Follow us

Γαλακτομπούρεκο

Γαλακτομπούρεκο

Υλικά

Υλικά

1 λίτρο γάλα

180 γρ. ζάχαρη

140 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

180 γρ. βούτυρο

ξύσμα ½ λεμονιού

1 «μασουράκι» κανέλα

1 πρέζα αλάτι

5 αβγά, ελαφρά χτυπημένα

1 κ. κ. εσάνς βανίλιας

250 γρ. φύλλο για μπακλαβά

60 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο

Για το σιρόπι

125 ml νερό

125 γρ ζάχαρη

1 κ. κ. ροδόνερο

Παρασκευή

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το ξύσμα του λεμονιού, την κανέλα και το αλάτι και τα ζεσταίνουμε, σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα.

Μόλις αρχίσει να κοχλάζει η κρέμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 5 λεπτά.

Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά, βγάζουμε την κανέλα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με αντικολλητικό χαρτί για να μην δημιουργήσει πέτσα η κρέμα.

Μόλις κρυώσει, ρίχνουμε τη βανίλια και τα αβγά, ελαφρώς χτυπημένα.

Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί (33 εκ.

Χ 23 εκ.) και απλώνουμε στον πάτο του τα μισά από τα φύλλα και με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής αλείφουμε το καθένα με το λιωμένο βούτυρο.

Ρίχνουμε την κρέμα από πάνω και την καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία του βουτυρώματος.

Γυρνάμε γύρω-γύρω τα φύλλα μες στο ταψί και χαράζουμε την επιφάνεια του γλυκού σε ρόμβους ή σε τετράγωνα (των 8 εκ).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 180ο C, φούρνο για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και πήξει η κρέμα -πράγμα που μπορούμε να ελέγξουμε με τη μύτη ενός μαχαιριού. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει καλά.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, για 12 λεπτά.

Το αφήνουμε να χλιάνει και περιχύνουμε με αυτό το γαλακτομπούρεκο.

Το σερβίρουμε κρύο.