ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Χανιώτικο μπουρέκι

ΧΑΝΙΩΤΙΚΟ ΜΠΟΥΡΕΚΙ

Υλικά

1 κιλό κολοκυθάκια σε μέτριες ροδέλες

1 κιλό πατάτες σε μέτριες ροδέλες

4 ντομάτες σε ροδέλες

1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 ποτήρι γάλα

2 αυγά

200 γρ. ανθότυρο ή μυζήθρα σπασμένη

1 φλιτζ. τριμμένη κρητική γραβιέρα

ελαιόλαδο για το ταψί

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Λαδώνουμε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί. Στρώνουμε μια πρώτη δόση πατάτες και αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε με μια δόση κολοκυθάκια, πασπαλίζουμε με δυόσμο και κρεμμυδάκι και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.

Στρώνουμε ντομάτες και πασπαλίζουμε με γραβιέρα και μυζήθρα. Συνεχίζουμε με την ίδια σειρά τις στρώσεις, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.

Κρατάμε λίγη γραβιέρα για την κρούστα.

Χτυπάμε το γάλα με τα αυγά και περιχύνουμε το μίγμα στην επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με γραβιέρα και ψήνουμε για 1 ώρα και 15'.

Στα πρώτα τρία τέταρτα μπορούμε να ψήσουμε το μπουρέκι σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, για να μας βγει πιο ζουμερό, και να το αφαιρέσουμε στη συνέχεια.

Ταυτίζεται με τα Χανιά, αλλά μαγειρεύεται με πολλές διαφορετικές συνταγές σε όλη την Κρήτη. Άλλοτε η γέμιση μπαίνει σε χοντρό, τραγανό, χειροποίητο φύλλο, άλλοτε γίνεται χωρίς φύλλο, με ντομάτα ή χωρίς, ενίοτε με στάκα. Σας δίνουμε την πιο απλή, πλην νοστιμότατη εκδοχή του.

Tip

Αν το κάνουμε με φύλλο, θέλουμε δύο φύλλα χοντρά, που ανάμεσά τους θα βάλουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ιδανικό το χειροποίητο φύλλο ή ένα καλό έτοιμο παραδοσιακό. Στο έτοιμο υπολογίζουμε 2 φύλλα λαδωμένα κάτω και 2 στην επιφάνεια.

Επίσης...

Αγκινάρες α λα Πολίτα

Η συνταγή με όλα τα αρώματα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας που μπορεί να έχει "ιταλικό" όνομα, αλλά αποτελεί μια από τις πιο κλασικές εκδοχές της γαστρονομικής μας παράδοσης.

Αφράτη Πίτα Πατάτας με Κρέμα

Η συνταγή για αφράτη πίτα πατάτας με κρέμα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Πίτσα με Λαδένια Ζύμη, Ζαμπόν και Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις πίτσα με λαδένια ζύμη, ζαμπόν και μανιτάρια.

Πράσα με Καπνιστό Τυρί Ογκρατέν

Τα λαχανικά ταιριάζουν ιδανικά με τα ογκρατέν καθώς και με αλλαντικά αλλά και με καπνιστά τυριά, πλούσια σε γεύση.

Φωλιές από Φύλλο Κρούστας με Πουρέ Αγκινάρας α λα Πολίτα

Να πώς μπορείς να μεταμορφώσεις ένα κλασικό λαδερό φαγητό σε κάτι διαφορετικό, χωρίς να του αλλάξεις τον χαρακτήρα. Μόνο να το κάνεις πιο ορεκτικό, δίνοντάς του και μια τραγανή υφή.

Τυρόπιτα με Πιπεριές

Η πιπεριά και τα μυρωδικά δίνουν ένα άρωμα πίτσας σε αυτή την υπέροχη τυρόπιτα, που για να γίνει τραγανή και στα καλύτερά της πρέπει να βγει λεπτή, γι' αυτό να την τηγανίσετε σε μικρές δόσεις.

Μουσακάς με Φέτα

Στις χώρες της Ανατολής ο μουσακάς μαγειρεύεται χωρίς κρέας, γίνεται όμως πεντανόστιμος και πιο ελαφρύς. Αν σας αρέσουν τα μπαχαρικά, κάντε τον όπως στην Αίγυπτο: προσθέστε λίγο τριμμένο μπαχάρι, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγη κανέλα.

Κιμαδόπιτα Ρολό με Μελιτζάνες

Ο συνδυασμός κιμά και μελιτζάνας, όταν δροσίζει με την ευωδιά του μαϊντανού, φτιάχνει μια πολύ φινετσάτη πίτα.

Σνίτσελ από Φιλέτο Κοτόπουλου με Ανάμεικτα Ψητά Λαχανικά

Πώς θα φτιάξετε ζουμερό σνίτσελ από φιλέτο κοτόπουλου με ανάμεικτα ψητά λαχανικά.

Τάρτα Κρεμμυδιού με Ξινομυζήθρα

Η συνταγή για τάρτα κρεμμυδιού με ξινομυζήθρα.

Παστίτσιο με Κρέμα από Κόκκινη Κολοκύθα

Η κολοκύθα γίνεται πίτα, τάρτα, κέικ, γλυκό, ψητή στον φούρνο, αλλά ταιριάζει υπέροχα και με τα ζυμαρικά, κάτι που ξέρουν εδώ και αιώνες οι γείτονές μας οι Ιταλοί.

Αβοκάντο, Ψητές Γαρίδες και Βινεγκρέτ Lime

Η συνταγή για μία νόστιμη σαλάτα με γαρίδες και αβοκάντο.