Follow us

19 τσίπουρα χωρίς γλυκάνισο που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε 19 ετικέτες από τα καλύτερα τσίπουρα που κυκλοφορούν στην αγορά και κάθε ένα από αυτά μας απέδειξε περίτρανα τη σημαντική εξέλιξη και υπεροχή του παραδοσιακού αποστάγματος.

19 τσίπουρα χωρίς γλυκάνισο που αξίζουν τη δοκιμή

Η εξέλιξη του τσίπουρου

Το ελληνικό απόσταγμα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Άγιο Όρος τον 14ο αιώνα, από τους ευρηματικούς μοναχούς, που προκειμένου να αξιοποιήσουν όλα τα υποπροϊόντα της αμπέλου από την παραγωγή του οίνου, προχώρησαν στην απόσταξη των στεμφύλων. Το αποτέλεσμα ήταν παραπάνω από ικανοποιητικό και γρήγορα άρχισε να διαδίδεται το μυστικό της παραγωγής αρχικά σε άλλα μοναστήρια και μετά στις γύρω περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Από τότε πήραν φωτιά τα καζάνια και δεν σταμάτησαν να βράζουν...

Η σημαντικότερη στιγμή για την εξέλιξη του ήρθε το 1989, όταν επιτράπηκε η παραγωγή και εμφιάλωση του από οργανωμένες αποσταγματοποιίες, μιας και πριν δικαίωμα παραγωγής είχαν μόνο οι αμπελουργοί. Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 και μετά, το παραδοσιακό ποτό επαναπροσδιορίστηκε και από την ερασιτεχνική παραγωγή στα σπίτια και την χύμα διανομή του, αναβαθμίστηκε ποιοτικά κερδίζοντας και τους πιο εκλεπτυσμένους ουρανίσκους.

Σήμερα το τσίπουρο διανύει την καλύτερή του φάση, κυκλοφορεί ανανεωμένο σε σικ φιάλες, ενώ δεν λείπουν και οι premium εκδοχές του, οι οποίες έχουν κερδίσει πολλαπλούς οπαδούς, αλλά και bartenders που χρησιμοποιούν το ελληνικό απόσταγμα ως βάση για τις μίξεις τους.

Η Δοκιμή

Συγκεντρώσαμε 19 από τα καλύτερα τσίπουρα χωρίς γλυκάνισο που κυκλοφορούν στην αγορά και παρέα με τον Mario Basso, ιδιοκτήτη και bartender του βραβευμένου bar «Barreldier» (Βουλής 7, 210325471), τα δοκιμάσαμε καταγράφοντας τις εντυπώσεις μας. Γνωρίστε τις 19 ετικέτες τσίπουρου που επιλέξαμε για τη δοκιμή, διαλέξτε το αγαπημένο σας και απολαύστε το με την παρέα σας σε γευστικά ταιριάσματα με αλμυρούς μεζέδες και θαλασσινά, ή βάλτε το στο σέικερ μαζί με φρέσκο χυμό φρούτων για να δημιουργήσετε δροσερά κοκτέιλ.

Τσιλιλή, τσίπουρο Θεσσαλίας

Κ. Τσιλιλής Α.Ε

19 τσίπουρα χωρίς γλυκάνισο που αξίζουν τη δοκιμή

Περιοχή: Θεσσαλία
Ενδεικτική τιμή: € 11,30
Βαθμολογία: 82/100


Μύτη με ευγενική φυτικότητα που την πλαισιώνουν διακριτικά αρώματα άνθεων και εσπεριδοειδών. Στο στόμα είναι γεμάτο με καυστική γλυκύτητα, βοτανικές νότες και έντονη επίγευση που διαρκεί.

Καρδάσης, τσίπουρο Τυρνάβου

Κ. Καρδάσης

Περιοχή: Τύρναβος
Ενδεικτική τιμή: € 13,50
Βαθμολογία: 81/100


Στη μύτη κυριαρχεί το άρωμα του μοσχάτου, ενώ διακρίνονται και φυτικά στοιχεία, ανθικά αρώματα και ροδάκινα. Στο στόμα είναι απαλό με έντονη επίγευση που διαρκεί.

