοτόπουλο, αλλά ταϊζει πιο πολύ κόσμο, αφού έχει πολύ ψαχνό.


Δείτε περισσότερες συνταγές στο pirouni.gr

Επίσης...

Κοτόπουλο με Σάλτσα Δυόσμου

Το κοτόπουλο φιλέτο είναι μεγάλος φίλος κάθε δίαιτας, αρκεί να το ψήσουμε σωστά και όχι υπερβολικά, ώστε να διατηρηθεί νόστιμο και ζουμερό.

Πιτούλες με Κοτόπουλο, Μελιτζάνες και Γιαούρτι

Ένα σπιτικό σουβλάκι κοτόπουλο που γίνεται το ίδιο απολαυστικό και σε ελάχιστο χρόνο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Κοτόπουλο και Μπριάμ "Δύο σε Ένα"

Ελαφρύ κοτόπουλο, που συνδυάζει με ένα ανακάτεμα δύο μεγάλες αγάπες: το μπριάμ και το κοτόπουλο στο φούρνο.

Κοτόπουλο Ριγανάτο με Φέτα

Το κοτόπουλο μαγειρεμένο μέσα σε ελάχιστα λεπτά με τα υλικά που δε σε απογοητεύουν ποτέ.

Κοτόπουλο με Χυμό από Ρόδι και Γλυκοπατάτα

Ένα κοτόπουλο που μυρίζει γιορτή και ζεστά αρώματα.

Χυλοπίτες με Μανιτάρια και Κοτόπουλο

Ένας τρόπος να μεταμορφώσεις τις παραδοσιακές χυλοπίτες με κοτόπουλο σε πλούσιο, γιορτινό και ελκυστικό πιάτο.

Συκωτάκια Κοτόπουλου με Κυδώνια

Το πορτοκάλι και το κύμινο έρχονται να κάνουν το θαύμα τους και να δώσουν επιπλέον άρωμα στον συνδυασμό συκωτάκια - κυδώνι.

Kασιώτικο Πιλάφι με Κοτόπουλο

Πώς θα φτιάξεις κασιώτικο πιλάφι με κοτόπουλο.

Γαλοπούλα Γεμιστή με Δαμάσκηνα και Κάστανα

Σε ένα τουλάχιστον από τα γιορτινά τραπέζια μας θα τη φτιάξουμε, εστιάζοντας... στη γέμιση.

Κόκορας Κρασάτος

Δεν αγαπούν όλοι τη γαλοπούλα. Ο κόκορας είναι η ιδανική εναλλακτική.

Ρύζι-Τούρτα με Γέμιση Γαλοπούλας

Με αυτή την πεντανόστιμη συνταγή έχουμε δύο σε ένα: το συνοδευτικό ρύζι με όλη τη γεύση της γέμισης και μια ωραία παρουσία στο τραπέζι.

Τηγανιά με Κοτόπουλο, Πιπεριές και Γραβιέρα

Η γραβιέρα με το κοτόπουλο και τις χρωματιστές πιπεριές είναι ένας συνδυασμός γεμάτος άρωμα και αρκετά πονηρός.