Follow us

Τι θα πιούμε την Τσικνοπέμπτη;

Προετοιμαζόμαστε για την Τσικνοπέμπτη, την ελκυστική μυρωδιά από τις ψησταριές που έχουν πάρει φωτιά και τα ψημένα κρέατα και φτιάχνουμε λίστα με όλα τα απαραίτητα! Κρέατα, κάρβουνα και φυσικά κρασί ή μπύρα!

Τι θα πιούμε την Τσικνοπέμπτη;

Από τη Βάσω Κουτσοβούλου

Την Τσικνοπέμπτη παραδοσιακά τρώμε κρέας. Για την ακρίβεια τρώμε μόνο κρέας και πολύ! Το έθιμο της κρεατοφαγίας βάζει στο τραπέζι μας όλων των ειδών τα κρέατα, με κάθε τρόπο μαγειρέματος και μας οδηγεί σε μία απερίγραπτη απόλαυση, που ξεκινά με το μάτι μας να γυαλίζει μπροστά στον πάγκο του κρεοπώλη, στολισμένο και υπερφορτωμένο όπως είναι αυτές τις μέρες.

Οι επιλογές είναι αμέτρητες: κοτόπουλο, αρνάκι ή κατσικάκι, προβατίνα, μπιφτέκια, μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες, πανσέτες, λουκάνικα, σουβλάκια, μπριζολάκια, κοντοσούβλια, κεμπάπ. Φυσικά, Τσικνοπέμπτη χωρίς κρασί δεν γίνεται – εκτός κι αν τα ποτήρια μας γεμίσουν με δροσερή μπίρα. Δεν θα λείψουν βέβαια οι τηγανητές πατάτες και τα λαχανικά με τις διάφορες σάλτσες, συνοδευτικά που δεν επηρεάζουν όμως την επιλογή του κρασιού ή της μπύρας με τα οποία θα συνοδεύσουμε τα κρέατα. Με την προσμονή λοιπόν αυτής της ημέρας και με καλή διάθεση θα ξεκινήσουμε την προετοιμασία, δίνοντας την παραγγελία μας στον κρεοπώλη αλλά και επιλέγοντας τα κατάλληλα ποτά.

Για να οργανωθούμε όμως καλύτερα, ελάτε να κατηγοριοποιήσουμε ανάλογα με τον τρόπο ψησίματος, για να μπορέσουμε να κάνουμε τις βέλτιστες επιλογές στο τι θα πιούμε.

…στα κάρβουνα

Τι θα πιούμε την Τσικνοπέμπτη;

Ξεκινάμε με όλα τα κρέατα που ψιλοκόβονται και ψήνονται στην σχάρα με κάρβουνα, όπως τα παιδάκια και οι μπριζόλες, που έχουν ένα κοινό αρωματικό στοιχείο: τον καπνιστό χαρακτήρας που προέρχεται από τον καπνό του ψησίματος. Εδώ, τα κρασιά που θα επιλέξουμε πρέπει να έχουν αντίστοιχα αρώματα, αρώματα δηλαδή που προέρχονται από την ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια. Φυσικά, θα πρέπει να έχουν λιπαρότητα στο σώμα, αλλά και καπνιστή επίγευση. Το λευκό Chardonnay από το Κτήμα Κατσαρού αλλά και ένα ερυθρό από Cabernet Sauvignon από το Κτήμα Χατζημιχάλη είναι εξαιρετικές επιλογές για αυτές τις περιπτώσεις, ενώ για όσους θέλουν κάτι πιο ελαφρύ, μια καπνιστή και μαύρη μπύρα, όπως η Νήσος 7 Μποφόρ είναι επίσης μια πολύ ταιριαστή επιλογή.

…στο τηγάνι

Για όσους επιλέξουν να τσικνίσουν τα κρέατα στο τηγάνι και να απολαύσουν λιχουδιές όπως λουκάνικα, κεφτεδάκια και τηγανιές (από χοιρινό ή κοτόπουλο), το ΑΤΜΑ λευκό από τους Αμπελώνες Θυμιόπουλου, με την ζωηρή οξύτητα, θα ισορροπήσει την λιπαρότητα των τηγανητών. Εναλλακτικά, ένα κόκκινο κρασί γεμάτο φρεσκάδα, με μαλακές τανίνες όπως το Μαύρο Πρόβατο του Νίκου Λαζαρίδη, θα ταιριάξει εξίσου υπέροχα. Όσοι θα προτιμήσουν μπύρα, μπορούν να επιλέξουν μία κλασική Lager όπως για παράδειγμα την Βεργίνα.

...στο κοντοσούβλι

Συνεχίζουμε με τις μικρές και καμία φορά ατομικές σούβλες, τα λεγόμενα κοντοσούβλια (χοιρινό, κοτόπουλο), αλλά και το κοκορέτσι, τη συκωταριά με τα εντόσθια και το σπληνάντερο. Σε αυτή την περίπτωση, το κρέας είναι ζουμερό αλλά πιο καθαρό από λίπος. Εδώ θα σας προτείνουμε μια μοντέρνα ρετσίνα όπως το Κεχριμπάρι του Κεχρή που θα δέσει με την ένταση από το ψήσιμο και θα μας δώσει ένα ωραίο γευστικό αποτέλεσμα. Αν θέλουμε κόκκινο, η ποικιλία Αγιωργίτικο όπως το κρασί Νεμέα από το Κτήμα Παλυβού είναι επίσης μία ιδανική επιλογή. Οι μπύρες που θα ταιριάξουν ωραία είναι οι τύπου Pils που έχουν απαλό αρωματικό χαρακτήρα και διακριτική πικρή επίγευση όπως η ΜΑΜΟΣ από την Πάτρα, ή ακόμη και μια IPA όπως η Ammousa, με το γεμάτο σώμα και την λεπτή οξύτητα.

…στη σούβλα

Για το τέλος αφήσαμε τις μεγάλες σούβλες, όπου το αρνί, το κατσίκι, αλλά και το γουρουνόπουλο ψήνονται αργά αργά, με το λίπος να φεύγει και να μένει ένα ζουμερό κρέας με λιγουρευτή και τραγανή πέτσα. Το στυλ των κρασιών που ταιριάζει με τη σούβλα μπορεί να είναι από πληθωρικά ροζέ με αρκετή οξύτητα, όπως ο Αμέθυστος του Κώστα Λαζαρίδη μέχρι και πικάντικα κόκκινα από την ποικιλία Syrah όπως το Syrah από το Κτήμα Αβαντίς. Και οι φρουτώδεις και δροσερές μπύρες τύπου weiss όπως η σταρένια Άλφα Weiss, ταιριάζουν στις σούβλες.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.