ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Κρεατότουρτα

ΚΡΕΑΤΟΤΟΥΡΤΑ

Υλικά

Για τη γέμιση

1½ κιλό αρνάκι ή κατσικάκι σε μερίδες

1-2 κ.σ. βούτυρο γίδινο

½ κιλό γλυκιά μυζήθρα

½ κιλό ξινομυζήθρα

1 φλιτζ. γραβιέρα Κρήτης σε κυβάκια

κανέλα στη μύτη του κουταλιού

1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

¾ φλιτζ. ζωμό από το κρέας

αλάτι, πιπέρι

Για το φύλλο

700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

½ ποτήρι ελαιόλαδο

½ ποτήρι ζωμό από το κρέας

1 κ.γλ. αλάτι

1 κρόκο αυγού χτυπημένο και σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κρέας σε άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσει πάρα πολύ καλά. Κρατάμε το ζουμάκι, στραγγίζουμε το κρέας, το ξεψαχνίζουμε και το χωρίζουμε με τα δάχτυλα σε μεγάλες μπουκιές. Αυτή τη διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε και από την προηγούμενη μέρα.

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το κρέας, τον ζωμό, τις μυζήθρες, τη γραβιέρα, τον δυόσμο, την κανέλα και λίγο αλατοπίπερο.

Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι.

Ετοιμάζουμε και το φύλλο ζυμώνοντας καλά όλα τα υλικά.

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε δύο χοντρά φύλλα για μέτριο ταψάκι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Αλείφουμε με βούτυρο ένα μέτριο στρογγυλό ταψάκι και απλώνουμε το πρώτο φύλλο, με τις άκρες του να εξέχουν. Απλώνουμε τη γέμιση, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και σχηματίζουμε έναν ωραίο κόθρο. Με πιρούνι κάνουμε μια τρυπούλα στη μέση. Με πινέλο, απλώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το χτυπημένο αυγό.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε την τούρτα για 60'-70', μέχρι να ροδίσει ωραία.

Η κουκουβάγια, το μπουρέκι και η πασχαλινή κρεατότουρτα είναι η... Αγία Τριάδα των σουξέ της χανιώτικης κουζίνας και ένας ωραιότατος τρόπος να εκμεταλλευτείς το αρνάκι που έχει περισσέψει από άλλο μαγείρεμα. Κάτι ανάμεσα σε σουφλέ και πίτα, είναι μια σκέτη νοστιμιά, που στην παραδοσιακή της εκδοχή είναι παραφορτωμένη με θερμίδες. Εμείς μπορούμε να την κάνουμε πιο ανάλαφρη, χωρίς να χάσουμε τίποτα από τη γεύση της.

Tip

Μπορούμε να τη φτιάξουμε και με κοτόπουλο, οπότε γίνεται και πιο ελαφριά, και αντί για δυόσμο να βάλουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό.

Επίσης...

Πίτσα με Λαδένια Ζύμη, Ζαμπόν και Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις πίτσα με λαδένια ζύμη, ζαμπόν και μανιτάρια.

Φιλέτο Χοιρινό με Κρούστα Αμυγδάλου και Αρωματικά Βότανα του Άγγελου Μπακόπουλου

Μία θαυμάσια συνταγή από τον Executive Chef των εστιατορίων στα Katikies Mykonos & Santorini Hotels.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Κιμαδόπιτα Ρολό με Μελιτζάνες

Ο συνδυασμός κιμά και μελιτζάνας, όταν δροσίζει με την ευωδιά του μαϊντανού, φτιάχνει μια πολύ φινετσάτη πίτα.

Στήθος Πάπιας με Sesame Tofu​​​​​​​ του Σπύρου Μαυροειδή

Μία ιαπωνοπερουβιανή συνταγή με μακρινή καταγωγή από την Γαλλία από τον executive chef του Nikkei.

Ριζότο με Κιμά στο Φούρνο

Η συνταγή για το πιο νόστιμο ριζότο με κιμά στο φούρνο.

Κότσι Χοιρινό με Πατάτες Φούρνου

Πώς θα φτιάξετε κότσι χοιρινό με πατάτες φούρνου.

Απίθανες Κροκέτες με Κιμά

Πώς θα φτιάξετε τις πιο νόστιμες κροκέτες με κιμά.

Μοσχάρι με Σάλτσα Σετσουάν

Μία κλασική κινέζικη συνταγή, καυτερή και γλυκιά ταυτόχρονα.

Ρολό Κιμά με Αυγά

Πώς θα φτιάξετε ρολό κιμά με αυγά.

Χοιρινή Τηγανιά με Σάλτσα Τυριού και Μουστάρδα

Πώς θα φτιάξετε χοιρινή τηγανιά με σάλτσα τυριού και μουστάρδα.

Πατάτες Hot Dog, Γεμιστές με Λουκάνικα και Μουστάρδα

Hot Dog χωρίς ψωμάκι, με την πατάτα να παίζει αυτόν το ρόλο.

Cubano Σάντουιτς

Η απόλυτη συνταγή για το Cubano.