Follow us

Λαχανοντολμάς σε terrine

Λαχανοντολμάς σε terrine

Υλικά

Υλικά (για 6 άτομα)

3 λάχανα Savoy (σγουρό)

5 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό

½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος

½ φλιτζ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2-3 σκόρδα

500 γρ. ρύζι για γεμιστά

5 αυγά

3 λεμόνια

1 φλιτζ. λευκό κρασί

2 φλιτζ. ζωμός κότας


Εργαλεία/σκεύη

Τερίνα σκεύος, φουέ (αυγοδάρτης)

Κατσαρολάκι για sauce

Εκτέλεση

Διαλέγουμε τα φύλλα του λάχανου πετάμε τα πρώτα και ξεχωρίζουμε τα πιο μεγάλα προσεκτικά να μη σπάσουν.

Τα ζεματίζουμε σε αλατισμένο νερό.

Τα σουρώνουμε, κρατάμε τουλάχιστον 1 φλιτζάνι από το νερό για το αυγολέμονο, και τα βάζουμε σε κρύο νερό.

Σοτάρουμε στο βούτυρο τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και προσθέτουμε τον κιμά.

Μαγειρεύουμε τον κιμά, προσθέτουμε το κρασί και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.

Στραγγίζουμε τον κιμά, κρατώντας τα υγρά του για να βράσουμε το ρύζι, και τον αφήνουμε να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ρύζι, τα υγρά του κιμά και προσθέτουμε 1-2 φλιτζάνια ζωμό.

Βράζουμε 5-6 λεπτά το ρύζι, κλείνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με το καπάκι.

Στεγνώνουμε τα φύλλα του λάχανου και εάν έχουν χοντρά «νεύρα», τα κόβουμε προσεκτικά με μαχαίρι.

Βουτυρώνουμε το σκεύος της τερίνας (ιδανικά μαντεμένιο) και «ντύνουμε» με τα φύλλα το εσωτερικό της, αφήνοντας να προεξέχουν αρκετά από το χείλος της τερίνας για να κλείσουν επάνω από τη γέμιση.

Ανακατεύουμε τον κιμά με το ρύζι και γεμίζουμε την τερίνα.

Πιέζουμε απαλά για να σφίξει και κλείνουμε με τα φύλλα που προεξέχουν.

Ψήνουμε για 25 λεπτά βάζοντας το σκεύος μέσα σε ένα ταψί με νερό και μετά αφήνουμε να κρυώσει με το καπάκι κλειστό.

Για το αυγολέμονο, στύβουμε τα λεμόνια και στραγγίζουμε το χυμό.

Σε ένα κατσαρολάκι χτυπάμε με φουέ τους 5 κρόκους μόνο, με το χυμό λεμονιού και αλατοπίππερο.

Βάζουμε το αυγολέμονο σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια, προσθέτοντας συγχρόνως και το ζουμί από το βρασμένο λάχανο σιγά σιγά.

Το μείγμα δεν πρέπει να βράσει.

Λίγο πριν από τη βράση, προσθέτουμε τις 5 κουταλιές βούτυρου και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι η sauce να δέσει όμορφα.

Σερβίρουμε αναποδογυρίζοντας το σκεύος της τερίνας απαλά σε μια πιατέλα και με τη sauce γύρω από τη βάση της τερίνας.

Σημείωση
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το σκεύος της τερίνας με ορθογώνια φόρμα ψωμιού, όχι πολύ βαθιά.

Αντί για καπάκι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλουμινόχαρτο.

Σημείωση Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το σκεύος της τερίνας με ορθογώνια φόρμα ψωμιού, όχι πολύ βαθιά. Αντί για καπάκι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλουμινόχαρτο.

Επίσης...

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.