Kanenas τσίπουρο

Ε. Τσάνταλης

Περιοχή: Χαλκιδική
Ενδεικτική τιμή: € 4,90 (200ml)
Βαθμολόγία: 80/100


Στη μύτη επικρατούν έντονα αρώματα εσπεριδοειδών που πλαισιώνονται από λευκά άνθη και φασκόμηλο. Στο στόμα είναι βελούδινο και ισορροπημένο, με πιπεράτη επίγευση.

Το Δεκαράκι Μαλαγουζιά

Βασδαβάνος

Περιοχή: Τύρναβος
Ενδεικτική τιμή: € 15
Βαθμολογία: 81/100


Έντονη μύτη με ανθικά αρώματα και εσπεριδοειδή, νότες λεμονόχορτου και μελιού. Στο στόμα είναι ανθικό και φρουτώδες, με το βερίκοκο να πρωταγωνιστεί.

Ηδωνικό

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Περιοχή: Δράμα
Ενδεικτική τιμή: € 13
Βαθμολογία: 80/100

Κομψή μύτη με ντελικάτα αρώματα φρούτων, βοτάνων και νότες δημητριακών. Στο στόμα είναι απαλό με ήπιες πικρές νότες.

Τσίπουρο Τυρνάβου, Κατσαρός

Οικογένεια Κατσαρού

Περιοχή: Τύρναβος
Ενδεικτική τιμή: € 13,30
Βαθμολογία: 83/100


Κομψή και ντελικάτη μύτη με διακριτική παρουσία κόκκινων φρούτων, πιπεράτες νότες και μπαχαρικά. Πολύ έντονο στόμα με ικανοποιητική καυστικότητα και πιπεράτες νότες.

Τσίπουρο Αποστολάκη

Οικογένεια Αποστολάκη

Περιοχή: Κρόκιο Θεσσαλίας
Ενδεικτική τιμή: € 12
Βαθμολογία: 85/100

Σχετικά απαλή μύτη με ελαφριά φυτικότητα αλλά και λίγο φρούτο, κίτρο, λεμόνι και κεράσι. Το στόμα επίσης επικεντρώνεται στα εσπεριδοειδή και σε ίχνη βανίλιας, ενώ μπαίνει μαλακά και αναπτύσσει έντονη καυστικότητα, που διατηρείται μέχρι την επίγευση.

Μπαμπατζίμ τσίπουρο

Α. Μπαμπατζίμ και ΣΙΑ

Περιοχή: Αγχίαλος
Βαθμολογία: 82/100
Ενδεικτική τιμή: € 13,50


Ιδιαίτερη και καλή μύτη με αρώματα γλυκόριζας, μάραθου, σύκου και γλυκών φρούτων. Το στόμα είναι το ίδιο αρωματικό, με ισορροπημένη καυστικότητα, πάχος και πολύ καλή επίγευση.

Τσίπουρο των φίλων

Λαφαζάνης

Περιοχή: Νεμέα
Βαθμολογία: 80/100
Ενδεικτική τιμή: € 12,90


Όμορφη, ελκυστική μύτη με χαρακτήρα γλυκό του κουταλιού σταφύλι με αρμπαρόριζα. Στο στόμα είναι απαλό και βελούδινο με φινετσάτη επίγευση.

Τσίπουρο Ζαχαριά

Lost Lake Distillery

Περιοχή: Βοιωτία
Βαθμολογία: 84/100
Ενδεικτική τιμή: € 12


Φινετσάτη μύτη με αρώματα εσπεριδοειδών, φλούδες λεμονιού, φράουλες και φυτικά στοιχεία. Στο στόμα είναι απαλό και ευχάριστο με δροσιστικές νότες λεμονιού.

Ασημένια Λίμνη

Κτήμα Γκλίναβος

Περιοχή: Ιωάννινα
Βαθμολογία: 79/100
Ενδεικτική τιμή: € 18


Στη μύτη διακρίνονται φινετσάτα αρώματα εσπεριδοειδών, τα οποία βρίσκουμε και στο στόμα, μαζί με έντονα φυτικά στοιχεία.

