ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Κρητικό Πιλάφι με Κόκορα

ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΚΟΚΟΡΑ

Υλικά

1½ κιλό κόκορα σε μερίδες

2 νεροπότηρα ρύζι νυχάκι ή καρολίνα

6 νεροπότηρα ζωμό από τον κόκορα

½ νεροπότηρο χυμό λεμονιού

2 κ.σ. στακοβούτυρο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Γεμίζουμε μια κατσαρόλα νερό και βάζουμε τον κόκορα.

Αλατίζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει εντελώς.

Στραγγίζουμε τον κόκορα και τον βάζουμε σε πιατέλα.

Σε άλλη κατσαρόλα μετράμε 6 νεροπότηρα ζωμό από τον κόκορα.

Αν δεν βγαίνει, προσθέτουμε νερό. Μόλις πάρει βράση ο ζωμός, ρίχνουμε το ρύζι και, ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά, το αφήνουμε να μαλακώσει για 20' περίπου.
Στη μέση της διαδικασίας ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού.

Το μυστικό είναι να κατεβάσουμε το ρύζι από τη φωτιά όταν μοιάζει με πηχτή σούπα, πριν απορροφήσει εντελώς τα υγρά του.

Γι'αυτό, αν χρειαστεί, στην πορεία προσθέτουμε λίγο παραπάνω ζεστό ζωμό ή νερό.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το στακοβούτυρο και μόλις κάψει το ρίχνουμε στο πιλάφι και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε το πιλάφι με τον κόκορα σε πιατέλα ή χωριστά, με μπόλικο πιπέρι.

Γαμήλιο και γενικώς γιορτινό έδεσμα, το πιλάφι μαγειρεύεται πάντα από άντρες, σε μεγάλα καζάνια, και σερβίρεται προς το τέλος του γλεντιού, αφού κάνει καλό στο στομάχι. Και στο σπίτι όμως γίνεται νοστιμότατο, αρκεί να προσέξουμε τις λεπτομέρειες: την επιλογή του ρυζιού (δεν βάζουμε ποτέ σπυρωτό, μόνο νυχάκι ή μια καλή καρολίνα) και το βράσιμό του.

Tip

Την ίδια συνταγή κάνουμε με ζυγούρι ή κατσικάκι ή, όπως κάνουν σε διάφορα χωριά των Χανίων, και με κατσικάκι και με κότα μαζί. Αν δεν έχουμε στακοβούτυρο, το αντικαθιστούμε με πρόβειο ή γίδινο βούτυρο.

Επίσης...

Κοτόπουλο με Σάλτσα Δυόσμου

Το κοτόπουλο φιλέτο είναι μεγάλος φίλος κάθε δίαιτας, αρκεί να το ψήσουμε σωστά και όχι υπερβολικά, ώστε να διατηρηθεί νόστιμο και ζουμερό.

Πιτούλες με Κοτόπουλο, Μελιτζάνες και Γιαούρτι

Ένα σπιτικό σουβλάκι κοτόπουλο που γίνεται το ίδιο απολαυστικό και σε ελάχιστο χρόνο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Κοτόπουλο και Μπριάμ "Δύο σε Ένα"

Ελαφρύ κοτόπουλο, που συνδυάζει με ένα ανακάτεμα δύο μεγάλες αγάπες: το μπριάμ και το κοτόπουλο στο φούρνο.

Κοτόπουλο Ριγανάτο με Φέτα

Το κοτόπουλο μαγειρεμένο μέσα σε ελάχιστα λεπτά με τα υλικά που δε σε απογοητεύουν ποτέ.

Κοτόπουλο με Χυμό από Ρόδι και Γλυκοπατάτα

Ένα κοτόπουλο που μυρίζει γιορτή και ζεστά αρώματα.

Χυλοπίτες με Μανιτάρια και Κοτόπουλο

Ένας τρόπος να μεταμορφώσεις τις παραδοσιακές χυλοπίτες με κοτόπουλο σε πλούσιο, γιορτινό και ελκυστικό πιάτο.

Συκωτάκια Κοτόπουλου με Κυδώνια

Το πορτοκάλι και το κύμινο έρχονται να κάνουν το θαύμα τους και να δώσουν επιπλέον άρωμα στον συνδυασμό συκωτάκια - κυδώνι.

Kασιώτικο Πιλάφι με Κοτόπουλο

Πώς θα φτιάξεις κασιώτικο πιλάφι με κοτόπουλο.

Γαλοπούλα Γεμιστή με Δαμάσκηνα και Κάστανα

Σε ένα τουλάχιστον από τα γιορτινά τραπέζια μας θα τη φτιάξουμε, εστιάζοντας... στη γέμιση.

Κόκορας Κρασάτος

Δεν αγαπούν όλοι τη γαλοπούλα. Ο κόκορας είναι η ιδανική εναλλακτική.

Ρύζι-Τούρτα με Γέμιση Γαλοπούλας

Με αυτή την πεντανόστιμη συνταγή έχουμε δύο σε ένα: το συνοδευτικό ρύζι με όλη τη γεύση της γέμισης και μια ωραία παρουσία στο τραπέζι.

Τηγανιά με Κοτόπουλο, Πιπεριές και Γραβιέρα

Η γραβιέρα με το κοτόπουλο και τις χρωματιστές πιπεριές είναι ένας συνδυασμός γεμάτος άρωμα και αρκετά πονηρός.