Υλικά
Υλικά για 6 άτομα
30 μεγάλες ή μέτριες γαρίδες, απαραίτητα φρέσκες
1 στρογγυλή κόκκινη πιπεριά
3 σκ. σκόρδου
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο
2 λεμόνια, το χυμό και το ξύσμα
200 ml ελαιόλαδο
1/3 κ.γ. πιπέρι καγιέν (ή καυτερή πάπρικα)
1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
1 κ.γ. σπόρους κόλιαντρου σε σκόνη
5 γρ. ζάχαρη άχνη
αλάτι
Παρασκευή
Παίρνουμε το ξύσμα από τα λεμόνια και τα στίβουμε.
Καθαρίζουμε τις γαρίδες ωμές προσπαθώντας να κρατήσουμε τις ουρές και τις χαράζουμε κατά μήκος στη ράχη με κοφτερό μαχαίρι.
Ανακατεύουμε σε σαλατιέρα το 1/3 του ελαιόλαδου, το αλάτι, λίγο από το πιπέρι ή την πάπρικα, το κίμινο, το ξύσμα λεμονιού και βάζουμε στο μείγμα τις γαρίδες, προσέχοντας να τυλιχτούν όλες καλά με τη μαρινάδα.
Τις αφήνουμε 15'.
Κατόπιν, τις περνάμε ανά 5 σε σουβλάκια, τις βάζουμε σε ρηχό σκεύος, σκεπάζουμε με μεμβράνη και διατηρούμε στο ψυγείο.
Το πέρασμα σε σουβλάκι δεν είναι, πάντως, απαραίτητο. Καθαρίζουμε και τρίβουμε στον τρίφτη το σκόρδο ή το λιώνουμε με το ειδικό εξάρτημα.
Ψιλοκόβουμε τα φυλλαράκια του μαϊντανού και του κόλιαντρου.
Σ' ένα μπολ βάζουμε το χυμό των λεμονιών, τη σκόνη κόλιαντρου, το υπόλοιπο πιπέρι, το σκόρδο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και χτυπάμε να γίνει πηχτή σάλτσα.
Προσθέτουμε τα αρωματικά -μαϊντανό, κόλιαντρο- και ανακατεύουμε (είναι η σάλτσα τσερμούλα).
Κατόπιν, ζεματάμε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε σπόρους και υγρά.
Τις κόβουμε σε κυβάκια , όπως και την πιπεριά.
Τα βάζουμε μαζί σε μπολ με τη ζάχαρη, λίγο αλάτι και λίγο ελαιόλαδο.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι καίμε 2 κ.σ ελαιόλαδο και ακουμπάμε επάνω τις γαρίδες, μόνο για να πάρουν χρώμα, από 1' από κάθε πλευρά.
Σε μεγάλη πιατέλα τοποθετούμε τις γαρίδες (στα σουβλάκια ή σκέτες), τις ραντίζουμε με τη σάλτσα και βάζουμε γύρω-γύρω το μείγμα ντομάτας-πιπεριάς.
Σερβίρουμε κρύες.
σημ.
πρόκειται για παραδοσιακή συνταγή από το Μαρόκο