ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Τούρτα με Μελιτζάνες, Κιμά και Κοφτό Μακαρονάκι

ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΚΙΜΑ

Υλικά

5 μελιτζάνες φλάσκες σε φέτες

ελαιόλαδο

λίγο θυμάρι

½ πακέτο κοφτό μακαρονάκι

1 φλιτζ. τριμμένα κίτρινα τυριά (γραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι)

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

2 κ.σ. βούτυρο

¾ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 ποτηράκι λευκό κρασί

1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ περασμένη από το μούλτι

2 κ.γλ. μίγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο

4-5 μπαχάρια

1 κ.γλ. ζάχαρη

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 πιπεριά κέρατο σε ροδέλες

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε το μακαρονάκι πολύ αλ ντέντε και το στραγγίζουμε (το μαγείρεμά του θα ολοκληρωθεί στον φούρνο). Το ανακατεύουμε στη συνέχεια με τα τυριά και ρίχνουμε λίγο πιπέρι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου και απλώνουμε τις μελιτζάνες. Τις αλείφουμε με μπόλικο ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε, τις πασπαλίζουμε με θυμάρι και τις ψήνουμε για ½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν (επειδή είναι μπόλικες, ίσως χρειαστούν δύο ταψιά ή δύο φουρνίσματα).

Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε τον κιμά με την πιπεριά, το σκόρδο, το μείγμα μπαχαρικών και το μπαχάρι, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.

Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.

Ρίχνουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε τον κιμά για 30'. Στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Παίρνουμε τη φόρμα του κέικ με την τρύπα και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια των τοιχωμάτων του τις μελιτζάνες, μέχρι επάνω, στο γείσο, δημιουργώντας μια "φωλιά".

Γεμίζουμε με το μισό μακαρονάκι.

Απλώνουμε τον κιμά και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μακαρονάκι.

Σκεπάζουμε την επιφάνεια με τις μελιτζάνες που περίσσεψαν, θωρακίζοντας το μακαρονάκι και τον κιμά μέσα στη στρώση από μελιτζάνες.

Ψήνουμε στους 180°C για 35'. Αφήνουμε λίγο το φαγητό να γίνει λίγο πιο χλιαρόκαι το ξεφορμάρουμε σε στρογγυλή πιατέλα.

Tip

Η ίδια συνταγή γίνεται και με μεγάλα κολοκύθια σε φέτες. Αν μας αρέσουν τα λευκά τυριά, προσθέτουμε και λίγη φέτα ή ανθότυρο.

Επίσης...

Πίτσα με Λαδένια Ζύμη, Ζαμπόν και Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις πίτσα με λαδένια ζύμη, ζαμπόν και μανιτάρια.

Φιλέτο Χοιρινό με Κρούστα Αμυγδάλου και Αρωματικά Βότανα του Άγγελου Μπακόπουλου

Μία θαυμάσια συνταγή από τον Executive Chef των εστιατορίων στα Katikies Mykonos & Santorini Hotels.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Κιμαδόπιτα Ρολό με Μελιτζάνες

Ο συνδυασμός κιμά και μελιτζάνας, όταν δροσίζει με την ευωδιά του μαϊντανού, φτιάχνει μια πολύ φινετσάτη πίτα.

Στήθος Πάπιας με Sesame Tofu​​​​​​​ του Σπύρου Μαυροειδή

Μία ιαπωνοπερουβιανή συνταγή με μακρινή καταγωγή από την Γαλλία από τον executive chef του Nikkei.

Ριζότο με Κιμά στο Φούρνο

Η συνταγή για το πιο νόστιμο ριζότο με κιμά στο φούρνο.

Κότσι Χοιρινό με Πατάτες Φούρνου

Πώς θα φτιάξετε κότσι χοιρινό με πατάτες φούρνου.

Απίθανες Κροκέτες με Κιμά

Πώς θα φτιάξετε τις πιο νόστιμες κροκέτες με κιμά.

Μοσχάρι με Σάλτσα Σετσουάν

Μία κλασική κινέζικη συνταγή, καυτερή και γλυκιά ταυτόχρονα.

Ρολό Κιμά με Αυγά

Πώς θα φτιάξετε ρολό κιμά με αυγά.

Χοιρινή Τηγανιά με Σάλτσα Τυριού και Μουστάρδα

Πώς θα φτιάξετε χοιρινή τηγανιά με σάλτσα τυριού και μουστάρδα.

Πατάτες Hot Dog, Γεμιστές με Λουκάνικα και Μουστάρδα

Hot Dog χωρίς ψωμάκι, με την πατάτα να παίζει αυτόν το ρόλο.

Cubano Σάντουιτς

Η απόλυτη συνταγή για το Cubano.