Σιγάλας τσίπουρο

Domaine Sigalas

Περιοχή: Σαντορίνη
Βαθμολογία: 78/100
Ενδεικτική τιμή: € 13,50


Ήπια μύτη με ανθικά αρώματα και βότανα, με τη φρεσκάδα της μέντας να πρωταγωνιστεί. Στο στόμα είναι ευχάριστο με ικανοποιητική καυστικότητα.

Ζώπυρο

Ι. Δημητριάδης

Περιοχή: Δράμα
Βαθμολογία: 82/100
Ενδεικτική τιμή: € 12

Φινετσάτη μύτη με σύνθετα φρουτώδη αρώματα εσπεριδοειδών και μαρμελάδας, που πλαισιώνονται από νότες βοτάνων και μπαχαρικών. Στο στόμα είναι μαλακό και γλυκόπιοτο με βουτυράτη επίγευση.

Τσίπουρο Πολυκαλάς

Ποτοποιία Πολυκαλά

Περιοχή: Αθήνα
Βαθμολογία: 81/100
Ενδεικτική τιμή: € 16


Στη μύτη πρωταγωνιστούν τα εσπεριδοειδή με πιο έντονη την παρουσία του λεμονιού, παρέα με φυτικά στοιχεία. Στο στόμα είναι μπαχαρένιο με ωραίο άρωμα που παραμένει στην επίγευση.

Ψυχής τσίπουρο

Κ. Ψυχής

Περιοχή: Χίος
Ενδεικτική τιμή: € 12,50
Βαθμολογία: 80/100


Ήπια μύτη με ευχάριστα αρώματα λευκών φρούτων και βοτάνων. Στο στόμα είναι ελαφρά καυστικό, με διακριτή την παρουσία των φρούτων και νότες μαστίχας.

Angel Tears

Οικογένεια Κατσαρού

Περιοχή: Τύρναβος
Ενδεικτική τιμή: € 26
Βαθμολογία: 86/100


Φινετσάτη μύτη με ντελικάτα αρώματα άνθεων και λευκόσαρκων φρούτων. Στο στόμα είναι πολύ απαλό και ευχάριστο, με ωραία επίγευση που διαρκεί.

Dorodouli Alchemistes No. 7

Dorodoulis Distillery

Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Ενδεικτική τιμή: € 38,40
Βαθμολογία: 83/100


Στη μύτη πρωταγωνιστούν τα αρώματα λεμονόχορτου και τριαντάφυλλου, ενώ στο στόμα γεύεσαι τη γλύκα από ένα λουκούμι τριαντάφυλλο με πιπεράτες νότες και μαστίχα. Μακρά επίγευση με πιπεράτα στοιχεία.

Plantae

Μακρυωνίτης αποσταγματοποιία

Τύπος: τσίπουρο αρωματισμένο
Περιοχή: Σύρος
Ενδεικτική τιμή: € 17,80
Βαθμολογία: 83/100


Ζωηρή μύτη με έντονη φυτικότητα, βότανα και νότες μαστίχας. Στο στόμα είναι γεμάτο, με έντονο βοτανικό χαρακτήρα και ευχάριστη επίγευση.

O/purist

Θωμόπουλος Α.Ε

Τύπος: τσίπουρο αρωματισμένο
Περιοχή: Αθήνα
Ενδεικτική τιμή: € 30
Βαθμολογία: 85/100


Στη μύτη έχει έντονη βοτανικότητα που παραπέμπει στην αρωματική παλέτα που συναντάμε συνήθως στα gin. Στο στόμα είναι ευχάριστο και απαλό, με παρόντα τα βοτανικά στοιχεία που ακολουθούν και στην επίγευση.

Τα τσίπουρα δοκίμασαν οι: Διονύσης Κούκης, Mario Basso, Βασιλική Κουτσοβούλου, Ιωσήφ Πρωιμάκης, Μαρούλα Κυριακοπούλου, Δέσποινα Μπαράκη, Μαριαλένα Χατζηνικολάου

Οι βαθμολογίες:
75-79: ενδιαφέρον
80-84: καλό
85-89: πολύ καλό
90-94: εξαιρετικό
95-100: άριστο

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.