Follow us

Η πικρή γοητεία των Bitter

Μετά από αρκετές δεκαετίες, τα bitter ζουν μεγάλες δόξες σε bars κι εστιατόρια, αλλά και αναπάντεχη αποδοχή από επαγγελματίες και μη, με την επάνοδό τους να χαράσσει έναν νέο χάρτη συνηθειών πίνειν.

Η πικρή γοητεία των Bitter

Τις… πικρές προεκτάσεις τους αναζητήσαμε με την την Μυρσίνη Σπανέλη (mixologist στο pop up «Boogie Bar») και τον Άρη Χατζηαντωνίου (ιδιοκτήτη του bar «Momix»), δοκιμάζοντας μερικά από τα ενδιαφέροντα bitter που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά. Ιδού τα ευρήματα…

Λέγε με Amaro

Η πικρή γοητεία των Bitter

Στα μοναστήρια και τα φαρμακεία της Ιταλίας, κάπου στα βάθη του 1800, έκαναν ξαφνικά την εμφάνισή τους ποτά με βάση τα βότανα, τα μπαχαρικά και τα εσπεριδοειδή: γετνιανή, αψιθιά, αγγελική, άρκευθος, γλυκόριζα, κανέλα, γλυκάνισος, λούιζα, ginger, δυόσμος, θυμάρι και φασκόμηλο ήταν τα συνήθη συστατικά και κοινό χαρακτηριστικό τους ήταν η πικρή τους γεύση εξ ου και η ονομασία amaro, που στα ιταλικά σημαίνει πικρό.

Σήμερα, τα πικρά spirits έχουν καταφέρει όχι μόνο να κερδίσουν τους bartenders παγκοσμίως, αλλά όπως φαίνεται, να αλλάξουν ακόμα και τις γευστικές προτιμήσεις των καταναλωτών - εκεί που κυριαρχούσαν τα γλυκά και τα ξινά ποτά και cocktails κατείχαν τη μερδία του λέοντος στις συνήθειες του διεθνούς πίνειν, τώρα ο αριθμός των bitter lovers αυξάνει συνεχώς.

Η στροφή είναι απόλυτα δικαιολογημένη, αφού τα bitter, που πλέον εκτός από την Ιταλία έχουν κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο, προσφέρουν στους bartenders την δυνατότητα να ανεβάσουν τα χαρακτηριστικά των cocktail τους, αφού με την προσθήκη του bitter ενισχύεται κάθε συνταγή τόσο αρωματικά όσο και γευστικά. Τα πικρά spirits προσφέρουν πυκνότητα και πολυπλοκότητα, ενώ σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, παρέχεται η ευκαιρία να ανακαλύψουν μια καινούργια γκάμα, που προσφέρει σπουδαίες απολαύσεις. Ένα bitter μπορείς να το πιείς σκέτο, να βάλεις πάγο, να προσθέσεις μια φλούδα εσπεριδοειδών, ή να βάλεις τόνικ και σόδα.

Η γευσιγνωσία

Η Μυρσίνη Σπανέλη

Παρέα με τους ειδικούς Μυρσίνη Σπανέλη (mixologist στο pop up «Boogie Bar») και Άρη Χατζηαντωνίου (ιδιοκτήτη του bar «Momix») δοκιμάσαμε οκτώ ετικέτες και σημειώσαμε οργανοληπτικά αποτελέσματα του crash test, για να μπορείτε να διαλέξετε αυτές που σας ταιριάζουν περισσότερο.

Ο Άρης Χατζηαντωνίου

Bitter Rouge

Καταγωγή:
Ιταλία
Παραγωγός: CDC SRLU
Εισαγωγή: Τσακνάκης
Σύνθετη και ενδιαφέρουσα μύτη με αρώματα μέντας, θυμαριού και τσαγιού. Το στόμα έχει έντονη βοτανικότητα με ωραίες νύξεις ρίγανης και μέντας. Η ισορροπία ανάμεσα στο γλυκό και πικρό είναι εξαιρετική. Η επίγευση είναι μεγάλη με έκπληξη κάποιες spicy πινελιές.
85/100

Prico

Καταγωγή:
Ελλάδα
Παραγωγός: Πολυκαλάς
Ωραία μύτη με αρώματα εσπεριδοειδών κυρίως νεράντζι και φόντο από νύξεις τριαντάφυλλου. Στο στόμα κάνει αίσθηση η οξύτητα, χαρίζοντας μια ευχάριστη φρεσκάδα. Η επίγευση είναι καλή με πικρές και γλυκές νότες
80/100

Martini Riserva bitter

Καταγωγή: Ιταλία
Παραγωγός: Martini & Rossi
Εισαγωγή: Άμβυξ
Δυνατή και τυπική μύτη, με νότες πορτοκαλιού. Το στόμα έχει πολύ ενδιαφέρον, είναι πυκνό, λιπαρό και βοτανικό, με έντονο το πικρό στοιχείο. Η επίγευση μας παραπέμπει σε φλούδες εσπεριδοειδών.
83/100

Bitter Del Professore

Καταγωγή: Ιταλία
Παραγωγός: Antica Distilleria Quaglia
Εισαγωγή: Deals
Πολύπλοκη μύτη, με ωραία αρώματα αρκεύθου, μοσχοκάρυδου και τσαγιού. Το στόμα αρχικά μπαίνει γλυκά και στην συνέχεια εξελίσσει πολύ ωραία την πικράδα του. Η επίγευση είναι πολύ μεγάλη και ντελικάτη.
88/100

Il bitter Nardini

Καταγωγή: Ιταλία
Παραγωγός: Ditta Bartolo
Εισαγωγή: Deals
Ελαφριά μύτη, με διακριτικές νότες λουλουδιών και πορτοκαλιού. Το στόμα είναι επίσης ελαφρύ, με την πικρή αίσθηση να γίνεται πιο αντιληπτή στην επίγευση.
75/100

L’Amaro Nardini

Καταγωγή: Ιταλία
Παραγωγός: Ditta Barrolo Nardini
Εισαγωγή: Deals
Πρωτότυπη μύτη, με αρώματα που θυμίζουν χαρούπι και καφέ και εμπλουτίζονται από νότες βοτάνων. Το στόμα είναι φρέσκο, δροσερό, πυκνό, με αναπάντεχες σοκολατούχες νότες. Η επίγευση είναι φινετσάτη και μεγάλη.
85/100

Campari

Καταγωγή: Ιταλία
Παραγωγός: David Campari
Εισαγωγή:
Πολύ καλή μύτη, με πλούσια αρώματα μαστίχας, μοσχοκάρυδου, εσπεριδοειδών και τσαγιού. Το στόμα είναι σύνθετο, ισορροπημένο, με ωραία πίκρα. Η επίγευση είναι νόστιμη, πικρή και έχει πολύ μεγάλη διάρκεια.
90/100

Aperol

Καταγωγή: Ιταλία
Παραγωγός: David Campari
Εισαγωγή:
Στη μύτη κυριαρχεί το καραμελωμένο πορτοκάλι και ακολουθούν οι νότες κερασιού και grapefruit. Στο στόμα πρωτοστατεί η γλυκύτητα σε σχέση με την πίκρα. Η επίγευση έχει καλή διάρκεια και βοτανικότητα.
79/100

Τα cocktails

H Μυρσίνη Σπανέλη μας προτείνει συνταγές για τη δική μας bitter βραδιά. Δείτε τις παρακάτω.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.