ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Σπιτικό Φύλλο

ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ

Υλικά

700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο

1 σφηνάκι ξίδι ή ρακή

2 κ.γλ. αλάτι

χλιαρό νερό όσο πάρει

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε τα υλικά προσθέτοντας λίγο λίγο το νερό, μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη, πολύ απαλή, που να ζυμώνεται χωρίς καμία προσπάθεια, στο σημείο ακριβώς που ίσα ίσα δεν κολλάει στα χέρια μας.

Στην αρχή ζυμώνουμε στη λεκάνη και μετά μεταφέρουμε τη ζύμη για να τη δουλέψουμε στον πάγκο της κουζίνας.

Την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Ανοίγουμε φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια, όσο πιο λεπτό μπορούμε, αποκλειστικά και μόνο με λεπτή βέργα.

Tips

  • Το μεγαλύτερο μυστικό της γεύσης στην πίτα είναι το τσαλακωμένο, πατσαβουριασμένο φύλλο. Και αφού θα το τσαλακώσουμε που θα το τσαλακώσουμε, δεν μας νοιάζει αν έχει τρύπες, ακανόνιστο σχήμα και λοιπές ατέλειες.
  • Δεν ξεχνάμε να λαδώσουμε στο ταψί κάθε φύλλο και να βάλουμε μπόλικο λαδάκι ανάμεσα στα φύλλα που θα γυρίσουμε για να φτιάξουμε τον κόθρο, το γείσο της πίτας, την οποία επίσης θα λαδώσουμε γενναιόδωρα στην επιφάνεια.
  • Θα τη χαράξουμε και θα τη ραντίσουμε με νερό. Έτσι, το φύλλο θα παραμείνει τραγανό σαν κρύσταλλο για μέρες.
  • Η πίτα δεν θέλει ψηλό ταψί, ούτε πυρίμαχο. Μόνο μεταλλικό χαμηλό ταψάκι, αυτό που αγοράζουμε και για τις πίτσες.

Επίσης...

Οι Διαφορετικές Πατάτες Ογκρατέν

Η ιδανική συνταγή ογκρατέν με την οποία μπορείτε να αντικαταστήσετε τις κλασικές πατάτες φούρνου και να απολαύσετε είτε σαν ορεκτικό είτε σαν συνοδευτικό σε κρεατικά, ψάρια και πουλερικά.

Ρεβίθια με Μανέστρα και Ταχίνι

Η συνταγή για τα πιο νόστιμα ρεβίθια με μανέστρα και ταχίνι.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Burger Ψαριού με Πικάντικη Μαγιονέζα

Η συνταγή για ένα φανταστικό μπέργκερ ψαριού με chili mayo.

Σαλάτα με Φασόλια, Ψητά Ντοματίνια και Αρωματική Βινεγκρέτ

Πώς θα φτιάξετε μία βοτανική σαλάτα με έντονα αρώματα.

Γιουβέτσι με Καλαμαράκια

Πώς θα φτιάξεις ένα έξοχο γιουβέτσι θαλασσινών με καλαμαράκια.

Παστίτσιο με Μανιτάρια

Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι όλο και περισσότερο αποφεύγουμε το κρέας. Τα μανιτάρια είναι ένας ιδανικός τρόπος να αντικαταστήσεις το κρέας τόσο στη γεύση όσο και στη θρεπτική αξία. Και κάνουν ένα πεντανόστιμο παστίτσιο.

Μοσχάρι Φέτες

Πώς θα φτιάξετε πεντανόστιμο μοσχάρι σε φέτες.

Αλμυρό Cheesecake με Γεύση Σπανακόπιτα

Σε ένα κάλεσμα μπορεί να αντικαταστήσει με τον πιο ντελικάτο τρόπο τη σπανακόπιτα.

Ρύζι στο Φούρνο με Φιστίκι

Η συνταγή για ρύζι στο φούρνο με φιστίκι.

Σαλάτα Ταμπουλέ με Κινόα

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη σαλάτα ταμπουλέ με κινόα.

Γιουβέτσι με Θαλασσινά και Ούζο

Ένα ξεχωριστό γουβέτσι, που μυρίζει Ελλάδα. Ο συνδυασμός θαλασσινών εδώ είναι ενδεικτικός. Μπορείτε να προσθέσετε, π.χ., και καραβίδες ή να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα είδος θαλασσινών.