Υλικά
600 γρ. αλεύρι από σιμιγδάλι Υλικά
200 γρ. ρικότα
6 φιλέτα αντζούγιας στο λάδι
1 κ.σ. κάππαρη ξεπλυμένη, στραγγισμένη και ψιλοκομμένη
1 κ.σ. μαραθόσπορος κοπανισμένος ή ½ φλ. μάραθο ή φινόκιο ή άνηθος ψιλοκομμένος
25 γρ. φρέσκια μαγιά
250-300 ml χλιαρό νερό
1 πρέζα ζάχαρη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τη μαγιά με 3 -4 κ.σ χλιαρό νερό και φτιάχνουμε μιαν αλοιφή.
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και κάνουμε ένα λακκάκι στο κέντρο.
Προσθέτουμε τη μαγιά και το υπόλοιπο χλιαρό νερό λίγο –λίγο ανακατεύοντας με αβγοδάρτη μέχρι να έχουμε ένα πυκνό χυλό.
Αφήνουμε την λεκάνη σκεπασμένη για δύο ώρες μέχρι να φουσκώσει ο χυλός.
Ανακατεύουμε σε μπολ τις αντζούγιες στραγγισμένες από το λάδι τους και ψιλοκομμένες, την κάπαρη, τους μαραθόσπορους ή τον άνηθο, άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο αλάτι και τη ζάχαρη.
Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια διαμέτρου 2 εκ.
αλείφοντας τα χέρια μας με λίγο λάδι για να μην κολλάει το μείγμα.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαρύ, βαθύ τηγάνι επάνω σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
Βάζουμε ένα –ένα τα μπαλάκια του τυριού επάνω σε πιρούνι και τα βυθίζουμε στον χυλό.
Τα σηκώνουμε στραγγιστά, τα ακουμπάμε επάνω σε κουτάλι και τα αφήνουμε να πέσουν απαλά μέσα στο καυτό λάδι για να αποφύγουμε το πιτσίλισμα.
Τηγανίζουμε για 4 -5 λεπτά από όλες τις μεριές μέχρι να ροδίσουν.
Βγάζουμε τους «λουκουμάδες» με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε αμέσως.
Α.Τ.