Follow us

Κρεατόπιτα με τραγανό φύλλο

Κρεατόπιτα με τραγανό φύλλο

Υλικά

Υλικά

Για τη γέμιση

500 γρ. χοιρινό λαιμό

2 πιπεριές Φλωρίνης

1 πράσο

1 ματσάκι φρέσκια ρίγανη

100 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια

1 καρότο

100 γρ. σέλινο

1 κρεμμύδι

100 γρ. τραχανάς γλυκός

⅓ φλ. ε.π. ελαιόλαδο

¾ φλ. λευκό ξηρό κρασί

100 γρ. ξύγαλο Σητείας

Αλάτι, μαύρο πιπέρι, κόκκινο γλυκό πιπέρι

Για το φύλλο

200 γρ. αλεύρι ειδικό για φύλλο

50-60 ml νερό

10 ml ελαιόλαδο

1 πρέζα αλάτι

1 κ.σ. ξύδι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το φύλλο: ζυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά σε μίξερ με γάντζο για 10 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη.

Της δίνουμε το σχήμα μπάλας, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για να ξεκουραστεί (τουλάχιστον 3 ώρες και ιδανικά μια ημέρα).

Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη σε λεπτό φύλλο.

Το κόβουμε σε κομμάτια 5Χ15 εκ., ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγο αλατοπίπερο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 150οC για 10 λεπτά.

Όταν κρυώσουν καλά, τα αποθηκεύουμε σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: τοποθετούμε το κρέας σε ένα ταψάκι μαζί με το καρότο, το σέλινο το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το κρασί, το αλάτι και το πιπέρι και λίγο νερό και ψήνουμε στο φούρνο σκεπασμένο με λαδόκολλα στους 170οC για μιάμιση ώρα.

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το πράσο και το φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκόβουμε το κρέας και το ρίχνουμε και αυτό στο τηγανι, προσθέτουμε τη ρίγανη και λίγα από τα υγρά που έχουν μείνει στο ταψί από το ψήσιμο του κρέατος.

Ψήνουμε τις πιπεριές Φλωρίνης, αφαιρούμε τη φλούδα, τις βάζουμε στο μπλέντερ και τις αλέθουμε μέχρι να γίνουν κρέμα.

Προσθέτουμε λίγο λάδι και ξύδι και αλατοπιπερώνουμε (μαύρο πιπέρι).

Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι τον τραχανά με 400 ml νερό μέχρι να τραβήξει όλα τα υγρά και να γίνει μια βελούδινη κρέμα.

Σερβίρουμε την κρεατόπιτα, τοποθετώντας στο πιάτο πρώτα την κρέμα τραχανά, μετά ένα φύλλο, τη γέμιση και ένα ακόμα φύλλο.

Βάζουμε δίπλα το ξύγαλο και την κρέμα από τις πιπερές Φλωρίνης.*Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "Τα Τρία Γουρουνάκια", στη Θεσσαλονίκη.

Της δίνουμε το σχήμα μπάλας, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για να ξεκουραστεί (τουλάχιστον 3 ώρες και ιδανικά μια ημέρα). Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη σε λεπτό φύλλο. Το κόβουμε σε κομμάτια 5Χ15 εκ., ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγο αλατοπίπερο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 150οC για 10 λεπτά. Όταν κρυώσουν καλά, τα αποθηκεύουμε σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: τοποθετούμε το κρέας σε ένα ταψάκι μαζί με το καρότο, το σέλινο το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το κρασί, το αλάτι και το πιπέρι και λίγο νερό και ψήνουμε στο φούρνο σκεπασμένο με λαδόκολλα στους 170οC για μιάμιση ώρα. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το πράσο και το φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκόβουμε το κρέας και το ρίχνουμε και αυτό στο τηγανι, προσθέτουμε τη ρίγανη και λίγα από τα υγρά που έχουν μείνει στο ταψί από το ψήσιμο του κρέατος. Ψήνουμε τις πιπεριές Φλωρίνης, αφαιρούμε τη φλούδα, τις βάζουμε στο μπλέντερ και τις αλέθουμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε λίγο λάδι και ξύδι και αλατοπιπερώνουμε (μαύρο πιπέρι). Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι τον τραχανά με 400 ml νερό μέχρι να τραβήξει όλα τα υγρά και να γίνει μια βελούδινη κρέμα. Σερβίρουμε την κρεατόπιτα, τοποθετώντας στο πιάτο πρώτα την κρέμα τραχανά, μετά ένα φύλλο, τη γέμιση και ένα ακόμα φύλλο. Βάζουμε δίπλα το ξύγαλο και την κρέμα από τις πιπερές Φλωρίνης.*Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "Τα Τρία Γουρουνάκια", στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης...

Χοιρινό µε Σπανάκι

Η συνταγή για χοιρινό με σπανάκι.

Απολαυστικά Κεφτεδάκια

Τα πιθανότατα πιο εύκολα κεφτεδάκια που μπορείς να φτιάξεις.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Χοιρινό με Σύκα στη Γάστρα

Ένα υπέροχο, πρωτότυπο φουρνιστό φαγητό, που θα γίνει ακόμα νοστιμότερο αν διαλέξουμε ένα κομμάτι με λιπάκι.

Χοιρινό με Πλιγούρι

Η συνταγή για χοιρινό με πλιγούρι.

Χοιρινό με Λεμονάτη Σάλτσα και Κρασάτες Πατάτες

Η συνταγή για χοιρινό με λεμονάτη σάλτσα και κρασάτες πατάτες.

Χοιρινό Ρολό Λεμονάτο με Τυρί

Η συνταγή για ρολό χοιρινό λεμονάτο με τυρί.

Χοιρινό με Κρασί και Πιπεριές

Η συνταγή για χοιρινό με κρασί και πιπεριές.

Χοιρινό με το Σέλινο

Μία υπέροχη συνταγή με χοιρινό και σέλινο.

Χοιρινό με Κυδώνια

Η συνταγή για χοιρινό με κυδώνια.

Στιφάδο Χοιρινό με Καρότα και Μανιτάρια

Η συνταγή για στιφάδο χοιρινό με καρότα και μανιτάρια.

Κρασοκαπαμάς

Η συνταγή για κρασοκαπαμά.

Νόστιμο, Τρυφερό Χοιρινό Κρασάτο με Κρεμμύδι

Πώς θα φτιάξεις νόστιμο, τρυφερό χοιρινό κρασάτο με κρεμμύδι.