ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Dry Martini

Το εμβληματικό κοκτέιλ, που έγινε δημοφιλές μέσα από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ, έχει μόλις δύο υλικά και είναι μία από τις απλούστερες συνταγές που ο καθένας μπορεί εύκολα να φτιάξει στο σπίτι του.

Dry Martini

Το Dry Martini βρίσκεται στα συνταγολόγια των bartenders πάνω από έναν αιώνα, ενώ είναι ένα από τα κοκτέιλ που, στη μακρά ιστορία του, λατρεύτηκε από πολιτικούς, συγγραφείς και αρκετούς celebrities. Ο Χεμινγουέι το συμπεριέλαβε στο μυθιστόρημά του «Αποχαιρετισμός στα όπλα», ο Ιαν Φλέμιγκ, διά στόματος Τζέιμς Μποντ φυσικά, στο «Καζινό Ρουαγιάλ» δηλώνει: «Πίνω μόνο ένα ποτό πριν από το δείπνο, αλλά θέλω να είναι πολύ μεγάλο, πολύ δυνατό και πολύ καλά φτιαγμένο…». Και, οπωσδήποτε, «shaken not stirred». Τέλος, ο γερός πότης Ουίνστον Τσόρτσιλ το έπινε τόσο dry που αρκούσε, όπως έλεγε ο ίδιος, να περάσει την μπουκάλα του βερμούτ πάνω από το σέικερ.

Όσο για τη συνταγή του Dry Martini, η απλή μείξη gin και ξηρό βερμούτ, χρονολογείται πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα και στο κοκτέιλ προκάτοχό του, το Martinez (το οποίο εκτός από gin και βερμούτ είχε και μία δόση λικέρ πορτοκάλι). Τα χρόνια που διέπρεψε, βέβαια, είναι αυτά της ποτοαπαγόρευσης, όπου σε αναλογία gin- βερμούτ 3:1, ήταν ο δημοφιλέστερος τρόπος για να απολαύσουν τα κακής ποιότητας παράνομα gin. Μετα την ποτοαπαγόρευση και με το περάσμα των χρόνων, όπου άρχισαν να βγαίνουν καλής ποιότητας gin, είδαμε την αναλογία να αλλάζει, τη δόση του βερμούτ να συρρυκνώνεται και το Martini να αποκτά τη dry εκδοχή που το απολαμβάνουμε μέχρι και σήμερα.

Η κλασική συνταγή

70 ml gin
10-15 ml ξηρό βερμούτ
Ποτήρι του Martini (παγωμένο προαιρετικά)
Γαρνιτούρα: φλούδα λεμονιού/ πράσινη ελιά

Εκτέλεση

Shaken
Βάζουμε το gin και το βερμούτ σε ένα σέικερ με πάγο και ανακατεύουμε καλά. Έχουμε παγώσει το ποτήρι μας με λίγο πάγο (προαιρετικά). Αφαιρούμε τον πάγο και σερβίρουμε στο ποτήρι μας. Γαρνίρουμε με την ελιά ή φλούδα λεμονιού.

Stirred
Βάζουμε το gin και το βερμούτ σε ένα δοχείο με πάγο και αναδεύουμε μέχρι να παγώσουν τα υλικά. Σερβίρουμε στο ποτήρι (χώρις τον πάγο). Γαρνίρουμε με την ελιά ή τη φλούδα λεμονιού.

Tip: Μπορούμε να διαμορφώσουμε την αναλογία gin- βερμούτ, όπως ταιριάζει περισσότερο στις γεύσεις μας. Αν θέλουμε το ποτό μας extra dry, μειώνουμε τη δόση του βερμούτ, ενώ αν το θέλουμε λιγότερο ξηρό, την ανεβάζουμε. Τέλος, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ξηρό βερμούτ με λευκό ασύρτικο κρασί, για πιο αρωματικό αποτέλεσμα.

Επίσης...

Περισσότερα από

Ποτό