ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Sour cocktails από τον Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο του "9Β Homebar"

Ο Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος από το «9 Βήτα» μας μαθαίνει τα μυστικά για να φτιάξουμε πετυχημένα sour cocktails στο σπίτι.

Sour cocktails από τον Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο του "9Β Homebar"

Τα Sours ανήκουν σε μία από τις σημαντικότερες οικογένειες κοκτέιλ και παρόλο που η πρώτη γραπτή αναφορά έγινε το 1856 και η πρώτη τυπωμένη έκδοση ήταν λίγα χρόνια αργότερα στο βιβλίο «Bartender’s Guide» του Jerry Thomas, στην πραγματικότητα, φαίνεται, να δημιουργήθηκαν στις αρχές του 17ου αιώνα από το αγγλικό Ναυτικό.

Αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε με την απαγόρευση κυκλοφορίας, το Sour είναι ένα κοκτέιλ που μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε στο σπίτι μας- είτε απλά, είτε πιο σύνθετα- με πάρα πολλές παραλλαγές και εναλλακτικές σε περίπτωση που δεν διαθέτουμε κάποιο υλικό.

Για να φτιάξουμε λοιπόν ένα Sour χρειαζόμαστε μια οποιαδήποτε αλκοολούχα βάση (ρούμι, gin, ουίσκι, τεκίλα ή ακόμα και κάποιο λικέρ, όπως αμαρέτο, μαστίχα), φρέσκο χυμό εσπεριδοειδών (λεμόνι, λάιμ, γκρέιπφρουτ), μία γλυκαντική ουσία (σιρόπι ζάχαρης, μέλι, αγαύη, σφένδαμο κ.α), αρωματικά bitters (Angostura, Peychaud's, Orange κ.α) και προαιρετικά ασπράδι αυγού.

Η βασική συνταγή

Sour cocktails από τον Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο του "9Β Homebar"

60ml αλκοόλ της επιλογής σας (ή της κάβας σας)
30ml φρέσκος χυμός λεμονιού (ή λάιμ)
25ml σιρόπι ζάχαρης
2 σταγόνες bitters της επιλογής σας
15ml ασπράδι αυγού (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά στο σέικερ και χτυπάμε με πάγο για μερικά δευτερόλεπτα. Σουρώνουμε σε ποτήρι της επιλογής μας με πάγο ή χωρίς. Ψεκάζουμε μια φλούδα λεμονιού πάνω από το ποτό. Αν χρησιμοποιείτε αυγό, πρώτα χτυπάμε το ποτό στο σέικερ χωρίς πάγο για αρκετά δευτερόλεπτα και μετά προσθέτουμε πάγο και ξαναχτυπάμε. Αν πάλι για αλκοολούχα βάση χρησιμοποιήσετε κάποιο λικέρ, λόγω της περιεκτικότητας σε ζάχαρη, θα πρέπει να μειώσετε την γλυκαντική ουσία.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία θέλουμε. Για ένα σιρόπι ζάχαρης, ανακατεύουμε ίσες ποσότητες (κατ' όγκο) ζάχαρης και νερού. Αν θέλουμε να βάλουμε άλλη γλυκαντική, όπως μέλι ή αγαύη, θα πρέπει να μειώσουμε και την ποσότητα στο κοκτέιλ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και κάποια μαρμελάδα, αρκεί πρώτα να την αραιώσουμε με νερό.

Μπορούμε, επίσης, να κάνουμε το δικό μας σιρόπι με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι μας, όπως ένα απλό σιρόπι κανέλας. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ένα ποτήρι νερό και 2-3 στικ κανέλας. Μόλις το νερό ζεσταθεί αλλά δεν βράσει, προσθέτουμε σιγά- σιγά ίση ποσότητα ζάχαρης και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε και ένα αρωματισμένο σιρόπι μελιού.

Τέλος, αν δεν έχουμε αρωματικά bitters, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέσα στο σέικερ τις φλούδες από εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλι ή λεμόνι (ακόμα και ένα πολύ μικρό κομμάτι γαρύφαλλο ή γλυκάνισου), για να πάρουμε το πικρό στοιχείο που θα ισορροπήσει το ποτό.

Επίσης...

Περισσότερα από

Ποτό