
Υλικά
Για την πίταΥλικά (για 5 μερίδες)
4 φύλλα γιουφκά
1 κ. αγκινάρες ολόκληρες ( ή 250 γρ. καθαρισμένες)
1 κρεμμύδι
1 ματσάκι σχοινόπρασσο
100 γρ. παλαιωμένη γραβιέρα
50 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Για τα μανιτάρια
200 γρ. μανιτάρια βασιλικά πλευρότους
5 γρ. πάστα ντομάτας
10 ml μέλι
Καπνιστή πάπρικα
10 ml παλαιωμένο ξύδι
50 ml ζωμό λαχανικών
Λίγο χυμό από λεμόνι
Aλάτι, πιπέρι
Για τον ταραμά «Caesar’s»
2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο μουσκεμένο
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
100 ml ηλιέλαιο
1 σκελίδα σκόρδο
1 αντζούγια φιλέτο
Χυμό λεμόνι
3-4 σταγόνες Worcestershire sauce
Αλάτι- πιπέρι
Χυμό λεμόνι
Για το σερβίρισμα
Καρδιές μαρουλιού
Αβγά μελάτα ή ποσέ
Εκτέλεση
Kαθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε νερό με λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
Τις ψιλοκόβουμε και τις μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά μαζί με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε τη γραβιέρα τριμμένη και το σχοινόπρασσο ψιλοκομμένο.
Γεμίζουμε τα φύλλα του γιουφκά με τις αγκινάρες και ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι αλειμμένο με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Μαρινάρουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες με την πάστα ντομάτας, το μέλι και την πάπρικα, για 30 λεπτά.
Τα βάζουμε στο τηγάνι που ψήσαμε την πίτα να βγάλουν τα υγρά τους και σβήνουμε με παλαιωμένο ξύδι.
Ρίχνουμε τον ζωμό και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να γλασαριστούν. Για να ετοιμάσουμε τον ταραμά «Caesar’s», χτυπάμε το ψωμί με την αντζούγια και το σκόρδο σε μπλέντερ.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο και στο τέλος το λεμόνι και την Worcestershire sauce.
Μοιράζουμε τις πίτες, τα μανιτάρια και τον ταραμά «Caesar’s» στα πιάτα και γαρνίρουμε με καρδιές μαρουλιού και τα αβγά.*Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "Dome Real Cuisine" στη Θεσσαλονίκη.