ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Κρητικό Πιλάφι με Κόκορα

ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΚΟΚΟΡΑ

Υλικά

1½ κιλό κόκορα σε μερίδες

2 νεροπότηρα ρύζι νυχάκι ή καρολίνα

6 νεροπότηρα ζωμό από τον κόκορα

½ νεροπότηρο χυμό λεμονιού

2 κ.σ. στακοβούτυρο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Γεμίζουμε μια κατσαρόλα νερό και βάζουμε τον κόκορα.

Αλατίζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει εντελώς.

Στραγγίζουμε τον κόκορα και τον βάζουμε σε πιατέλα.

Σε άλλη κατσαρόλα μετράμε 6 νεροπότηρα ζωμό από τον κόκορα.

Αν δεν βγαίνει, προσθέτουμε νερό. Μόλις πάρει βράση ο ζωμός, ρίχνουμε το ρύζι και, ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά, το αφήνουμε να μαλακώσει για 20' περίπου.
Στη μέση της διαδικασίας ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού.

Το μυστικό είναι να κατεβάσουμε το ρύζι από τη φωτιά όταν μοιάζει με πηχτή σούπα, πριν απορροφήσει εντελώς τα υγρά του.

Γι'αυτό, αν χρειαστεί, στην πορεία προσθέτουμε λίγο παραπάνω ζεστό ζωμό ή νερό.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το στακοβούτυρο και μόλις κάψει το ρίχνουμε στο πιλάφι και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε το πιλάφι με τον κόκορα σε πιατέλα ή χωριστά, με μπόλικο πιπέρι.

Γαμήλιο και γενικώς γιορτινό έδεσμα, το πιλάφι μαγειρεύεται πάντα από άντρες, σε μεγάλα καζάνια, και σερβίρεται προς το τέλος του γλεντιού, αφού κάνει καλό στο στομάχι. Και στο σπίτι όμως γίνεται νοστιμότατο, αρκεί να προσέξουμε τις λεπτομέρειες: την επιλογή του ρυζιού (δεν βάζουμε ποτέ σπυρωτό, μόνο νυχάκι ή μια καλή καρολίνα) και το βράσιμό του.

Tip

Την ίδια συνταγή κάνουμε με ζυγούρι ή κατσικάκι ή, όπως κάνουν σε διάφορα χωριά των Χανίων, και με κατσικάκι και με κότα μαζί. Αν δεν έχουμε στακοβούτυρο, το αντικαθιστούμε με πρόβειο ή γίδινο βούτυρο.

Επίσης...

Κοτόπουλο Κοκκινιστό με Μπαχάρι

Η συνταγή για το πιο νόστιμο κοκκινιστό κοτόπουλο με μπαχάρι.

Αφράτα, Νόστιμα Μπιφτέκια Κοτόπουλου

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα και αφράτα μπιφτέκια κοτόπουλου.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Το Ramen του Momofuku

Η περίφημη συνταγή του David Chang για ράμεν, που όπως και να το κάνουμε γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα.

Φιλέτο Κοτόπουλου με Σάλτσα Γκασπάτσο

Μία νόστιμη συνταγή για κοτόπουλο με σάλτσα γκασπάτσο.

Κοτόπουλο με Γιαούρτι και Σαφράν

Πώς θα φτιάξετε ένα άψογο κοτόπουλο με γιαούρτι και σαφράν.

Σουβλάκια Κοτόπουλου με Μέλι και Μπαχαρικά

Έτσι όπως τα σερβίρουν σε πολλά tapas bar στη Βαρκελώνη.

Σουφλέ με Μπρόκολο, Πιπεριά και Καπνιστή Γαλοπούλα

Ένα σουφλέ στο οποίο χωράνε τα πάντα: Αλλαντικά, τυριά, λαχανικά, ακόμα και φαγητό που έχει περισσέψει.

Κοτόπουλο Tηγανιά

Η κλασική τηγανιά με χοιρινό θέλει πολύ μαγείρεμα. Με κοτόπουλο όμως γίνεται στο άψε σβήσε και μάλιστα πολύ πιο ελαφριά και υγιεινή.

Πικάτα Κοτόπουλου με Ντοματίνια και Ελιές

Μία έξοχη συνταγή για την ιταλική εκδοχή του αυστριακού σνίτσελ με ντοματίνα και ελιές.

Κεφτεδάκια Κοτόπουλου με Λιαστές Ντομάτες

Πώς θα φτιάξετε νόστιμα κεφτεδάκια κοτόπουλο με λιαστές ντομάτες.

Κοτόπουλο "Λουκούμι"

Πώς θα φτιάξετε μία υπέροχη συνταγή με κοτόπουλο.

Ψητό Κοτόπουλο με Δενδρολίβανο

Πώς θα φτιάξετε ψητό κοτόπουλο με δενδρολίβανο.