ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Σπιτικό Φύλλο

ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ

Υλικά

700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο

1 σφηνάκι ξίδι ή ρακή

2 κ.γλ. αλάτι

χλιαρό νερό όσο πάρει

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε τα υλικά προσθέτοντας λίγο λίγο το νερό, μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη, πολύ απαλή, που να ζυμώνεται χωρίς καμία προσπάθεια, στο σημείο ακριβώς που ίσα ίσα δεν κολλάει στα χέρια μας.

Στην αρχή ζυμώνουμε στη λεκάνη και μετά μεταφέρουμε τη ζύμη για να τη δουλέψουμε στον πάγκο της κουζίνας.

Την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Ανοίγουμε φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια, όσο πιο λεπτό μπορούμε, αποκλειστικά και μόνο με λεπτή βέργα.

Tips

  • Το μεγαλύτερο μυστικό της γεύσης στην πίτα είναι το τσαλακωμένο, πατσαβουριασμένο φύλλο. Και αφού θα το τσαλακώσουμε που θα το τσαλακώσουμε, δεν μας νοιάζει αν έχει τρύπες, ακανόνιστο σχήμα και λοιπές ατέλειες.
  • Δεν ξεχνάμε να λαδώσουμε στο ταψί κάθε φύλλο και να βάλουμε μπόλικο λαδάκι ανάμεσα στα φύλλα που θα γυρίσουμε για να φτιάξουμε τον κόθρο, το γείσο της πίτας, την οποία επίσης θα λαδώσουμε γενναιόδωρα στην επιφάνεια.
  • Θα τη χαράξουμε και θα τη ραντίσουμε με νερό. Έτσι, το φύλλο θα παραμείνει τραγανό σαν κρύσταλλο για μέρες.
  • Η πίτα δεν θέλει ψηλό ταψί, ούτε πυρίμαχο. Μόνο μεταλλικό χαμηλό ταψάκι, αυτό που αγοράζουμε και για τις πίτσες.

Επίσης...

Φακές με Χοιρινό

Η συνταγή για τις πιο νόστιμες φακές με χοιρινό.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Σουτζουκάκια Λαχανικών με Σάλτσα από Ταχίνι

Πώς θα φτιάξετε σουτζουκάκια λαχανικών με σάλτσα από ταχίνι.

Ταρτάρ Τόνου με Αβοκάντο

Η συνταγή για το πιο νόστιμο ταρτάρ τόνου με αβοκάντο.

Κοτόπουλο Μελιτζανάτο με Κατίκι

Πώς θα φτιάξετε κοτόπουλο μελιτζανάτο με κατίκι.

Πίτα με Λάχανο και Κομματάκια Χοιρινό

Η συνταγή για μία νόστιμη πίτα με λάχανο και κομματάκια χοιρινό.

Κανελόνια με Λευκά Τυριά και Φρέσκα Αρωματικά

Μία συνταγή για άψογα και αρωματικά κανελόνια.

Αγκινάρες α λα Πολίτα

Η συνταγή με όλα τα αρώματα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας που μπορεί να έχει "ιταλικό" όνομα, αλλά αποτελεί μια από τις πιο κλασικές εκδοχές της γαστρονομικής μας παράδοσης.

Φασολάδα με Κίτρινη Κολοκύθα

Πώς θα φτιάξετε φασολάδα με κίτρινη κολοκύθα.

Χουνκιάρ Μπεγιεντί

Η συνταγή για το αυθεντικό χουνκιάρ μπεγιεντί, όπως το φτιάχνουν στην Κωνσταντινούπολη.

Φουσίλι με Σάλτσα από Φακές

Πώς θα φτιάξετε μία νόστιμη χορτοφαγική pasta με σάλτσα από φακές.

Αφράτη Πίτα Πατάτας με Κρέμα

Η συνταγή για αφράτη πίτα πατάτας με κρέμα.