Follow us

Συναγρίδα στη σχάρα με ψητό μαρούλι, πουρέ σελινόριζας και σάλτσα καραβίδας (του σεφ Παναγιώτη Δεληθανάση)

Συναγρίδα στη σχάρα με ψητό μαρούλι, πουρέ σελινόριζας και σάλτσα καραβίδας (του σεφ Παναγιώτη Δεληθανάση)

Υλικά

Υλικά για 4 άτομα

Για το φιλέτο συναγρίδας

180 γρ. φιλέτο συναγρίδας

4 καρδιές μαρουλιού

1 κ.σ. σουμάκ (μπαχαρικό)

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον πουρέ σελινόριζας

800 γρ. σελινόριζα

2 πράσινα μήλα

2 μέτρια ξερά λευκά κρεμμύδια

60 γρ. ελαιόλαδο

200 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο, παγωμένο

400 ml ζωμός λαχανικών

Για τη σάλτσα καραβίδας

500 γρ. κεφάλια καραβίδας

1 κρεμμύδι

1 ντομάτα

1 σκελίδα σκόρδο

2 καρότα

1 φινόκιο

1 κλωνάρι σέλερυ

20 γρ. πελτέ ντομάτας

50 γρ. φρέσκο βούτυρο παγωμένο για το τελείωμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα καραβίδας: σοτάρουμε σε κατσαρόλα τα λαχανικά με βούτυρο.Προσθέτουμε τα κεφάλια της καραβίδας και τον πελτέ, σκεπάζουμε με νερό ίσα να τα καλύπτει και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου.

Σουρώνουμε και βράζουμε τον ζωμό μέχρι να αρχίσει να δένει.

Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο για να γίνει η σάλτσα.Ετοιμάζουμε τον πουρέ σελινόριζας: κόβουμε την σελινόριζα και τα μήλα σε κύβους.

Σε ένα κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τη σελινόριζα, το μήλο και τον ζωμό λαχανικών και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει η σελινόριζα.

Μεταφέρουμε σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα, προσθέτοντας το βούτυρο παγωμένο.Eτοιμάζουμε τη συναγρίδα: μαρινάρουμε τα φιλέτα με το σουμάκ, αλάτι και πιπέρι για 10 λεπτά.

Ψήνουμε σε λαδωμένη σχάρα για 5 λεπτά από κάθε μεριά και τα μαρούλια για 2-3 λεπτά.

Βάζουμε σε κάθε πιάτο μια γεμάτη κουταλιά πουρέ, τοποθετούμε δίπλα το ψητό μαρούλι, τη σάλτσα και επάνω το φιλέτο συναγρίδας με το δέρμα από την πάνω μεριά.

Σουρώνουμε και βράζουμε τον ζωμό μέχρι να αρχίσει να δένει.

Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο για να γίνει η σάλτσα.Ετοιμάζουμε τον πουρέ σελινόριζας: κόβουμε την σελινόριζα και τα μήλα σε κύβους.

Σε ένα κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τη σελινόριζα, το μήλο και τον ζωμό λαχανικών και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει η σελινόριζα.

Μεταφέρουμε σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα, προσθέτοντας το βούτυρο παγωμένο.Eτοιμάζουμε τη συναγρίδα: μαρινάρουμε τα φιλέτα με το σουμάκ, αλάτι και πιπέρι για 10 λεπτά.

Ψήνουμε σε λαδωμένη σχάρα για 5 λεπτά από κάθε μεριά και τα μαρούλια για 2-3 λεπτά.

Βάζουμε σε κάθε πιάτο μια γεμάτη κουταλιά πουρέ, τοποθετούμε δίπλα το ψητό μαρούλι, τη σάλτσα και επάνω το φιλέτο συναγρίδας με το δέρμα από την πάνω μεριά.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.