Υλικά
Υλικά (για 5-6 άτομα)
1 κιλό πατάτες
1 κλαδάκι μάραθο
2 κ.σ. σκόνη κάρι
250 γρ. φρέσκο βούτυρο
200 γρ. αλεύρι
150 γρ. μαύρες κορινθιακές σταφίδες
1 αβγό, χτυπημένο
Μερικοί σπόροι κύμινο
Χονδρό αλάτι
Αλάτι ψιλό και πιπέρι
Παρασκευή
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες.
Πλένουμε το κλαδάκι του μάραθου και το βάζουμε μέσα στο νερό που θα βράσουν οι πατάτες, μαζί με μια κουτ.
σούπ.
κάρι και το ανάλογο αλάτι Βράζουμε τις πατάτες σε δυνατή φωτιά, επί 25 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
Πλένουμε τις σταφίδες και τις στραγγίζουμε.
Όταν βράσουν οι πατάτες, τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε μέσα στην κατσαρόλα, χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο.
Προσθέτουμε 150 γρ.
βούτυρο και ανακατεύουμε, ώσπου να αναμιχθεί καλά.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και τελειώνουμε το ζύμωμα των πατατών επάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο ακόμη κάρι και προσθέτουμε τις σταφίδες.
Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται κι άλλο αλάτι και πιπέρι.
Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε χονδρό φύλλο και κόβουμε τις κροκέτες με τη βοήθεια ενός ποτηριού.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί και αραδιάζουμε μέσα τις κροκέτες.
Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα σαγανάκι, προσέχοντας να μην πάρει χρώμα, και αλείφουμε με ένα πινέλο τις κροκέτες.
Όταν το βούτυρο απορροφηθεί, τις περνάμε με το αβγό.
Τις πασπαλίζουμε με μερικούς σπόρους κύμινου και με λίγο χονδρό αλάτι και τις βάζουμε στο φούρνο.
Τις ψήνουμε επί 8 λεπτά, γυρίζοντας τες για να ροδίσουν κι από την άλλη μεριά, αν χρειάζεται.
Σερβίρονται ζεστές.
Γεύση έντονη και εξωτική, που μας κάνει να δούμε τις πατάτες ...
με άλλο μάτι.
Οι συνταγές είναι από το βιβλίο «La Pomme de Terre» του διάσημου Γάλλου σεφ Joel Robuchon.