Υλικά
500 γρ. χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο σπασμένα στα τρίαΥλικά
2 φλ. + 1 φλ. φρυγανιά τριμμένη
3 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες
1 κ. ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
1 φλ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
8 σκ. σκόρδο σε φετάκια
6 κ.σ. ρικότα σκληρή, τριμμένη (αλλιώς, σκληρή μυζήθρα τριμμένη)
1 φλ. φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου
¾ φλ. + ¾ φλ. + 3 κ.σ ελαιόλαδο
6 κ.σ. σκληρή μυζήθρα τριμμένη, αν θέλουμε
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
1.200 ml νερό
1 ντομάτα χαραγμένη σταυρωτά
1 πιπεριά καθαρισμένη ολόκληρη
1 μάτσο μαϊντανό καθαρισμένο
1 μάτσο σέλινο καθαρισμένο
1 κρεμμύδι μεγάλο χαραγμένο σταυρωτά
2 καρότα μεγάλα ολόκληρα
1 γερή πρέζα ρίγανη
1 κ.σ. γεμάτη αλάτι
5 κόκκοι πιπέρι
12 κ.σ. αλεύρι (αν θέλουμε χρησιμοποιούμε και αλεύρι ολικής αλέσεως ή από φαγόπυρο)
6 κ.σ. ελαιόλαδο
Προαιρετικά: 1 κ.γ. κύμινο τριμμένο, 1 –2 κρόκους αβγού, 2 -3 κουταλιές τριμμένο τυρί (γραβιέρα, παρμεζάνα, πεκορίνο).
Εκτέλεση
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι, ρίχνουμε μέσα τη φρυγανιά και το κουνάμε να καλυφθεί καλά σε όλη την επιφάνεια.
Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις καθαρίζουμε ριγωτά, τις κόβουμε σε μέτριες οριζόντιες φέτες και τις βάζουμε σε λεκάνη με μπόλικο αλατισμένο νερό για 1 ώρα.
Τις ξεπλένουμε, τις στραγγίζουμε, τις σφίγγουμε ανάμεσα στα χέρια μας να φύγουν τα υγρά και τις σκουπίζουμε να στεγνώσουν.
Τις τηγανίζουμε στα ¾ φλ.
ελαιόλαδο να κάνουν κρούστα και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.Ετοιμάζουμε μια σάλτσα ντομάτας: ζεσταίνουμε τα ¾ φλ.
ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και αλάτι.
Αφήνουμε τη σάλτσα να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά να χυλώσει ελαφρά.
Στο τέλος, προσθέτουμε το δεντρολίβανο και πιπέρι.
Βράζουμε τα μακαρόνια al dente και τα στραγγίζουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ: Βράζουμε όλα τα λαχανικά μαζί και τα σουρώνουμε.
Αφήνουμε το ζουμί κατά μέρος.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό σκεύος, προσθέτουμε το αλεύρι και το ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα.
Ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να γίνει το μείγμα μια ελαφρώς πηχτή κρέμα.
Δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι.
αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις χλιάνει, χτυπάμε τους κρόκους των αβγών αν χρησιμοποιούμε και τους ρίχνουμε σιγά –σιγά στη σάλτσα ανακατεύοντας διαρκώς με τον αβγοδάρτη.
Σε αυτό στο στάδιο, προσθέτουμε και το κύμινο και το τυρί αν θέλουμε.
Βράζουμε τα μακαρόνια al dente και τα στραγγίζουμε.
Τα ανακατεύουμε με τη μισή σάλτσα ντομάτας και τη μυζήθρα, αν χρησιμοποιούμε.
Ρίχνουμε το ένα τρίτο των μακαρονιών στο ταψάκι και σκεπάζουμε με μια στρώση φέτες μελιτζάνας και μερικές κουταλιές σάλτσα ντομάτας.
Επαναλαμβάνουμε με άλλο ένα τρίτο από τα μακαρόνια, τις υπόλοιπες φέτες μελιτζάνας και την υπόλοιπη σάλτσα.
Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια.
Σκεπάζουμε με τη χορτοφαγική σάλτσα και πασπαλίζουμε με ένα φλιτζάνι φρυγανιά.
Ραντίζουμε με τις 3 κ.σ ελαιόλαδοΨήνουμε το παστίτσιο για 45΄-50΄ περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε σε κομμάτια, για να μην διαλυθεί.
Α.Τ.