Υλικά
υλικά για 4 άτομα
300 γρ. μεγάλα "κοχύλια" (ζυμαρικά κουφωτά με ρίγες)
25 τοματίνια βελανίδια ή τσέρι
300 γρ. αχιβάδες ζωντανές (ή 16 μικρά κυδώνια)
4 σκ. σκόρδο (ή 3 μεγάλες)
1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φύλλα φρέσκου βασιλικού(αν δεν έχουμε βάζουμε μαϊντανό)
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
1/2 φλ. τσ. ε.π. ελαιόλαδο
2 μπάλες μοτσαρέλα σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο.
Πλένουμε τα τοματίνια και τα απλώνουμε σε ταψάκι επάνω σε αλουμινόχαρτο.
Τα ραντίζουμε με λίγο αλαιόλαδο και αλάτι και τα βάζουμε στο φούρνο.
Μετά από 15', όταν έχουν αρχίσει να ζαρώνουν, τα πασπαλίζουμε με τριμμένο σκόρδο, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180ο και τα ψήνουμε 15' ακόμα, μέχρι σχεδόν να λυώσουν (δεν σβήνουμε το φούρνο γιατί θα τον χρειαστούμε).
Στο διάστημα που ψήνονται, πλένουμε καλά τις αχιβάδες και τις βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να αχνιστούν και να ανοίξουν, κάτι που θα χρειαστεί περίπου 7'-8'.
Στραγγίζουμε, τις κρατάμε στην άκρη και σουρώνουμε το ζουμί τους.
Βράζουμε τα κοχύλια al dente.
Σε πολύ μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε ελαφρά 4 κ.σ ελαιόλαδο με τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδο σε φετάκια (προσοχή να μην πάρουν χρώμα).
Προσθέτουμε το θυμάρι, τα μισά τοματίνια, τις αχιβάδες.
Ανακατεύουμε 1' σε δυνατή φωτιά, ώστε να αναμειχθούν όλα καλά.
Προσθέτουμε 3-4 κ.σ από το ζουμί των αχιβάδων και κρατάμε στην άκρη.
Στραγγίζουμε καλά τα ζυμαρικά, τα μεταφέρουμε σε ρηχό πυρέξ και τα ανακατεύουμε με 2 κ.σ από τη σάλτσα του τηγανιού.
Τα τακτοποιούμε έτσι ώστε τα ζυμαρικά να έχουν το άνοιγμα προς τα επάνω.
Ρίχνουμε επάνω τη σάλτσα με τις αχιβάδες, απλώνουμε τα υπόλοιπα τοματίνια με τους χυμούς τους, τον βασιλικό, πιπέρι και σκεπάζουμε με τα κομμάτια της μοτσαρέλας.
Τα βάζουμε σε δυνατό φούρνο για 6'-7' μέχρι να λυώσει το τυρί.
Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τυρί, ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με όλα τα υλικά και σερβίρουμε χωρίς να τα περάσουμε από φούρνο.