Υλικά
2 κ. χταπόδι Υλικά (για 8 μερίδες)
150 ml ξύδι λευκό
1 καρότο
1 κρεμμύδι ξερό
1 κοτσάνι σέλερι
1 πράσο
1 φύλλο δάφνης
20 ml ελαιόλαδο
Για τη φάβα
200 γρ. φάβα
50 γρ. κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο ψημένο
1 κλωνάρι θυμάρι
300 ml λευκό ξηρό κρασί
600 ml νερό
Αλάτι, πιπέρι
Για το λαδολέμονο
1 μέρος φρέσκο χυμό λεμονιού
1 μέρος μουστάρδα απαλή
4 μέρη ελαιόλαδο
Αλάτι
Για τη γαρνιτούρα
160 γρ. κρίταμο τουρσί
240 γρ. ανάμεικτα φρέσκα λαχανικά
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το χταπόδι (βγάζουμε το δόντι και τα μάτια).
Το πλένουμε καλά και το βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και 1 φλ.
νερό.
Το βράζουμε σε μέτρια φωτιά προς χαμηλή φωτιά με το καπάκι, μέχρι να μαλακώσει.
Ετοιμάζουμε τη φάβα: Σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Όταν μαλακώσει, προσθέτουμε τη φάβα.
Σβήνουμε με το κρασί, σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, σκόρδο ψημένο και θυμάρι.
Αφήνουμε να μαγειρευτεί και περνάμε από το μίξερ.
Σερβίρουμε γαρνίροντας με το ραπανάκι σε πολύ λεπτές φέτες, το κρίταμο και λαδολέμονο.*Η συνταγή είναι του σεφ Απόστολου Αλτάνη από το εστιατόριο "Ambrosia" στη Θεσσαλονίκη.