Υλικά
Υλικά για 6 άτομα
1.800γρ.-2 κ. χοιρινή σπάλα για φούρνο
600 γρ. κάστανα μισοβρασμένα, καθαρισμένα
2 κρεμμύδια
4 σκ. σκόρδου κομμένες στη μέση
1/2 φλ.τσ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
1 1/2 φλ.τσ. ζωμό κρέατος
1 φλ.τσ. γλυκό κρασί (π.χ. Μοσχάτο Ρίου ή Samos)
2 κ.σ. μέλι
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Σ' ένα μπολ με χλιαρό νερό βάζουμε τα μανιτάρια πορτσίνι να μουλιάσουν περίπου 30'. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180οC.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και κοκκινίζουμε το κρέας απ' όλες τις πλευρές καλά.
Το κρατάμε στην άκρη και στο ίδιο λάδι σωτάρουμε κρεμμύδια και σκόρδο σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας.
Βάζουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα, ψήνουμε όλα μαζί 2'-3' και ρίχνουμε το κρασί.
Αφήνουμε 2' να εξατμιστεί και ρίχνουμε το ζωμό.
Βάζουμε σε πήλινη ή μαντεμένια λαδωμένη γάστρα το κρέας, αλατοπιπερώνουμε καλά και περιχύνουμε με τη σάλτσα της κατσαρόλας.
Σκεπάζουμε και βάζουμε στο φούρνο για 1,30' περίπου ώρα, μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας, περιχύνοντας 1-2 φορές με το ζουμί του.
Προσθέτουμε τότε τα ξεπλυμένα μανιτάρια και τα κάστανα και αλείφουμε το κρέας με το μέλι.
Αφήνουμε να ψηθεί ξεσκέπαστο, μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας, φροντίζοντας να υπάρχουν υγρά.
Αν έχει μείνει στο τέλος πολλή σάλτσα την αφαιρούμε και τη βράζουμε μέχρι να μείνει όση θέλουμε.