Follow us

Spirits αλά Ελληνικά

Βότκα, gin, βερμούτ και brandy, που δεν παράγονται στο Λονδίνο, ή σε κάποια Σκανδιναβική χώρα, αλλά στην Ελλάδα, έρχονται στο προσκήνιο. Ιδού αυτά που δοκιμάσαμε.

Spirits αλά Ελληνικά

Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε ένα από τα πιο σημαντικά trend των τελευταίων χρόνων στην βιομηχανία του bartending, τότε σίγουρα αυτό θα ήταν η επιστροφή στα local, δηλαδή στα ντόπια spirit. Στην δική μας αγορά η τάση υιοθετήθηκε αμέσως και κάθε χρόνο εξελίσσεται, βάζοντας στο παιχνίδι εκτός από τα παραδοσιακά brand (βλέπε μαστίχα, τσίπουρο, ούζο) και πιο αναπάντεχες κατηγορίες, όπως είναι το gin και η βότκα. Όσο και αν μπορεί να φαίνεται περίεργο, οι Έλληνες παραγωγοί έχουν μπει για τα καλά στην δημιουργία βασικών αλκοόλ, που δεν συμπεριλαμβάνονταν στην κουλτούρα μας, ή για κάποιο λόγο είχαν σταματήσει να παράγονται, όπως για παράδειγμα τα βερμούτ. Οι συγκεκριμένες προσπάθειες έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των επαγγελματιών και των bartenders, που πειραματίζονται και τα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο. Για να τα γνωρίσουμε καλύτερα, συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στο τραπέζι γευσιγνωσίας του Umami, τα δοκιμάσαμε και βγάλαμε τα συμπεράσματά μας.

Spirits αλά Ελληνικά

Gin

Dry River
Ενδιαφέρουσα μύτη με αρώματα αρκεύθου, θυμαριού και αστεροειδή γλυκάνισου, μαζί με φλούδες πορτοκαλιού και βότανα. To στόμα είναι επίσης σύνθετο, κυριαρχούν οι βοτανικές νότες και η επίγευση εμφανίζει γλυκύτητα. Θα μπορούσαμε άνετα να το χρησιμοποιήσουμε για ένα Gin tonic και να προσθέσουμε κάποιο βότανο για παράδειγμα ένα κλωνάρι θυμάρι ή δεντρολίβανο.
81/100

Old Sport
Τυπική μύτη με αρώματα ευκάλυπτου, μέντας, μαστίχας, δεντρολίβανου και φλούδας πορτοκαλιού. Στο στόμα πρωταγωνιστεί η μαστίχα και παραμένει μέχρι την επίγευση, που έχει καλή διάρκεια. Ένα gin που αξίζει κάποιος να πειραματιστεί πέρα από τα κλασικά και σε σύγχρονες συνταγές. Σε ένα Negroni πάντως δίνει σώμα και ένταση.
82/100

Dry Guniper
Διακριτική μύτη κυρίως με αρώματα αρκεύθου. Το στόμα είναι αυστηρό και τυπικό. Η σοφιστικέ ετικέτα είναι κατάλληλη για ένα επίσης τυπικό Dry Martini.
79/100

Grace Gin
Πληθωρική μύτη με ωραία αρώματα δεντρολίβανου, ρίγανης, τσαγιού και εσπεριδοειδών. Το στόμα είναι πλούσιο, λιπαρό με καλή ένταση, διάρκεια και βοτανική επίγευση. Φανταστείτε το σε ένα αρωματικό Gin tonic.
86/100

Mataroa
Πολύ κομψή μύτη με αρώματα μεσογειακών βοτάνων και εσπεριδοειδών. Το στόμα είναι ισορροπημένο, βελούδινο και αρωματικό με μεγάλη διάρκεια στην επίγευση. Δοκιμάστε το σκέτο και μετά με διαφορετικές φυσαλίδες.
87/100

Vodka

Status
Ελαφριά μύτη, στο στόμα μπαίνει γλυκιά στην συνέχεια γίνεται πιο έντονη, αλλά εξελίσσεται καλά και έχει καλή επίγευση. Σίγουρα μπορεί να αποτελέσει βάση για πολλά cocktails και να υποστηρίξει την μείξη με το αλκοόλ της, αφήνοντας τα υπόλοιπα υλικά να προβληθούν αρωματικά.
79/100

Βερμούτ

Otto’s
Αρώματα μαρμελάδας κυρίως κερασιού και δαμάσκηνου, μαζί με καραμέλα, λουκούμι τριαντάφυλλο και καμένη ζάχαρη. Στόμα αρκετά γλυκό με έμφαση στο λουκούμι τριαντάφυλλο. Για να το δροσίσετε λίγο προσθέστε μια σόδα ή ένα τόνικ.
80/100

Amaretto
Στη μύτη και στο στόμα κυριαρχεί το πικραμύγδαλο, όπως περιμένει κανείς άλλωστε σε ένα amaretto. Του πάει πολύ κάποιος φρέσκος χυμός - κυρίως πορτοκαλιού - για να ισορροπήσει.
78/100

Brandy

Alexander
Ελαφριά μύτη με έντονη την παρουσία της καραμέλας. Το στόμα επίσης βγάζει μια έντονη γλυκύτητα. Δοκιμάστε το με ένα μεγάλο πάγο για να βοηθηθούν και τα διακριτικά του αρώματα.
78/100

Metaxa 12
Γοητευτική και γλυκιά μύτη με αρώματα φρούτων του δάσους, καραμέλας βουτύρου κα σοκολάτας. Το στόμα ακολουθεί την μύτη και αναπτύσσει ωραίες νότες κόκκινων φρούτων. Ένα old fashioned με Metaxa 12 θα είναι εξαιρετικό.
86/100

Metaxa Reserva
Κομψή και πολύ ωραία μύτη με αρώματα βανίλιας, αποξηραμένων φρούτων, σοκολάτας, μελιού, εσπεριδοειδών, λουλουδιών και μπαχαρικών. Το στόμα είναι εξίσου αρωματικό και παρά τα αρκετά χρόνια παλαίωσης βγάζει μια αναπάντεχη φρεσκάδα. Η επίγευση είναι βελούδινη και μεγάλη. Ο τρόπος να το απολαύσετε είναι σκέτο σε χαμηλό ποτήρι.
90/100

Τα ποτά δοκίμασαν: Διονύσης Κούκης, Μαρούλα Κυριακοπούλου, Χρυσούλα Κυριακοπούλου

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.