Υλικά
Yλικά (για 8 άτομα)
1 κιλό χόρτα του βουνού, καθαρισμένα καλά πλυμένα και στεγνά
1 φλιτζ. παρθένο ελαιόλαδο
150 γρ. ξινομυζήθρα
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
200 γρ. χυλοπίτες ψιλές
Aλάτι
2 μέτριες vτομάτες, ψιλοκομμένες σε κύβους
Πιπέρι
Χυμός από 1 λεμόνι
Παρασκευή
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το φρέσκο κρεμμύδι και το σκόρδο.
Τα σοτάρουμε και στην πορεία προσθέτουμε τα χόρτα, τα οποία ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι, ώστε να μαραθούν.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο και το χυμό λεμονιού και τα βράζουμε, ώστε να απορροφήσουν τα υγρά τους.
Παράλληλα, βράζουμε τις χυλοπίτες με νερό και αλάτι.
Όταν μισοβράσουν, τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα χόρτα, τα οποία δεν έχουν καθόλου υγρά.
Δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε τη μισή ξινομυζήθρα και τη μισή ψιλοκομμένη ντομάτα.
Σερβίρουμε και προσθέτουμε πάνω την υπόλοιπη ξινομυζήθρα και την υπόλοιπη ψιλοκομμένη ντομάτα.
Ένα πιάτο που εμπνέεται από τις τοπικές κουζίνες της χώρας μας και συνδυάζει απρόσμενα την τεχνική της «σύβρασης» με ζυμαρικά και χόρτα.