Υλικά
Υλικά για τη γέμιση
3-4 συκωτάκια κότας
300 γρ. ρύζι
1/2 κοτόπουλο, βρασμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
175 γρ. κορινθιακή σταφίδα
125 γρ. αμύγδαλα, ξεφλουδισμένα
250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ. σ. αλάτι
1 κ. κ. πιπέρι
1 κ. κ. κανέλα, σε σκόνη
½ κ. κ. γαρύφαλλο, σε σκόνη
1 κ. κ. κύμινο, σε σκόνη
½ κ. κ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
Υλικά για το φύλλο
500 γρ. αλεύρι
2 κ. σ. ελαιόλαδο
350 ml νερό
λίγο αλάτι
125 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη
250 ml ζωμό κότας ή γάλα
κανέλα για το τελικό πασπάλισμα
Παρασκευή
Ψιλοκόβουμε τα συκωτάκια, τα αλατοπιπερώνουμε και τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο βούτυρο.
Προσθέτουμε 500 ml νερό και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι.
Το αφήνουμε να βράσει λίγο, χωρίς να ολοκληρωθεί ο βρασμός του και πριν απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τις σταφίδες, τα μπαχαρικά και το κοτόπουλο.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε με 1-2 κουταλίτσες ζάχαρη.Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, σχηματίζουμε στο κέντρο του ένα λακκάκι, όπου ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το νερό που έχουμε ζεστάνει ελαφρά και το βούτυρο που θα πρέπει να έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου για να μαλακώσει.
Ανακατεύουμε τα υλικά, έτσι ώστε να σχηματιστεί μια ζύμη απαλή και ομοιογενής.Από αυτή τη ζύμη ανοίγουμε ένα πρώτο φύλλο μετρίου πάχους.
Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο, απλώνουμε το φύλλο και το πασπαλίζουμε με κανέλα.
Στρώνουμε πάνω του τη μισή γέμιση και πασπαλίζουμε και πάλι με λίγη κανέλα και ζάχαρη.
Ανοίγουμε ένα δεύτερο φύλλο πολύ πιο λεπτό, το βουτυρώνουμε και στρώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.Τελειώνουμε με ένα φύλλο ίδιου πάχους με το πρώτο.
Περιχύνουμε το τελευταίο φύλλο με βούτυρο και το ζωμό της κότας και το πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και ζάχαρη.
Ψήνουμε τον τζουλαμά σε προθερμασμένο, στους 180ο С, φούρνο, για 45- 55 λεπτά.
Τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο, τον κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Θ.Τ.