ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Τούρτα με Μελιτζάνες, Κιμά και Κοφτό Μακαρονάκι

ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΚΙΜΑ

Υλικά

5 μελιτζάνες φλάσκες σε φέτες

ελαιόλαδο

λίγο θυμάρι

½ πακέτο κοφτό μακαρονάκι

1 φλιτζ. τριμμένα κίτρινα τυριά (γραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι)

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

2 κ.σ. βούτυρο

¾ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 ποτηράκι λευκό κρασί

1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ περασμένη από το μούλτι

2 κ.γλ. μίγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο

4-5 μπαχάρια

1 κ.γλ. ζάχαρη

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 πιπεριά κέρατο σε ροδέλες

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε το μακαρονάκι πολύ αλ ντέντε και το στραγγίζουμε (το μαγείρεμά του θα ολοκληρωθεί στον φούρνο). Το ανακατεύουμε στη συνέχεια με τα τυριά και ρίχνουμε λίγο πιπέρι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου και απλώνουμε τις μελιτζάνες. Τις αλείφουμε με μπόλικο ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε, τις πασπαλίζουμε με θυμάρι και τις ψήνουμε για ½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν (επειδή είναι μπόλικες, ίσως χρειαστούν δύο ταψιά ή δύο φουρνίσματα).

Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε τον κιμά με την πιπεριά, το σκόρδο, το μείγμα μπαχαρικών και το μπαχάρι, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.

Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.

Ρίχνουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε τον κιμά για 30'. Στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Παίρνουμε τη φόρμα του κέικ με την τρύπα και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια των τοιχωμάτων του τις μελιτζάνες, μέχρι επάνω, στο γείσο, δημιουργώντας μια "φωλιά".

Γεμίζουμε με το μισό μακαρονάκι.

Απλώνουμε τον κιμά και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μακαρονάκι.

Σκεπάζουμε την επιφάνεια με τις μελιτζάνες που περίσσεψαν, θωρακίζοντας το μακαρονάκι και τον κιμά μέσα στη στρώση από μελιτζάνες.

Ψήνουμε στους 180°C για 35'. Αφήνουμε λίγο το φαγητό να γίνει λίγο πιο χλιαρόκαι το ξεφορμάρουμε σε στρογγυλή πιατέλα.

Tip

Η ίδια συνταγή γίνεται και με μεγάλα κολοκύθια σε φέτες. Αν μας αρέσουν τα λευκά τυριά, προσθέτουμε και λίγη φέτα ή ανθότυρο.

Επίσης...

Τάρτα με Κιμά και Κρούστα Γιαουρτιού

Αν φτιάξετε μακαρόνια με κιμά, βάλτε λίγο κιμά παραπάνω, για να φτιάξετε μετά αυτή την υπέροχη τάρτα.

Σφολιάτα Σουφλέ με Ζαμπόν, Κέτσαπ και Τυριά

Ανάμεσα σε σουφλέ και πίτσα, ένα πλούσιο, δυνατό σε γεύση και χορταστικό πιάτο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λουκανικοπιτάκια με Υπέροχη Ζύμη

Η πορτοκαλάδα και το ξίδι κάνουν όλη τη διαφορά στο σπιτικό ζυμάρι, που ανοίγει εύκολα.

Ρολάκια Καισαρείας

Η παστουρμαδόπιτα είναι από τις πιο αγαπημένες πίτες. Στην εκδοχή "μπουκίτσα" γίνεται ακόμα πιο νόστιμη και λαχταριστή.

Ζαμπονοτυροπιτάκια με Ψωμί του Τοστ

Πιο τραγανά δε γίνονται! Πιο νόστιμα επίσης!

Η Φρουτάλια της Άνδρου "Αλλιώς"

Μία εκδοχή για τη φρουτάλια της Άνδρου, που γίνεται πανεύκολα, κάπως αλλιώς.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.

Κουνελάκι με Μελιτζάνες και Κύμινο

Υγιεινό, ελαφρύ και καθαρό κρέας, το κουνελάκι 'παντρεύεται' εύκολα στην κατσαρόλα με όλα τα λαχανικά.

Φασόλια Χάντρες με Λαχανικά και Λουκάνικο

Στην κατσαρόλα τα φασόλια αγαπιούνται από όλους.

Πίτα με Κεφτεδάκια

Η συνταγή για πίτα με κεφτεδάκια.

Ένα Αλλιώτικο Παστίτσιο

Η συνταγή για ένα εναλλακτικό παστίτσιο.

Τραγανές Αβγοκροκέτες με Κιμά

Πώς θα φτιάξεις αβγοκροκέτες με κιμά.