Υλικά
υλικά για 4 άτομα
700 γρ. ψαρονέφρι, σε δύο κομμάτια
1 μεγάλο, ώριμο μάνγκο (όχι υπερώριμο)
300 γρ. ρύζι μπασμάτι
3 λεμόνια, το χυμό
2 κόκκινες γλυκές πιπεριές, σε μικρά κυβάκια
3 κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
3 κ.σ. σάλτσα σόγιας
2 κ.γ. ζάχαρη καστανή
1 κ.γ. κουρκουμά
1/2 κ.γ. γαρύφαλλα
4-5 κόκκοι καρδάμωμο
1/3 κ.γ. πιπέρι καγιέν
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Ξεπλένουμε το ρύζι και το βάζουμε να βράσει σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες, στραγγίζοντάς το al dente.
Καθαρίζουμε το μάνγκο και το κόβουμε σε κυβάκια.
Κόβουμε στο μπλέντερ το γαρύφαλλο και το καρδάμωμο.
Σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά (κουρκουμά, καγιέν, γαρύφαλλα, καρδάμωμο).
Τα ανακατεύουμε στη φωτιά για 1' και προσθέτουμε τις πιπεριές.
Αφήνουμε να μαλακώσουν, ανακατεύοντας συχνά, για 4'-5'.
Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Πλένουμε, στεγνώνουμε και αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
Σοτάρουμε ολόκληρα τα ψαρονέφρια στο βούτυρο, απ' όλες τις πλευρές και προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών, τη ζάχαρη και τη σόγια.
Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοψηθούν περίπου 20', βρέχοντάς τα συνέχεια με τη σάλτσα τους, για να μην κολλήσουν.
Τα βγάζουμε και τα κόβουμε σε φετάκια.
Σερβίρουμε στα πιάτα το ρύζι με το μάνγκο και μοιράζουμε επάνω τα φετάκια του κρέατος, με κουταλιές από την καραμελωμένη σάλτσα τους.