ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Τούρτα με Μελιτζάνες, Κιμά και Κοφτό Μακαρονάκι

ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΚΙΜΑ

Υλικά

5 μελιτζάνες φλάσκες σε φέτες

ελαιόλαδο

λίγο θυμάρι

½ πακέτο κοφτό μακαρονάκι

1 φλιτζ. τριμμένα κίτρινα τυριά (γραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι)

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

2 κ.σ. βούτυρο

¾ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 ποτηράκι λευκό κρασί

1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ περασμένη από το μούλτι

2 κ.γλ. μίγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο

4-5 μπαχάρια

1 κ.γλ. ζάχαρη

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 πιπεριά κέρατο σε ροδέλες

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε το μακαρονάκι πολύ αλ ντέντε και το στραγγίζουμε (το μαγείρεμά του θα ολοκληρωθεί στον φούρνο). Το ανακατεύουμε στη συνέχεια με τα τυριά και ρίχνουμε λίγο πιπέρι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου και απλώνουμε τις μελιτζάνες. Τις αλείφουμε με μπόλικο ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε, τις πασπαλίζουμε με θυμάρι και τις ψήνουμε για ½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν (επειδή είναι μπόλικες, ίσως χρειαστούν δύο ταψιά ή δύο φουρνίσματα).

Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε τον κιμά με την πιπεριά, το σκόρδο, το μείγμα μπαχαρικών και το μπαχάρι, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.

Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.

Ρίχνουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε τον κιμά για 30'. Στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Παίρνουμε τη φόρμα του κέικ με την τρύπα και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια των τοιχωμάτων του τις μελιτζάνες, μέχρι επάνω, στο γείσο, δημιουργώντας μια "φωλιά".

Γεμίζουμε με το μισό μακαρονάκι.

Απλώνουμε τον κιμά και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μακαρονάκι.

Σκεπάζουμε την επιφάνεια με τις μελιτζάνες που περίσσεψαν, θωρακίζοντας το μακαρονάκι και τον κιμά μέσα στη στρώση από μελιτζάνες.

Ψήνουμε στους 180°C για 35'. Αφήνουμε λίγο το φαγητό να γίνει λίγο πιο χλιαρόκαι το ξεφορμάρουμε σε στρογγυλή πιατέλα.

Tip

Η ίδια συνταγή γίνεται και με μεγάλα κολοκύθια σε φέτες. Αν μας αρέσουν τα λευκά τυριά, προσθέτουμε και λίγη φέτα ή ανθότυρο.

Επίσης...

Σάντουιτς BLT με Αυγό

Η συνταγή για το πιο επικό BLT σάντουιτς με αυγό.

Αρνί με Δαμάσκηνα και Ρύζι στο φούρνο

Από τις πιο νόστιμες συνταγές για να μαγειρέψεις αρνάκι ή κατσικάκι. Οι σταφίδες και τα δαμάσκηνα δίνουν μια ανεπαίσθητη γλύκα, που σβήνει τη λιπαρότητα του αρνιού, σε ένα μελωμένο αποτέλεσμα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μαγειρίτσα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη μαγειρίτσα.

Μοσχάρι Φέτες

Πώς θα φτιάξετε πεντανόστιμο μοσχάρι σε φέτες.

Κέικ Πατάτας με Σαλάμι

Η συνταγή για αλμυρό κέικ πατάτας με σαλάμι.

Χοιρινές Μπουκιές στο Τηγάνι με Σάλτσα Μπίρας

Απλά και νόστιμα κομματάκια χοιρινού με τη βοήθεια του ζύθου.

Τα Κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ

Πώς θα φτιάξετε τα αυθεντικά κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ.

Στήθος Πάπιας με Sesame Tofu​​​​​​​ του Σπύρου Μαυροειδή

Μία ιαπωνοπερουβιανή συνταγή με μακρινή καταγωγή από την Γαλλία από τον executive chef του Nikkei.

Φωλιές με Μπιφτέκι και Κοφτό Μακαρονάκι

Πώς θα φτιάξετε φωλιές με μπιφτέκι και κοφτό μακαρονάκι.

Ρολά Πιπεριάς με Λουκάνικο

Η συνταγή για ρολά πιπεριάς με λουκάνικο.

Φωλιά Πατάτας με Κιμά

Η συνταγή για φωλιά πατάτας με κιμά.

Γιουβέτσι με Κιμά στην Κατσαρόλα

Η συνταγή για γιουβέτσι με κιμά στην κατσαρόλα.