Follow us

Γκρατέν από κόκκινη κολοκύθα και μπλε τυρί

Γκρατέν από κόκκινη κολοκύθα και μπλε τυρί

Υλικά

Υλικά

2,5 κ. κολοκύθα (η σάρκα) κομμένη σε μακρόστενα κομμάτια μήκους 5 εκ.

300 γρ. μπλε τυρί θρυμματισμένο με το πιρούνι

2 κ.σ. φύλλα από φρέσκο θυμάρι

3 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι (μόνο το πράσινο μέρος)

1 ½ φλ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά

⅓ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση

2 κ.σ.βούτυρο

½ φλ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί

2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε την κολοκύθα σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και μαγειρεύουμε επάνω σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσει και να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι, το σχοινόπρασο ή το φρέύοκο κρεμμυδάκι και το μπλε τυρί.

Ανακατεύουμε, ρίχνουμε το πιπέρι και δοκιμάζουμε το αλάτι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.

Τρίβουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με το σκόρδο και το βουτυρώνουμε γερά.

Μεταφέρουμε στο σκεύος το μείγμα της κολοκύθας, ισιώνουμε την επιφάνεια με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού και αφήνουμε στην άκρη.

Λιώνουμε το βούτυρο σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα ψίχουλα του ψωμιού μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα.

Τα μεταφέρουμε σε μπολ και τα ανακατεύουμε με τον μαϊντανό.

Αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε την κρέμα και το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε να πάρουν βράση.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε 5 λεπτά.

Ρίχνουμε το μείγμα επάνω στην επιφάνεια της κολοκύθας.

Ψήνουμε για 20 λεπτά.

Πασπαλίζουμε με το μείγμα ψωμιού, ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η κρούστα.

Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε το φαγητό κατευθείαν από το σκεύος. A.T.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.