Follow us

Ζυμαρικά γκρατέν με θαλασσινά και πολλά τυριά

Ζυμαρικά γκρατέν με θαλασσινά και πολλά τυριά

Υλικά

Υλικά

340 γρ κοντά ζυμαρικά (τύπου κοράλλι, κοράλλι ριγέ, ριγκατόνι)

χοντρό αλάτι για το βράσιμο τους

4 κ. σ. βούτυρο

30 γρ αλεύρι

900 ml γάλα

300-350 γρ διάφορα τυριά που λιώνουν εύκολα (μοτσαρέλα, κασέρι, γκούντα, ένταμ, φοντίνα…)

1 κουτάκι μασκαρπόνε των 227 γρ

3 κ. σ. ζωμό αστακού ή ψαριού

3 κ. σ. μπράντι ή κονιάκ

μερικές σταγόνες ταμπάσκο (κατά βούληση)

1/4 κ. κ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο (τσάιβς)

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι από το μύλο

250 γρ. ψίχα από βρασμένο αστακό (ή γαρίδες ή καβούρι ή μείγμα και των τριών), κομμένη σε μεγάλα κομμάτια

20 γρ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή τα πράσινα φύλλα των φρέσκων κρεμμυδιών

2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

60 γρ τριμμένη παρμεζάνα

Παρασκευή

Βάζουμε 1,5 λίτρο νερό να βράσει μαζί με το αλάτι και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα μακαρόνια να βράσουν, στο μισό χρόνο από όσο προτείνουν οι οδηγίες της συσκευασίας τους, φροντίζοντας να τα ανακατέψουμε μια-δυο φόρες για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Τα σουρώνουμε, κρατάμε το νερό που έβρασαν και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να κρυώσουν πριν τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Λιώνουμε, ελαφρά το βούτυρο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας το συνεχώς, με το σύρμα των αβγών, για 1 λεπτό.

Ρίχνουμε το γάλα, κρύο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να πήξει το μείγμα και να σχηματιστεί μια κρέμα (μπεσαμέλ).

Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά, ανακατεύουμε τα μισά τυριά με το μείγμα.

Αναμειγνύουμε το μασκαρπόνε με το ζωμό και το μπράντι, το ταμπάσκο και το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και τα προσθέτουμε κι αυτά στη μπεσαμέλ.

Ρίχνουμε και τα βρασμένα ζυμαρικά σε αυτή τη σάλτσα του τυριού.

Ανακατεύουμε το μισό αστακό με το μείγμα και πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο.

Μεταγγίζουμε το μείγμα σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί (32 Χ 23 εκ) και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 190°С, φούρνο, για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει το γκρατέν και να αρχίσει να κοχλάζει.

Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το σερβίρουμε πασπαλισμένο με τον υπόλοιπο αστακό, το σχοινόπρασο και την τριμμένη παρμεζάνα.

Σημ.

Συνιστάται κυρίως όταν περισσέψουν βρασμένα θαλασσινά από την προηγούμενη μέρα.

Θ.Τ

Επίσης...

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.

Ελαφρύ Σουφλέ με Πένες και Γαλοπούλα

Υπάρχει όμως τρόπος να μαγειρέψουμε ένα σουφλέ ζυμαρικών πολύ πιο ελαφρά, με λιγότερες θερμίδες αλλά όλη τη γεύση.

Εύκολο Μακαρονάκι Ογκρατέν

Κιμάς, λαχανικά και τυριά σε ένα υπέροχο γκρατέν, που έχει όλα όσα αγαπάμε.

Μακαρονάδα με Θαλασσινά στα Γρήγορα

Πώς θα φτιάξεις μία μακαρονάδα με θαλασσινά στα γρήγορα.

Κους Κους Κοκκινιστό

Πώς θα φτιάξεις κοκκινιστό κους κους.