Υλικά
υλικά
18 λαζάνια
2 μεγάλες, παχειές φέτες φρέσκο σολομό
6 φέτες καπνιστό σολομό
300 γρ. κρέμα γάλακτος
2 φλ.τσ. σάλτσα μπεσαμέλ σπιτική
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 λεμόνι, το χυμό και το ξύσμα
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Αχνίζουμε τον φρέσκο σολομό σε λίγο νερό με αλάτι γιά μερικά λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα (να ασπρίσει).
Κόβουμε σε λωρίδες τις φέτες του καπνιστού σολομού.
Σε τηγανάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε το κρεμμυδάκι σε μέτρια φωτιά, γιά 2', με προσοχή να μην πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε γιά λίγα δευτερόλεπτα και αποσύρουμε από τη φωτιά .
Ανακατεύουμε το μείγμα, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση του.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο.
Ζεματίζουμε γιά μισό λεπτό τα λαζάνια σε αλατισμένο νερό που βράζει, τα στραγγίζουμε και ρίχνουμε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο γιά να μην κολλήσουν.
Λαδώνουμε καλά ένα μακρόστενο πυρέξ, που να χωράει 6 λαζάνια σε κάθε στρώση.
Απλώνουμε 2 κ.σ από το μείγμα της κρέμας στον πάτο και στρώνουμε 6 λαζάνια.
Επάνω τακτοποιούμε ομοιόμορφα τον φρέσκο σολομό, που έχουμε τεμαχίσει με το χέρι σε κομματάκια.
Ρίχνουμε επάνω το μισό μείγμα της κρέμας και στρώνουμε άλλα 6 λαζάνια.
Απλώνουμε τις λωρίδες του καπνιστού σολομού και το υπόλοιπο μείγμα της κρέμας.
Τελειώνουμε με μία ακόμα στρώση λαζάνια, στρώνουμε επάνω τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και το τυρί και βάζουμε το φαγητό στο φούρνο γιά 20'-25'.
Αφήνουμε να σταθεί 10'-15' και σερβίρουμε.