ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Η Ρετσίνα του Πάσχα

Μεγάλο κομμάτι της οινικής παράδοσης της χώρας μας, στη σύγχρονη εποχή η ρετσίνα κερδίζει το χαμένο γαστρονομικό έδαφος, εδραιώνοντας με αξιώσεις τη θέση της στο πασχαλινό (και όχι μόνο) τραπέζι.

Η Ρετσίνα του Πάσχα

Από τη Βάσω Κουτσοβούλου

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή «χύνεται αρκετό μελάνι» για οδηγίες-προτάσεις που στοχεύουν στην μεγιστοποίηση της απόλαυσης των Πασχαλινών γεύσεων. Και φυσικά πολλά γράφονται για το κρασί που θα τις συνοδεύσει. Λέξεις όπως Ροδίτης, Chardonnay, Ασύρτικο, Αγιωργίτικο, βαρέλι κλπ, κυλάνε όπως το κρασί που χύνεται στο ποτήρι. Λέγονται και γράφονται πολλά σωστά πράγματα. Σπανίζει όμως κάτι: Η πρόταση για τη ρετσίνα σαν ιδανικό συνοδευτικό στο πασχαλινό τραπέζι.

Η ρετσίνα αποτελεί μεγάλο μέρος της οινικής παράδοσης και κουλτούρας της χώρας μας. Ολόκληρη η ιστορία της Ελλάδας συνδέεται με αυτό το στυλ κρασιού. Λευκό, ξηρό και ρητινωμένο. Αν και τα «κρασιά του παρελθόντος» δεν είναι καλός προκάτοχος, οι προσπάθειες των οινοπαραγωγών του παρόντος αποτελούν μια αξιόλογη προσπάθεια αποκατάστασης της κακής φήμης.

Όταν ακούμε για τη Ρετσίνα ο νους μας πάει σε ένα μονότονο κρασί που δεν μυρίζει τίποτα άλλο παρά ρητίνη πεύκου. σε μια προσπάθεια να καλύψει την πολύ μέτρια ποιότητα της πρώτης ύλης. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι στην αρχαιότητα η προσθήκη της ρητίνης γινόταν για να προστατεύσει το κρασί από την οξείδωση αλλά και για να το βελτιώσει αρωματικά, καλύπτοντας τα όποια ελαττώματα μπορεί να είχε. Στις ρετσίνες της νέας γενιάς όμως η προσθήκη της ρητίνης γίνεται για να προσθέσει πολυπλοκότητα, χαρίζοντας το άρωμα και την γεύση της.

Η Ρετσίνα του Πάσχα
Οι σύγχρονες προσπάθειες των οινοπαραγωγών αποκαθιστούν τη φήμη της Ρετσίνας

Ο τρόπος παραγωγής της ρετσίνας είναι ίδιος με αυτόν των λευκών, ξηρών κρασιών με τη μόνη διαφορά ότι προστίθεται ρητίνη, πριν ή κατά την διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης. Το άρωμα των κρασιών αυτών είναι συνήθως αρκετά έντονο και είναι ένας ωραίος συνδυασμός ανάμεσα στα φρουτώδη στοιχεία της ποικιλίας και στα αρώματα της ρητίνης που θυμίζουν πεύκο, δεντρολίβανο, θυμάρι και μαστίχα. Η γεύση είναι γεμάτη, ζωηρή και με επίγευση που διαρκεί για ώρα.

Γενέτειρα της ρετσίνας είναι η Στερεά Ελλάδα με επίκεντρο την Αττική αλλά στον οινικό αυτό χάρτη έχουν μπει δυναμικά η Βόρεια Ελλάδα και η Πελοπόννησος. Η κυρίαρχη ποικιλία για την παραγωγή Ρετσίνας είναι το Σαββατιανό, ακολουθεί ο Ροδίτης και πλέον χρησιμοποιείται αρκετά συχνά το Ασύρτικο.

Η πολύ καλή ποιότητα των κρασιών που παράγονται στις μέρες μας και φέρουν την ονομασία Ρετσίνα, είχε σαν αποτέλεσμα να κερδίζουν μετάλλια και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και να κατακτούν όλο και περισσότερο τους καταναλωτές. Η Ρετσίνα σήμερα είναι ένα άκρως γαστρονομικό κρασί που μπορεί να συνοδεύσει πλήθος φαγητών, από τηγανητά μεζεδάκια, θαλασσινά και κρέατα μέχρι και διεθνείς κουζίνες όπως η Ασιατική.

Όσον αφορά ειδικά το απαιτητικό τραπέζι του Πάσχα, αποτελεί μια ασφαλή πρόταση που δένει με όλα τα εδέσματα του Πάσχα, από την μαγειρίτσα, το σπληνάντερο, την συκωταριά και το κοκορέτσι μέχρι το ψητό αρνί ή κατσίκι, τα κόκκινα αυγά, αλλά και το τσουρέκι.

Εμείς θα σας προτείνουμε μερικές ρετσίνες για να κάνετε μια ασφαλή επιλογή και να απολαύσετε το τραπέζι του Πάσχα, αλλά και δυο προτάσεις με… φυσαλίδες που ταιριάζουν ακόμη περισσότερο με το πνεύμα των ημερών και θα κάνουν το αρνάκι σας ακόμη πιο απολαυστικό.

Κεχριμπάρι, Κεχρής (από Ροδίτη)
Μια αρωματική και πλήρως ισορροπημένη γεύση με γοητευτικές νότες από φρέσκο ρετσίνι, λευκά φρούτα και μαστίχα.

Ρετσίνα, Παπαγιαννάκος (από Σαββατιανό)
Μια κλασσική και συγχρόνως μοντέρνα εκδοχή της Ρετσίνας.

Pine Forest, Γκίκας Οινοποιείο (από Ασύρτικο)
Μια έκφραση όπου το ιδιαίτερο άρωμα του πευκοδάσους είναι πολύ καλά ενσωματωμένο με τα στοιχεία του Ασύρτικου.

Ρετσίνα, Τετράμυθος (από Ροδίτη)
Μια κoμψή εκδοχή της Ρετσίνας με διακριτικό το άρωμα του πεύκου και της μαστίχας.

Ρετσίνα Pitys Ritinitis, Τρουπής (από Ασύρτικο)
Μια ολοκαίνουρια προσπάθεια όπου υπερισχύουν τα φρουτώδη αρώματα της ποικιλίας αλλά είναι ευδιάκριτα και αυτά του πεύκου και των βότανων.

Ρετσίνα Ρητινίτης Nobilis, Γαία Οινοποιητική (από Ροδίτη)
Μια σύγχρονη Ρετσίνα με φίνα αρώματα πεύκου και εσπεριδοειδών αλλά και ευχάριστες νότες μαστίχας.

Botanic, Sparkling Ρετσίνα, Νικολού (από Σαββατιανό)
Η Ρετσίνα με φίνες φυσαλίδες και γοητευτικό άρωμα που συνδυάζει αρμονικά νότες πεύκου, μαστίχας και βοτάνων.

Αφρός Ρετσίνα, Κεχρής (από Ροδίτη)
Μια ευχάριστη αφρώδης εκδοχή της Ρετσίνας με διακριτικές φυσαλίδες και άρωμα ρετσινιού και μαστίχας.

Επίσης...

Περισσότερα από

Ποτό