ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Paloma: η σταρ του καλοκαιριού

Γλύκα, ένταση και μεθυστικές φρουτένιες νότες συνθέτουν ένα άκρως καλοκαιρινό κοκτέιλ που τελευταία κάνει δυναμικά το comeback του, εδραιώνοντας όλο και περισσότερο τη θέση του στις προτιμήσεις μας.

Paloma: η σταρ του καλοκαιριού

Ένα cocktail που φέρνει την γλύκα σε αρμονική γευστική αντιπαράθεση με την οξύτητα και συνδυάζει τις μικρές δόσεις της πίκρας και της αλμύρας, μαζί με πάγο και δροσίστηκες φυσαλίδες, δεν μπορεί παρά να πρωταγωνιστεί στις καλοκαιρινές πίνειν επιλογές. H αναφορά για την Paloma, που όπως φαίνεται ανακηρύσσεται στο next big thing των cocktails. Πάμε να την γνωρίσουμε καλύτερα!

Η Paloma πίσω από την φωτεινή σκιά της Margarita

Μπορεί οι περισσότεροι ως νούμερο ένα cocktail του Μεξικού να ξέρουμε την σπιρτόζικη Margarita, όμως οι ίδιοι οι Μεξικανοί ψηφίζουν την συγγενική Paloma. Δεν υπάρχει hacienda και bar σε όλη την περιοχή του Jalisco, όπου να μην ρέει το ροζουλί cocktail. Τώρα, πότε άρχισε να σερβίρεται η πρώτη Paloma; Μέχρι και σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί, η ιστορία της αποτελεί ένα μυστήριο. Ωστόσο, υπάρχει η επικρατέστερη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία στις αρχές του 1860 ο Don Javier Delgado Corona, bartender και ιδιοκτήτης του θρυλικού La Capilla στην πόλη της Τεκίλας ανέμειξε για πρώτη φορά την τεκίλα με ροζ γκρέιπφρουτ. Ούτε το όνομα της είναι σίγουρο από πού προήλθε - πάλι στηριζόμαστε σε εικασίες, αυτή τη φορά με πιο πιθανή εκδοχή το διάσημο folk τραγούδι La Paloma, που έκανε καριέρα την ίδια ακριβώς περίοδο. Αυτά που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι Paloma στα Ισπανικά σημαίνει περιστέρι, ένα σημαντικό πτηνό για τους Μεξικανούς και ότι «πέταξε» στην Αμερική με την βοήθεια του bartender Evan Harrison και από εκεί αργότερα σε όλη την Ευρώπη.

Η Paloma για πρώτη φορά μπροστά

Τα τελευταία χρόνια η έντονη επιστροφή σε κλασικά cocktails έδωσε την έμπνευση σε bartenders να πειραματιστούν όχι μόνο με τα πολύ γνωστά, αλλά και με άλλες σχεδόν άγνωστες διαχρονικές συνταγές και την ευκαιρία στους καταναλωτές να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν φοβερές μίξεις. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Paloma που παντρεύει την τεκίλα, με το φρέσκο λάιμ και την γκρέιπφρουτ σόδα. Πρόκειται για ένα τόσο εύκολο και απλό cocktail, που είναι απίστευτο πόση δροσιά, φρεσκάδα, νοστιμιά και πολυπλοκότητα βγάζει στην γεύση. Κάθε γουλιά είναι αναζωογονητική, ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε και τους θερινούς μήνες. Φέτος, όπως φαίνεται, είναι στις πρώτες επιλογές των summer drinks: όπως μας λέει και ο Στέλιος Παπαδόπουλος, ο μοναδικός μη μεξικανός tequila master, η Paloma είναι το επόμενο gin n tonic, αφού όχι μόνο κατάφερε να ανεβάσει παγκοσμίως την τεκίλα στις προτιμήσεις των καταναλωτών ως ποτό βάσης των cocktails τους, αλλά και για πρώτη φορά μετά την χρυσή εποχή της margarita, πέτυχε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων tequila brands γύρω από ένα μόνο long drink.

Πού να την πιούμε και πώς να την φτιάξουμε

Paloma: η σταρ του καλοκαιριού

Στο κέντρο της Αθήνας βρίσκουμε το «Barro Negro» (Ιωάννου Παπαρηγοπούλου 5, 2100107618), που κάνει απόλυτο focus στην τεκίλα, με σκοπό να αλλάξει τον τρόπο που την βλέπει ο κόσμος και να μας την γνωρίσει πάλι από την αρχή. Ένας εκ των ιδιοκτητών, ο Γιώργος Καβακλής, μας τονίζει ότι η Paloma είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει το rebranding της τεκίλα. Στο μαγαζί θα βρείτε και θα απολαύσετε την παραδοσιακή συνταγή από λευκή τεκίλα, φρέσκο χυμό lime και Three Cents γκρέιπφρουτ σόδα.

Για να φτιάξετε το δικό σας καλοκαιρινό σκηνικό ακολουθείστε τα βήματα της απλής κλασικής συνταγής ή δοκιμάστε κάποιες διάσημες παραλλαγές από bar του εξωτερικού.

Η κλασική Paloma

Υλικά
60ml τεκίλα blanco
30ml χυμό από ροζ γκρέιπφρουτ
15ml φρέσκο χυμό λάιμ
25ml σιρόπι αγαύης
Ροζ γκρέιπφρουτ σόδα

Εκτέλεση
Τοποθετούμε στο shaker όλα τα υλικά εκτός από την σόδα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε σε ένα μεγάλο ποτήρι με πάγο. Προσθέτουμε την σόδα και γαρνίρουμε με ένα κομμάτι γκρέιπφρουτ.

Paloma Caliente

…για spicy νότες

Υλικά
50ml τεκίλα blanco
15ml φρέσκο χυμό λάιμ
1 πιπεριά Jalapeno
5 φύλλα μέντας
Ροζ γκρέιπφρουτ σόδα

Εκτέλεση
Βάζουμε στο shaker την τεκίλα με το λάιμ, την jalapeno και τα φύλλα μέντας και πατάμε με ένα τύπου γουδοχέρι. Εν συνεχεία προσθέτουμε πάγο και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε σε ένα μεγάλο ποτήρι με πάγο και απογεμίζουμε με το ροζ γκρέιπφρουτ.

La Tucita

…για έξτρα τροπική απόλαυση

Υλικά
25ml τεκίλα blanco
25ml λικέρ πεπόνι
15ml φρέσκο χυμό λάιμ
2 σταγόνες αλατόνερο
Ροζ γκρέιπφρουτ σόδα

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τη σόδα στο shaker και χτυπάμε δυνατά. Σερβίρουμε σε ένα μεγάλο ποτήρι με πάγο και απογεμίζουμε με την γκρέιπφρουτ σόδα.

Επίσης...

Περισσότερα από

Ποτό