ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Σπιτικό Φύλλο

ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ

Υλικά

700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο

1 σφηνάκι ξίδι ή ρακή

2 κ.γλ. αλάτι

χλιαρό νερό όσο πάρει

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε τα υλικά προσθέτοντας λίγο λίγο το νερό, μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη, πολύ απαλή, που να ζυμώνεται χωρίς καμία προσπάθεια, στο σημείο ακριβώς που ίσα ίσα δεν κολλάει στα χέρια μας.

Στην αρχή ζυμώνουμε στη λεκάνη και μετά μεταφέρουμε τη ζύμη για να τη δουλέψουμε στον πάγκο της κουζίνας.

Την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Ανοίγουμε φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια, όσο πιο λεπτό μπορούμε, αποκλειστικά και μόνο με λεπτή βέργα.

Tips

  • Το μεγαλύτερο μυστικό της γεύσης στην πίτα είναι το τσαλακωμένο, πατσαβουριασμένο φύλλο. Και αφού θα το τσαλακώσουμε που θα το τσαλακώσουμε, δεν μας νοιάζει αν έχει τρύπες, ακανόνιστο σχήμα και λοιπές ατέλειες.
  • Δεν ξεχνάμε να λαδώσουμε στο ταψί κάθε φύλλο και να βάλουμε μπόλικο λαδάκι ανάμεσα στα φύλλα που θα γυρίσουμε για να φτιάξουμε τον κόθρο, το γείσο της πίτας, την οποία επίσης θα λαδώσουμε γενναιόδωρα στην επιφάνεια.
  • Θα τη χαράξουμε και θα τη ραντίσουμε με νερό. Έτσι, το φύλλο θα παραμείνει τραγανό σαν κρύσταλλο για μέρες.
  • Η πίτα δεν θέλει ψηλό ταψί, ούτε πυρίμαχο. Μόνο μεταλλικό χαμηλό ταψάκι, αυτό που αγοράζουμε και για τις πίτσες.

Επίσης...

Κοχυλάκια με Κολοκύθα, Καπνιστό Τυρί και Αμύγδαλα

Η γλυκιά γεύση της κολοκύθας ταιριάζει πολύ με οτιδήποτε καπνιστό. Και ο συνδυασμός ταιριάζει υπέροχα με όλα τα ζυμαρικά.

Ζύμη για Κρεατο-μπουρεκάκια

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη ζύμη για κρεατο-μπουρεκάκια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Ψευτόπιτα

Η συνταγή της ψευτόπιτας.

Ψωμί Ζυμωτό με Μπρόκολο

Πώς θα φτιάξετε νόστιμο ζυμωτό ψωμί με μπρόκολο.

Κολοκυθοζύμωμα

Η συνταγή για ένα πολύ ιδιαίτερο ψωμί.

Ταλιατέλες σε Φόρμα, με Μανιτάρια

Στο σχήμα του κέικ, με τα μανιτάρια να γεμίζουν το εσωτερικό της τρύπας, τίποτα πιο εντυπωσιακό όταν σερβίρεται στο τραπέζι.

Κριθαράκι με Αρακά και Χωριάτικο Λουκάνικο

Μία θαυμάσια συνταγή, που φτιάχνεται σε ελάχιστο χρόνο.

Φαρφάλες με Μπρόκολο, Σπανάκι και Σταφίδες

Αν προσθέσετε και ξηρούς καρπούς, ακόμα καλύτερα! Και κάπως έτσι ένα ταπεινό λαχανικό αποκτά μια νέα, γκουρμέ διάθεση.

Βίδες στο Κόκκινο του Πάθους, με Παντζάρι

Ακόμα και όσοι δε συμπαθούν το παντζάρι λατρεύουν αυτή την καταπληκτική μακαρονάδα με το εντυπωσιακό, κατακκόκινο χρώμα και τη γήινη, γλυκιά νοστιμιά.

Ταλιατέλες με Συκωτάκια Πουλιών, Κουκουνάρι και Κονιάκ

Με ένα πακέτο συκωτάκια πουλιών στην κατάψυξη, μπορείς πάντα και στα γρήγορα να κάνεις ένα υπέροχο φαγάκι.

Ριγκατόνι με Κοτόπουλο και Ρόδι

Το ρόδι είναι της μόδας και ο χυμός του φτιάχνει υπέροχες σάλτσες για κρέας, λαχανικά, κοτόπουλο και ζυμαρικά.

Πένες με Λάχανο και Μπέικον

Με δυο τρία απλά και φτηνά υλικά, που συνήθως πάντα έχουμε στο σπίτι, μπορείς να φτιάξεις μια υπέροχη, βελούδινη μακαρονάδα.