Follow us

Χορτοκαλίτσουνα

Χορτοκαλίτσουνα

Υλικά

υλικά

1 κ. χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, τσουκνίδα κ.λ.π.)

1 ματσάκι καυκαλήθρες

1 ματσάκι μυρώνια

1/2 ματσάκι άνηθο ή μάραθο

1 φλ. τσ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 φλ. τσ. ξινομυζήθρα θρυμματισμένη (προαιρετικά)

1/2 φλ. τσ. ε.π. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα των χόρτων

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

αλάτι, πιπέρι

για τη ζύμη:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 λεμόνι, το χυμό

νερό (περίπου 1/2 φλ. τσ.)

1/2 κ.γ. αλάτι

παρασκευή

Πλένουμε καλά όλα τα χόρτα και τα στραγγίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε.

Χοντροκόβουμε τα μεγάλα χόρτα, αφαιρώντας τυχόν σκληρά κοτσάνια.

Αφαιρούμε τις σκληρές άκρες των μυρωδικών και τα χοντροκόβουμε με το μαχαίρι.

Σε φαρδιά κατσαρόλα ή μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε πρώτα το ξερό και μετά από 2'-3' το φρέσκο κρεμμυδάκι.

Έχουμε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια, ώστε να μην πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε μόνο τα χόρτα και ανακατεύουμε να μαραθούν λίγο και ν' αφήσουν τα υγρά τους, 3'-4'.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε και τα μυρωδικά (μυρώνια, καυκαλήθρες, άνηθο), ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα των χόρτων σε ξύλο κοπής, για να τα ψιλοκόψουμε.

Τα βάζουμε σε σουρωτήρι, να στραγγίζουν, όσο ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Προσθέτουμε το τυρί -αν το χρησιμοποιήσουμε- όταν κρυώσουν.Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το λάδι και το χυμό λεμονιού, ζυμώνοντας.

Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό -σταματάμε όταν δεν χρειάζεται άλλο- και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία μέτρια ζύμη, που να ξεκολλά από το χέρι.

Την αφήνουμε να σταθεί 15΄ και μετά την ανοίγουμε με τον πλάστη, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε λεπτό φύλλο (αυτό μπορεί να γίνει και με τη μηχανή των ζυμαρικών).

Κόβουμε κύκλους από το φύλλο με τη βοήθεια ενός ποτηριού με φαρδύ άνοιγμα ή κούπας.

Βάζουμε μέσα λίγη γέμιση και κλείνουμε τα πιτάκια σε μισοφέγγαρο, πατώντας το τελείωμα με πιρούνι, να κολλήσει καλά.

Μπορούμε να τα τηγανίσουμε αμέσως ή να καταψύξουμε όσα περισσέψουν που τα τηγανίζουμε όπως είναι, από την κατάψυξη.Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο, καυτό ελαιόλαδο και τ' ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να τα σερβίρουμε, ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.